1. YOFL: Enough is enough Activision en EA

YOFL: Enough is enough Activision en EA

Laat ik voorop stellen: Guitar Hero of Rock Band, het maakt me geen ene mallemoer uit. Het zijn beide gave games en ik speel ze met veel plezier. Het jaar 2009 was voor mij het jaar dat ik eindelijke de knoop doorhakte om eens te beginnen aan de Guitar Hero reeks. Ik vermaak me nog steeds met Guitar Hero Metallica en zo nu en dan een nummertje uit World Tour. Heerlijk herspeelbare games en ik heb ook nog eens interesse in Rock Band. Maar, dat is weer iets voor een andere keer.

Want in deze log wil ik even mijn ongenoegen uiten over het verschrikkelijk uitmelken van beide series. Vooral Activision spant de kroon met Evil Overlord Bobby Kotick. Nu lijkt de algemene strategie van Activision dat ze de succesvolle franchises die men heeft totaal de grond in wil boren, (Drie studios die zich op CoD concentreren, haha) maar ergens heb ik het gevoel dat ze tijdens de directie meetings gewoon constant dronken zijn. Ga maar na: Activision brengt een nieuwe game uit, genereert enorme omzetten. Gevolg, de directie heeft een verdomd leuk avondje om daarna als een stel braindead zombies weer te beslissen dat een nieuwe Guitar Hero game best wel een goed plan is. In de tussentijd zien we dat het genre qua sales en interesse van het grote publiek enorm achteruit holt. Vorig jaar was dan ook een goed jaar voor het genre, maar die interesse kun je gewoon niet blijven volhouden. Zeker wanneer je ieder jaar het aantal sequals/spin-offs verhoogt. Als we kijken naar alleen de GH serie de afgelopen paar jaar:

Guitar Hero II, Guitar Hero Rocks the 80’s, Guitar Hero III, Guitar Hero Aerosmith, Guitar Hero World Tour, Guitar Hero Metallica, Guitar Hero Greatest Hits, Guitar Hero 5, Band Hero en binnenkort Guitar Hero van Halen. Guitar Hero 6 is dan inmiddels ook al bevestigd. Dan zou je haast ook nog de drie games voor de Nintendo DS vergeten: GH On Tour, GH On Tour Decades en GH On Tour Modern Hits. 13 titels vanaf 2006 dus.

Hoewel Activision veel terechte kritiek krijgt te verduren, moeten ook EA en Harmonix er ook aan geloven: ook zij beginnen hun Rock Band serie enorm te melken. Subtiel verschil tussen de twee series is dat de nieuwste delen in het bezit zijn van een functie waarmee je de content van de nieuwe versies kunt exporteren naar Rock Band 2. Hoewel dit een pluspunt is, blijven de nieuwe games die uitkomen gewoon ook SKU’s die in de winkelschappen belanden. We tellen de volgende games:

Rock Band, Rock Band 2, Rock Band: Unplugged, The Beatles: Rock Band, Lego: Rock Band, AC/DC Live: Rock Band Track Pack, Rock Band Track Pack: Classic Rock, Rock Band Country Track Pack, Rock Band Metal Track Pack en gisteren is aangekondigd: Green Day: Rock Band. Dat zijn er ook al 10.

Nu begrijp ik de aankondiging van Green Day: Rock Band eigenlijk niet zo goed, (don’t eat me GD fans, jij in het bijzonder Kaoz) want persoonlijk had ik zo een aantal andere bands kunnen noemen die als stand alone Rock Band game aantrekkelijker zou zijn. Nu zijn band based games best wel tricky te noemen omdat ze sowieso maar een bepaalde doelgroep zullen aanspreken, maar maakt Harmonix het zichzelf niet bijzonder moeilijk? Ik heb het idee dat er beter gewerkt kan worden aan een game met één thema/genre en daaruit de meest invloedrijke/populaire bands te kiezen.

Maar mijn grote zorg voor het genre is dat we richting een “muziek genre moeheid” gaan en dat we sneller dan verwacht het genre eigenlijk vaarwel kunnen zeggen. Volgens de laatste berichten zijn de sales van het genre dalende. Vooral de sales van de Amerikaanse sales tracker NPD zijn niet positief te noemen. The Beatles Rock Band doet het nog redelijk en heeft inmiddels de miljoen gehaald. Maar Lego Rock Band heeft naar het schijnt maar 83k over alle platformen verkocht, wat natuurlijk niet echt een succes genoemd kan worden. Ook Band Hero en GH 5 presteren bij lange na niet zo goed als hun voorgangers. For the love of god Activision en EA, is dit niet een goede indicatie om het rustig aan te doen? Enough is enough.

Dit artikel delen

Over de auteur