1. Verwachtingen next gen (nu) bijgesteld naar beneden, definitief door FFXIII

Verwachtingen next gen (nu) bijgesteld naar beneden, definitief door FFXIII

Ik had altijd hoge verwachtingen als ik een next gen spel opstartte op mijn Playstation 3. Dat komt omdat ik vroeger, op mijn Playstation 2, van veel spellen een erg intense, plezierige, langdurige ervaring heb gehad. Dus van Playstation 3 spellen verwachtte ik een flinke stap extra, maar dat is maar deels uitgekomen.

-Graphics: Met Motorstorm en Resistance kreeg ik een enorme indruk van next gen. Ik zag op de Ps2 nog nooit een voertuig met zoveel losse onderdelen die eraf kunnen, en het voorbijgaan van de grassprietjes op de weg gaf het grafisch een realistische glans. Wat betreft Resistance: Strak beeld, veel explosies in het beginlevel en weer die kenmerkende next gen-grassprietjes.

Ik verwachtte natuurlijk dat het in de toekomst allemaal nog mooier zou worden, maar dat is zelden gebeurd, en de next gen-grassprietjes zijn nog steeds op diezelfde manier in bijna elke game aanwezig.

Tevreden: Half

- Speelduur: Op de Ps2 speelde ik eindeloos Fifa, Final Fantasy en nog eens Fifa. Op de Ps3 zijn het 90% actiegames die 5 tot 10 uur duren. Vaak wordt de speelduur dan nog geforceerd omhooggehaald door een online multiplayer, maar vroeger vermaakte ik met de offline multiplayer en dat is nog socialer ook.

Ik verwachtte van een next gen game altijd een langere speelduur dan een Ps2 game, maar de games zijn juist korter geworden.

Tevreden: Nee

- Final Fantasy: De eerste recensies van deeltje 13 zijn er, en ze zeggen dat FFXIII goed is. Dus niet perfect. In die recensies staat dan nog heel duidelijk bij dat er te weinig sidequests en plekjes zijn die je kunt verkennen.

Dat is nou precies wat ik bedoel: In deel XII op de Ps2 was er een wereld vol met geheimen, monsters, sidequets en een wereld waar je uren over deed om van de ene kant naar de andere te lopen. En nou, in een next gen Final Fantasy, is dat veel minder.

Tevreden: Half, want in ruil daarvoor staat vast een mooier verhaal en een mooier vechtsysteem.

Conclusie:

Ik moet niet meer denken dat een Ps3 game per definitie ook een grootsere, langere game is. Een next gen game is alleen maar spectaculairder en mooier, en standaard actie kan tegenwoordig niet meer: Kijk maar naar de oneindige combo's van Bayonetta of de afwisselende omgevingen van COD6.

Dit artikel delen

Over de auteur