1. Die hadden we nog niet gehad

Die hadden we nog niet gehad

Ik heb recentelijk met blijdschap gekeken naar het volgende nieuwsitem van de NOS:

Voetbalvereniging wil competitie voor autisten

Ik was overweldigd door dit bericht. Niet te geloven.

Dat men daar nu pas mee komt! Sinds de film The Rain Man uit 1988 is autisme al een welbekende afwijking. Waarom er nu pas iemand op dit geniále idee is gekomen, is mij een raadsel. Ik vind het een recht voor ieder autistisch kind om met andere geestelijk gehandicapten tegen een bal aan te trappen. Sterker nog, er zouden voor iedere mentale ziekte speciale voetbalcompetities moeten zijn.

ADHD-ers, bijvoorbeeld. Dat is pas actief voetbal! En schizofrenen - dat zal vooral leuke effecten opleveren bij de scheidsrechter, die overal spreekkoren denkt te horen. En niet te vergeten: mensen met het syndroom van Down. Voor de afwisseling wordt er dan niet alleen op de tribune een mongolisch kabaal geproduceerd door zwakbegaafde(n en) hooligans.

Maar er zou bovenal een erecompetitie gehouden moeten worden voor de gekken die met dit plan gekomen zijn.

Want wie komt er op het belachelijke idee om kinderen met nauwelijks sociaal begrip bij elkaar te zetten in één specifieke groep? Het lijkt me niet dat de jongens elkaar naar een betere sociale intelligentie helpen. Als we alle afwijkende mensen in speciale, afgezonderde groepjes plaatsen, zullen ze daar heus niet normaler van worden.

En, zoals mijn cynische opsomming hopelijk al duidelijk heeft gemaakt: we kunnen wel aan de gang blijven met het in de praktijk brengen van de hedendaagse hokjesgeest als we iedere groep geestelijk gehandicapten een eigen club, competitie en vereniging toekennen.

Dit artikel delen

Over de auteur