1. Kung Fu

Kung Fu

In mijn vorige log van een paar uur geleden schreeg ik nogal kris kras door elkaar heen allerlei fragmenten over van alles en nog wat, niet heel prettig om te lezen en daarom mijn excuses. De twee langste alinea's van mijn weblog gingen over films en de videotheek. Even voor diegenen die het niet allang hebben kunnen raden: Ik werk in een videotheek. Laat ik beginnen!

Nu is het zo dat er in bijna elke videotheek er een aparte afdeling is voor Asian Kung Fu movies. Grote sterren als Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan en Chow Yun Fat ( of Chow Yon Fat... enz. enz.) hebben allemaal hun eigen hoekje. Onlangs zijn er weer enkele Kung Fu films uitgekomen, maar ik wil het over eentje hebben. De film getiteld: Ip Man ( of Yip Man). Deze man beoefend Ving Tsun Kung Fu en is de trainer van de trainer van Bruce Lee.

Het idee voor deze log kwam van het feit dat ik net: dertig minuten geleden, thuiskom van Ving Tsun Kung Fu training. Ik doe het al zeven jaar en ben er erg fanatiek mee bezig de laatste tijd. Het wordt ook wel Chinees Boxen genoemd, of Kung Fu voor de oude mannen, omdat het niet veel 'acrobatiek ' vereist.

Ik train fanatiek, maar het is niet zo dat ik een man ben die alleen maar aan vechtsport denkt. Is het jullie ook opgevallen dat op hyves alle mensen aan kickboxen doen allemaal een grote foto van zichzelf en hun groep in boxhouding op de voorpagina van hun Hyvesprofielpagina zetten, in een andere log schreef iemand over meisjes die zoeken naar R&R;, Respect&Reactie.; Dit is precies zoiets, maar ik dwaal af.

Ik wilde in deze log, voor de geinterresseerden, in het kort vertellen wat Kung Fu een beetje inhoud. Heel erg veel mensen denken dat uit China Kung Fu komt en uit Japan Karate. Wat men echter niet doorheeft is dat Kung Fu eigenlijk een verzamelnaam is voor alle verschillende soorten vechtstijlen komende uit China.

Vroeger leefden men in kleine gemeenschappen die zich allemaal moesten verdedigen tegen vijanden. Al die gemeenschappen gingen dus gevechtstraining leren en zo ontstond er per streek een ander vechtsysteem. Er zijn werkelijk waar honderden soorten stijlen in Kung Fu.

Geschiedenis les is klaar. Even weer heel iets anders:

Ik vind het heerlijk om mezelf te trainen in de leer van het vechten. Maar naast jezelf weerbaar maken is vechtsport ook een mentale oefening. Je zal heel vaak op je bek gaan en op je bek geslagen worden. Natuurlijk is dit bij andere sporten ook het geval. Maar veel mensen hebben naar mijn idee het beeld dat vechtsport niets anders is dan hersenloos beuken. Let op! Er gaat heel wat techniek achter vechtsport schuil, het kost veel tijd en moeite om bepaalde bewegingen onder de knie te krijgen!

Wat vinden jullie van Vechtsporten? Hoe denken jullie over die stoere jongens die op het internet staan te pronken met bokshandschoenen, of valt het wel mee? Houden jullie van Asian Kung Fu films? Werken jullie ook in de videotheek?

Laat 't weten in reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur