1. Terugblik op het gamejaar 2009

Terugblik op het gamejaar 2009

De uitreikingen zijn weer begonnen, game van het 2009, best racegame van 2009, grootste verassing van 2009 enzovoort enzovoort. Met andere woorden, alle gamesites kijken terug op het afgelopen jaar. En wat was het toch een mooi jaar. Hier is mijn terugblik op het jaar 2009.

Om te beginnen zal ik maar even stellen dat 2009 niet tot een van de beste gamejaren ooit zal behoren. Er waren niet zoveel toppers als bijvoorbeeld in 2007 of 1998. Niettemin was het een uitstekend gamejaar.

Op de vraag, waarom kwamen er dan niet zoveel toppers uit? kan ik kort antwoorden. Modern Warfare 2 en in mindere mate Assassins Creed 2 . Die games waren voor veel uitgevers de reden om games uit te stellen naar 2010. Deze twee games zijn namelijk vervolgen op 2 games uit 2007 die zoveel verkochten dat andere games daar qua verkoopcijfers veel last van hadden. Dat betekent niet dat er geen goede games uit kwamen dit jaar. Integendeel, op alle consoles waren er dit jaar ijzersterke games te vinden. Een kleine samenvatting per Console:

PC gaming is volgens sommige dood, maar toch kwamen er dit jaar zoveel goede titels uit voor dat platform, dat ik mijn vraagtekens zet bij deze bewering.

De PC had ook dit jaar nog steeds een hoop exclusives, vooral strategie/management en sim titels, waar de pc toch nog steeds het platform vooor is, helaas geld dat niet meer echt voor shooters, Modern Warfare 2 heeft zelfs een online systeem gekregen dat precies hetzelfde is als op de consoles, belachelijk als je het mij vraagt maar die hebben daardoor dan ook genoeg kritiek over zich heen gekregen.Helaas zette de port-die-console-game-volgend-jaar-maar-naar-de-pc-als-je-zin-hebt trend zich ook in 2009 voort.

Veel gamers zullen zeggen dat de Playstation 3 dit jaar de Xbox 360 heeft verslagen qua software, maar dat betekent niet dat de xbox een slechte line-up had, integendeel.

De Xbox heeft net zoals voorgaande jaren vooral geleund op sterke third-party support en goede online-mogelijkheden, die dit jaar alweer zijn uitgebreid met Zune HD, Twitter en Facebook.

Toch zullen Xbox 360 gamers vooral vooruit willen kijken naar 2010, waarin Project Natal zal uitkomen, een van de meest ambitieuze game-ideeën ooit.

De Playstation 3 had dit jaar een zeer sterke line-up met vele grote exclusives en de beste game van het jaar volgens velen: Uncharted 2.

Ook de Third Party Support was dit jaar prima. Helaas waren de verkopen van de Playstation 3 zelf niet fantastisch. Na de Price-drop gingen deze 2 maanden flink omhoog, maar daarna zakten de verkopen toch weer in.

In Amerika verkochten zowel de Wii als de 360 beter en in Japan wist de hij weliswaar de Xbox 360 voor te blijven, maar kon lang niet tippen aan de Wii-verkopen.

De wii had dit jaar helaas weinig tot geen echt grote klappers.

Nintendo bracht dit jaar weliswaar de uitstekend verkopende wii fit plus en wii sports resort uit, maar verder viel de support van nintendo redelijk tegen, met een hoop gamecube ports en verder eigenlijk alleen de (overigens uitstekende) games Punch out!! en New Super Mario Bros Wii. De third party support was dit jaar wel stukken beter dan voorgaande jaren, maar die kwamen helaas niet met high production value triple-a titels naar de Wii. Er waren vooral veel subtoppers dit jaar voor de Wii.

2009 leek op papier gezien voor PSP maatstaven een uitstekend jaar, grote game series als GTA, Gran Turismo, Soul Calibur, Rock Band, Motorstorm, Tekken en Assassins Creed kwamen dit jaar allemaal naar de PSP.

Echter vielen de meeste van die games tegen. Eigenlijk haalde ze allemaal gewoon niet het niveau van de Console broers, vooral vanwege het feit dat ze allemaal wat misten. Maar hier wil ik binnenkort in een andere weblog nog op terugkomen.

De nieuwe PSP Go was ook nou niet echt fantastisch, er zijn minder games voor beschikbaar dan voor de gewone PSP, de prijs is hoog en in Japan verkocht hij simpelweg dramatisch.

De DS had wel een van de beste jaren uit de korte geschiedenis van de DS.

Typische handheld series van Nintendo maakten dit jaar weer hun opwachting in de vorm van The Legend of Zelda: Spirit Tracks, Mario & Luigi: Bowsers inside Story en Professor Layton and the Diabolic Box.

Ook kwam er na jaren weer eens een 2d GTA game uit, wat (nu blijkt) tegelijkertijd een van de slechtst verkopende GTA games ooit is.

2009 was vooral het jaar van van de Recessie en ook in de games-industrie vielen er klappen, sommige ontwikkelstudios moesten sluiten. Ook uitgevers hadden het moeilijk, Midway stierf en Eidos werd overgenomen door Square Enix.

Maar er waren ook lichtpuntjes. Rocksteady games brak dit jaar door met Batman Arkham Asylum en de Need for Speed en Pro Evolution Serie maakten dit jaar een succesvolle revival. De industrie verandert. 2009 was het jaar van de digitale distributie. Elke game heeft tegenwoordig DLC en het legaal downloaden van demos, minis, Xbox Live Arcade Games, Playstation Network Games, Apps, Wiiware, DSiware, Virtual Console games, Xbox Classics en volwaardige games wordt steeds groter, maar de PSP Go liet zien dat digitale distributie nog niet voor iedere ontwikkelaar en gamer even vanzelfsprekend is.

Dat was het eigenlijk wel voor 2009. Een uitstekend jaar, maar niet zo goed als 2010 kan worden en daar gaat mijn volgende weblog over, houdoe.

Dit artikel delen

Over de auteur