1. F.E.A.R.

F.E.A.R.

Ik loop door een gang. Achter mij staan mijn teammaten die me dekking geven. Plots duikt er een soldaat voor me op, een paar knallen van mijn shotgun en de hele ruimte is vol met stof van kapot materiaal. Ik zie hem niet meer. Ik schuil achter een kantoorhokje, draai me om, activeer slowmotion, en schiet een vijandelijke soldaat recht in zijn rug. Hij valt in slowmotion vooruit waarna één van mijn teammaten hem, in slowmotion, nog een flinke klap met zijn geweer verkoopt tegen zijn hoofd. Plots zie ik dat hij nog een granaat laat vallen. Eén knal, twee levens.

Bovenstaande tekst is het verslag van mijn laatste multiplayer-knalsessie in de multiplayer-beta van F.E.A.R.. Iets dat meteen opvalt aan F.E.A.R. is dat het spel beklemmend is. Constant heb je een benauwd gevoel wat versterkt wordt door de donkere omgevingen. Zaak is dus om je licht aan te zetten en in elk hoekje en gaatje te kijken, aangezien de vijand zich overal kan bevinden. Je kunt in F.E.A.R. kiezen uit diverse multiplayer-spelmodi: Deathmatch, Team Deathmatch, Elimination, Team Elimination, Slow Motion Deathmatch en Team Slow Motion Deathmatch. In Slow Motion Deathmatch en Team Slow Motion Deathmatch is er op een centrale plek in de spelomgeving een injectiespuit. Deze injectiespuit stelt je in staat om voor een korte tijd alles in Slow Motion te laten bewegen. In Slow Motion kun je zelfs kogels voorbij zien vliegen. De andere spelmodi spreken zo’n beetje voor zich, maar zijn daarom zeker niet minder leuk.

Om je tegenstanders te overmeesteren, heb je keuze uit een ruim wapenarsenaal. Dat bestaat uit: Double Pistols, Submachine Gun (SMG), Combat Shotgun, Assault Rifle, Nail Gun, Semiautomatic Assault Rifle, en een Plasma Gun. In het begin van elke modi kun je slechts één van deze wapens kiezen. Door elk level heen kun je ook wapens van vijanden oppikken, of unieke wapens, die je niet in het beginscherm kunt kiezen, zoals een raketlanceerder of een mijn. Je kunt maximaal drie wapens dragen. Wees echter niet bang dat je geen kans maakt als je de Double Pistols kiest en je tegenstander een Combat Shotgun heeft. Met de pistolen kun je namelijk een stuk beter richten dan met de shotgun. De verschillende wapens zijn door dergelijke uitwerkingen allemaal goed in balans.

Een gegeven wat F.E.A.R. uniek maakt ten opzichte van andere schietspellen is dat je in F.E.A.R. ‘unarmed attacks’ kunt uitvoeren. ‘Unarmed attacks’ zijn aanvallen met je vuisten en voeten. Als je bijvoorbeeld de rechtermuisknop indrukt in combinatie met springen, dan geef je een snoeiharde trap. Loop je vooruit en druk je op springen en rechtermuisknop tegelijk, dan voer je, al vliegend, een aantal trappen naar voren uit. ‘Unarmed attacks’ zijn een welkome toevoeging aan het spel. En wat nog mooier is, het werkt allemaal ook gewoon erg goed.

Visueel gezien steekt F.E.A.R. met kop en schouders boven de concurrentie uit. Zelfs Half-Life 2 moet er aan geloven. Bij flinke vuurgevechten worden de omgevingen niet gespaard. De vonken vliegen er dan ook vanaf. Van rondvliegende ledematen tot aan glasscherven. Ook een aardig detail is dat de naam die je kunt verzinnen voor jezelf achterop je pak staat. Allemaal erg leuk, maar dat brengt ook een nadeel met zich mee. Wil je van al deze pracht en praal kunnen genieten, dan zul je toch een flinke PC in je bezit moeten hebben.

Natuurlijk mankeerde er nog wel het één en ander aan de beta-versie. Zo ontploften mijnen naar mijn mening wat te snel. Als je een meter van ze afstaat, behoren ze naar mijn mening niet af te gaan. Ook maakten veel spelers nog misbruik van deze mijnen door ze overal neer te leggen, ook op plaatsen waar jij als speler begint. En dat is best irritant. Als ontwikkelaar Monolith nog even zorgt dat die kleine foutjes worden verbeterd, hebben ze mijn hart gestolen met F.E.A.R. Kaboem!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm. Hebben hebben hebben.  Monolith doet z'n werk goed!

 • Nice

 • idd dit word TE errug…….. beter dan doom ( niet da da spel goe was :S )

 • Ik heb er een paar filmpjes van gezien en het zag er zo ontzettend vet uit. Dit wordt een topper, mark my words.

 • F.E.A.R wordt een enorm tof spel, kan haast niet anders.

 • jep , dit spel zal ook ownen maar een sterke pc heb je idd nodig : zelfde reqs als doom 3 denk ik (mss minder)

 • Maar een vragaje komt ie misschien ook naar de xbox?(ja ps2 kan'm echt niet aan toch?:P…)

 • leuk maar nee ik wacht op stronghold

 • JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 • ziet er ook wel vet uit

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren