1. Metal Gear video project

Metal Gear video project

Het duurde me 132 uur om ze te downloaden en 31 uur om ze te converten voor mijn bewerkingsprogramma, maar eindelijk heb ik ze: alle cutscenes van Metal Gear Solid 3 in high definition. Een 5 uur durende oase aan beeldmateriaal van een van de beste games aller tijden en een van mijn persoonlijke favorieten. Het is dan ook geen verrassing dat ik in deze weblog iets dieper inga op het proces rondom dit speciale project.

In de tijd dat de beelden bezig waren met downloaden had ik genoeg tijd om eens rond te kijken op Youtube om wat inspiratie op te doen. Ik bekeek tientallen Metal Gear Solid fantrailers en bestudeerde wat er goed aan wat en misschien wel belangrijker: hoe ik het beter had kunnen doen. Na een tijdje merkte ik een duidelijk verschil op tussen de algemene tribute video’s, waarin meestal wat (bekende) beelden achter elkaar waren geplakt met een liedje op de achtergrond, en de ware pareltjes: video’s die echt een doel hadden, een gevoel of emotie probeerde over te brengen en hierin wisten te slagen. Dit was niet alleen omdat de betreffende makers waarschijnlijk een duurder bewerkingsprogramma hadden, maar omdat ze zowel de game als het gebruikte liedje volledig doorgrond hadden. Hierdoor konden ze een perfecte combinatie van beeld en geluid neerzetten die in staat was een diepe indruk op te wekken bij de kijker. Met precies dit doel voor ogen, begon ik aan mijn eigen video’s.

Want hoe verwerk je 5 uur aan beeldmateriaal in een video van 2 tot 3 minuten? Dat is de vraag waar ik mee begon te worstelen toen de beelden langzaam begonnen binnen te stromen. Ik had inmiddels de liedjes in mijn hoofd zitten die ik wilde gebruiken dus toen volgde een lang proces van fantaseren en proberen de video’s te visualiseren, ik ben gelukkig zeer bekend met het spel dus kon de meeste scènes wel voor de geest halen. De eerste conclusie die ik trok is dat ik niet zomaar een algemene trailer wilde maken voor het spel, maar de nadruk leggen op een onderdeel van het verhaal en dit dieper uitwerken. Hieruit rolde 2 video’s: Een over de relatie tussen Snake en The Boss en eentje over de speciale en nogal aparte band tussen Snake en Ocelot. Ik heb ze vrij snel achter elkaar gemaakt omdat ik de liedjes zo vaak had beluisterd en de bijbehorende video’s al zo ver in mijn hoofd had uitgewerkt, dat ik het eindresultaat al kon dromen voordat ik ook maar een seconde ge-edit had. Ik zal de video’s kort bespreken en ik hoop dat jullie het wat vinden.

Undying Love

Een tribute naar The Boss en Snake is natuurlijk niet bijster origineel, maar het is nu eenmaal de kern van de game en dit kon ik niet negeren. Daarbij was het liedje met de toepasselijke titel ‘’Undying Love’’ gewoon perfect voor deze video en zet het precies de toon die ik wilde hebben. Ik zal jullie voor deze dan ook niet te lang laten wachten dus ik zou zeggen: gooi je volume omhoog en geniet ervan!

Big Boss en Ocelot tribute

Voor deze video helaas geen passende titel, het liedje heet Bumblebee (ja, van de Transformers soundtrack) en dat leek me dus niet echt geschikt. Ik wil op deze video toch even iets dieper ingaan omdat er toch niet zo heel veel video’s waren die de band tussen Snake en Ocelot in beeld brachten. Ik vond deze zelf altijd vrij speciaal in de game omdat ze, gezien het feit dat ze vijanden waren, toch een soort van wederzijds respect hadden ontwikkeld. Ik wilde in deze video dan ook vooral laten zien hoe Snake en Ocelot elkaar hebben ‘’leren kennen’’ en hoe ze langzaam aan elkaars respect verdienden met als afsluiter hun ‘’showdown’’ aan het einde van de game in het vliegtuig.

Aangezien ik niet hetzelfde wilde doen als de vorige video besloot ik er nog een schepje bovenop te doen en het nog iets gecompliceerder te maken door met de structuur van de scènes te gaan spelen. Ik zal de volledige uitleg hiervan onder de video plaatsen zodat je hem eerst een keertje zonder al teveel informatie kan bekijken, dus draai je volume nog maar iets hoger en ik hoop dat je het wat vindt:

De verhaallijn in deze video is verwerkt in 3 delen: het begin, het midden en het slot. Deze zijn vrij gemakkelijk in te vullen namelijk als eerste de kennismaking tussen Snake en Ocelot, gevolgd door het middenstuk waarin ze elkaars respect verdienen, met als slot de laatste showdown tussen de twee personages. In plaats van dit chronologisch te tonen heb ik ze een beetje door elkaar gemixt, waardoor mijn video te verdelen is in 2 stukken. In het eerste stukken zie je het begin en het slot kruislings door elkaar heen spelen, het heden en het verleden. Deze zijn van elkaar onderscheiden door een simpele sepia tint. Het tweede stuk laat het middelste deel van de verhaallijn zien. Om dit duidelijk te maken heeft deze ook een sepia tint gekregen, maar deze loopt geleidelijk over in de oorspronkelijke kleur van de beelden om het begin en slot zo aan elkaar te binden.

Dit was het dan, ik hoop dat jullie ervan genoten hebben. Er zullen in de toekomst zeker nog meer Metal Gear Solid video’s van mijn kant komen. Ik heb inmiddels ook alle cutscenes van Metal Gear Solid 4, maar deze moet ik nog converteren, wat waarschijnlijk nog een hels karwei gaat worden aangezien deze ruim 2x zo lang zijn als de cutscenes van deel 3. Ik heb in ieder geval wel al een liedje voor een MGS4 trailer en een aardig idee van wat ik ermee wil gaan doen. Wil er nog niet teveel hints over geven maar moet wel zeggen dat ik licht baalde aangezien ik dit liedje had uitgekozen omdat hij nog niet zo bekend was maar ondertussen heeft deze al een massaal effect op jullie gemaakt ;)

Voor degene die mijn video’s meteen willen zien als ik ze publiceer: Ga naar mijn Youtube acount en abboneer je zodat je meteen op de hoogte bent van mijn nieuwste video’s

Tom

Dit artikel delen

Over de auteur