1. In de geest van Ninokuni

In de geest van Ninokuni

Shame on me, ik heb pas dit weekend voor het eerst ervaren hoe geniaal Spirited Away is. Dit kunstwerkje van Miyazaki’s Studio Ghibli is een indrukwekkende animatiefilm met een prachtige stijl (niet voor niets werd de film beloond met een Oscar). Direct moest ik denken aan Professor Layton, waarin de tussenfilmpjes een soortgelijke animéstijl hebben. Ineens ging er een belletje rinkelen. Studio Ghibli… die werken toch ook mee aan een nieuwe game van Level-5? Inderdaad: aan Ninokuni.

Na een tijdje in de vergetelheid te zijn geraakt, staat Ninokuni: The Another World sinds dit weekend weer bovenaan mijn lijstje games om in de gaten te houden. Deze RPG voor de Nintendo DS komt in april uit in Japan, maar het is nog lang niet zeker dat de oceaanoversteek ooit gemaakt gaat worden. Het zou best kunnen dat de game ‘te Japans’ wordt geacht en daardoor niet naar Europa komt, iets wat eerder bijvoorbeeld al gebeurde met de voetbal-RPG Inazuma Eleven.

Dit zou doodzonde zijn, want de hand van Studio Ghibli is duidelijk terug te zien in het schitterende Ninokuni. De stijl heeft wel wat weg van Spirited Away en de game ziet er werkelijk prachtig uit. Niet alleen in de trailers, maar ook in het echt. Hoe ik dat weet? Bedank Jelle maar, hij heeft tijdens de afgelopen Tokyo Game Show een Japanse demoversie geritseld en bij thuiskomst kreeg ik die in mijn handen gedrukt. Hoewel ik natuurlijk geen snars van het verhaal snap, is de demoversie uiterst vermakelijk. Althans, tot de eerste eindbaas, want ik heb geen flauw idee hoe ik die snoodaard moet verslaan. Toch maar een keer de hulp inroepen van iemand die de Japanse taal onder de knie heeft.

Het schijnt dat Ninokuni in Japan met een boek wordt geleverd, waarin de diverse toverspreuken die je op het scherm moet tekenen, uitgelegd worden. Waarom ze dit doen en welke speciale rol het “magische” boek gaat spelen, weet ik niet. Wel weet ik dat de game de potentie heeft een onvervalste DS-topper te zijn. Laten we daarom hopen dat de mannen van Level-5 na het succes van Professor Layton begrijpen dat ook wij Europeanen een goede game met een animéstijl kunnen waarderen. Wij uit die andere wereld willen Ninokuni ook!

Dit artikel delen

Over de auteur