1. Xbox 2: details en technische informatie

Xbox 2: details en technische informatie

Op de Game Developers Conference, die van 7 tot 11 maart in San Francisco plaatsvindt, heeft Microsoft vandaag de eerste details van haar volgende generatie spelcomputer bekend gemaakt. Vice-president van Microsoft J. Allard vertelde hoe de hardware, software en diensten van de Xbox 2 (Xenon) samen voor krachtige spel- en entertainmentervaringen moeten gaan zorgen.

Verder schetste hij de visie van Microsoft op de toekomst van entertainment en haalde hij de totstandkoming van een ‘High Definition’ tijdperk in de videogames aan, waarin de consument volgens hem steeds meer gaat eisen. Allard: “In the HD Era the platform is bigger than the processor. New technology and emerging consumer forces will come together to enable the rock stars of game development to shake up the old establishment and redefine entertainment as we know it.”

Om te illustreren wat die “HD Era” voor gamers moet gaan betekenen, maakte Allard de eerste details van de zogehete ‘Xbox Guide’ bekend, die interface van de volgende generatie Xbox. De ‘guide’ is van toepassing op alle spellen en andere media van de Xenon en moet als entertainmentpoort dienen die spelers onmiddellijk met hun spellen, vrienden en digitale media verbindt.

De ‘guide’ bevat de volgende eigenschappen:

Gamer Cards

De spelerskaarten voorzien de speler van een snelle blik op de belangrijkste informatie over Xbox Live. Ze stellen de speler in staat direct met andere spelers te verbinden, die dezelfde vaardigheden, interesses en levensstijlen hebben.

Marketplace

Via de digitale marktplaats kunnen spelers allerlei inhoud kopen zoals nieuwe maps, levels, wapens, voertuigen, skins en andere door de community ontwikkelde inhoud. De marktplaats zal soorteerbaar zijn op spel, genre en op nog een aantal andere manieren.

Microtransacties

Door middel van microtransacties kunnen ontwikkelaars in de gaming community een klein bedrag vragen voor de inhoud die zij hebben ontwikkeld en aanbieden op de marktplaats. Bijvoorbeeld 99 eurocent voor een getunede raceauto.

Willekeurige playlists

Dankzij de willekeurige playlistst hoeven ontwikkelaars niet meer te zorgen voor de ondersteuning van willekeurige muziek in spellen. De ‘guide’ biedt de mogelijkheid spelers direct te verbinden met hun eigen muziek, terwijl ze ondertussen gewoon kunnen doorspelen.Naast de informatie die Microsoft zelf naar buiten heeft gebracht, wisten de heren van GameSpy een aantal technische gegevens te achterhalen dankzij gesprekken met ontwikkelaars van spellen voor de Xbox 2. De informatie is wel gebaseerd op de alpha-versie van development kits en projecten voor de uiteindelijke hardware voor de Xbox 2 (codenaam Xenon). Deze (voorlopige) informatie kan ieder moment veranderen. Uit de gesprekken kwamen de volgende feiten:

Hardware
De processor van de Xenon is in samenwerking met IBM gemaakt en heeft drie 3.0 GHz kernen aan boord. De videokaart wordt in samenwerking met ATI ontwikkeld en de huidige kaart in de Xenon is een generatie verder dan de ATI X800. Deze draait momenteel op een snelheid van 500 MHz. De uiteindelijke versie moet nog een stuk sneller worden en moet Half-Life 2 op zijn dooie akkertje kunnen draaien. Het geheugen van de Xenon zal 256 MB RAM zijn. De huidige Xbox doet het met 64 MB RAM.

In tegenstelling tot de PlayStation 3 van Sony zal de Xenon geen Blu-Ray of HD-DVD schijfjes gebruiken. Spellen zullen op een dual-layer DVD-9 schijf komen, waar ontwikkelaars ongeveer 7 GB aan data op kwijt kunnen. Tevens komen er geheugenkaarten op de markt met een opslagcapaciteit variërend van 64 MB tot 1 GB. De grootte van de optionele harde schijf is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er 2 GB van gereserveerd zal worden als extra werkgeheugen. Het geluid zal niet verzorgd worden door een traditionele audiochip. Audio-decompressie wordt geregeld door de hardware, terwijl de software de rest regelt.

Software
Ook heeft GameSpy de hand weten te leggen op gegevens over de spellen zelf. Zo wil Microsoft dat iedere titel Xbox Live ondersteunt, zodat alle spellen via Internet tegen anderen gespeeld kunnen worden. Daarnaast zouden alle ontwikkelaars de instructie hebben gehad hun spellen te ontwikkelen voor high-definition tv’s. De beeldresolutie moet daarom 1280x720 zijn, anti-aliasing ondersteunen en een verhouding hebben van 16:9, terwijl het geluid 5.1 Surround Sound aan moet kunnen.

Zoals eerder gezegd kan tijdens het spelen eigen muziek worden geluisterd. De muziekbestanden kunnen worden opgeslagen in zowel het MP3- als WMA-formaat, met een maximale kwaliteit van 320Kbps op CBR en VBR-stereo.

Wat van bovenstaande informatie uiteindelijk ook echt zal kloppen zullen we in mei weten. Dan vindt in Los Angelos de E3, de grootste spellenbeurs van de wereld, plaats waar de Xenon gepresenteerd zal worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Door middel van microtransacties kunnen ontwikkelaars in de gaming community een klein bedrag vragen voor de inhoud die zij hebben ontwikkeld en aanbieden op de marktplaats. Bijvoorbeeld 99 eurocent voor een getunede raceauto  Pardon?

 • De toekomst van gamen dames en heren

 • Da's aardig wat info, als het waar is!

 • AFZETTERS!!

 • Ik ben niet onder de indruk tot nu toe. De Blue Ray discs van de PS3 gaan 50 gb geheugen opslaan en die van de xbox 7. Voor bijna elke service betalen. Mijn keuze zal uitgaan naar de PS3 of naar de Revolution denk ik zo.

 • 7 GIGABYTE! 0_0  Sorry hoor, maar vergeleken met de blu-ray is dit een verschrikkelijk stuk minder, hier ben ik toch echt een beetje van geschrokken, volgens mij is de hd-dvd tot meer in staat is dan dat.

 • Ik vind het niet echt geweldige info, veel geldklopperij en Microsoft zet echt alles in op graphics…:/ En dat betekend dus een dure console..

 • @ ereSpee, dat is nu ook al zo dus zeik niet.

  @ gennip en Lau Lau, bron??

  Btw ik vind het best wel goed, kon beter maar ook slechter.

 • Ik beginsteeds meer te twijfelen tussen PS3 en xbox 2 ik was voor de xbox 2 maar als ik echt voor elke dingetje moet betlaen kunnen ze de pot op..

 • @NDS, kijk maar op www.gamer.nl. Daar stond die vergelijking tussen de specs.

 • eeh…  - betaal voor de game // doe je nu ook al

  - betaal voor je consle // doe je nu ook al

  - betaal voor de online functie // xbox live dus doe je nu ook al

  - betaal voor de downloadbare content // sommige content moet je nu toch ook voor betalen?  dus er is eigenlijk verandert, maar dat ze nu een dual-layer dvd gaan gebruiken is minder..

  Ik hoop dat de ontwikkelaars wat negatieve commentaar hierover vrij gaan geven..


 • eh betekend het dat als alle games Xbox live ondersteunen er in de Xenon nou een standaard Live adapter en kabels en shit zit ???????? zou wel relaxt zijn vind ik

 • nou leuk? :P ik denk dat bij de volgende generatie consoles er niet mee zoveel verschil qua kracht zal zitten waardoor een console het dus alleen van de games moet hebben (en de media kracht erom heen maar dat krijgt toch wel elke console..) khoop dat nintendo met een juweelte komt (revolution dus) :P heeeel mss een ps3 als er leuke (!) games op komen maar khoef geen xbox gaat wss toch veel op een pc worden.. maar ja dat denk ik ^^

 • volgens mij gaat er deze generatie toch redelijk wat verschil zitten tussen de consoles. Ook als je weet dat de PS3 waarschijnlijk later gaat komen.

 • Echt wat lopen jullie nou te zeiken over maar 7 gb opslag op een dvd of blue ray disk. De schijven nu zijn nog niet voor de helft gevult. Dus wat maakt het dan uit of ze een gewoon dvd drive gebruiken. Ms is slim om niet te kiezen voor een nieuw medium eerst kijken wat de standaard word en dat dan in xbox 3 stoppen. Voor nu is het alleen maal goedkoper om een standaard dvd te gebruiken. IPV een dure blue ray.  Echt gelijk dat gelul over de PS3 is beter. Echt leer eerst eens waar je het nou echt over hebt ipv dom te lullen.

 • Nee tijdens test hebben ze de snelheid van de cell gemeten en dat was 4.2 ghz. Er is toen niets gezegt dat ze die snelheid in de PS3 gebruiken.  Kwa prestatie zullen de alle next gen consoles niet van elkaar afwijken. Het zullen de games zijn die zullen bepalen wie de winnaar is.

 • qua kracht word de xbox2 super, 3 kernen van 3 ghz

 • Als deze specs waar zijn dan ga ik voor de PS3. Maar waarschijnlijk word de Xenon wat krachtiger dan de specs hierboven maar de PS3 gaan ze denk ik niet verslaan kwa graphics. Maar ze hebben natuurlijk wel een voorsprong als het gaat om Live gamen. En HL2 kan de pc van mijn broer ook op zijn gemakje spelen dus dat is niet zo'n sterk argument. E3 weten we hopelijk meer.  @Ropado (195.18.71.121)

  Bij Microsoft weten ze ookal dat de graphics van de Xenon een stuk minder gaan worden dan die van de PS3, vandaar dat ze ook minder opslagcapacieit nodig hebben dan de PS3. En games als GTA gaan egt wel boven de 7GB uitkomen. Ik denk dat ze daar wel 50GB mee vol kunnen maken.

 • Die lui van Microsoft zijn AFZETTERS in dit is een FEIT. Kijk maar naar Windows, over kwaliteit gesproken (kuch kuch).

 • "Zo wil Microsoft dat iedere titel Xbox Live ondersteunt"

  Wat is dat voor debiele eis? Er zijn zat spellen die gemaakt zijn voor single player! mag je dan straks in elk spel maar een gare online functie vinden omdat het moet?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren