1. Effe over… een eigen gamesite

Effe over… een eigen gamesite

Een eigen gamesite lijkt een soort ideaal voor vele gamers. Beetje gamen, beetje je eigen mening verkondigen over de spellen die je speelt op je ‘eigen plekje internet’ waar mensen naartoe komen, speciaal om jou te zien, en nog geld verdienen ook! Fantastisch. Toch zijn weinig gamesites erg winstgevend. Sterker nog; de meeste sites floppen. Sterker nog, de meeste sites komen niet eens fatsoenlijk van de grond.

Op het eerste gezicht is het lijstje van benodigdheden voor een website niet zo groot: vormgeving, programmering, webspace en gaan met die banaan. Maar al gaandeweg wordt het steeds ietsje complexer. Je wilt video’s dus moet je videohosting hebben. Je wilt eenvoudig content op de site kunnen zetten dus moet er een apart Content Management Systeem achter gehangen worden. De video’s moeten er behoorlijk uit zien, dus wil je studiolampen… en zo gaat ’t nog wel even door. Als je dit er niet voor over hebt om een eigen site te beginnen, laat dan maar, serieus, hou nu maar op, dan is het gewoon niet voor je weggelegd.

Andere projecten die ik ooit ben aangegaan met mede-gamers hebben een onfortuinlijk einde gevonden. Bij één van de drie heb ik zelfs geen letter mogen typen omdat de site simpelweg niet van de grond kwam. De tweede site ging ten onder aan een ruzie tussen eigenaar en één van zijn medewerkers, en de derde site hield er mee op omdat de eigenaar zelf naar een andere site vertrok (en al snel verliet hij ook die site, waardoor hij met lege handen kwam te staan). Toen kwam ik tot het besluit dat een ‘eigen site’ ook daadwerkelijk van mezelf moest zijn. If you want something done right, you gotta do it yourself.

Al jaren lang loop ik met ideeën rond, ideeën die kennelijk nog niet bedacht zijn door andere gamesites. Mijn visie van een toffe gamewebsite is nog nergens verwezenlijkt, dus dan rest er maar één optie: zelf aan de slag gaan. Want, en nu ben ik heel eerlijk, als mijn ideale gamesite al zou bestaan, zou ik zelf ook niet de ambitie hebben om er überhaupt aan te beginnen. ‘Ja, zo zou ik het ook hebben gedaan’, daar zou ’t bij blijven. Maar goed, een dergelijke site bestaat er nog niet dus voel ik me geroepen om daar verandering in te brengen.

Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Ik heb een geweldige vormgever en een ziekelijk goede programmeur, twee jongens die ik persoonlijk ken. Dat is toch een soort stok achter de deur, we willen dit allemaal en omdat we afhankelijk van elkaar zijn, moeten we ook allemaal aan het werk. En we zijn al behoorlijk ver. Het design is bijna af (hier en daar wat prutswerk, kleine aanpassingen, ‘probeerseltjes’ om te kijken wat mooier/overzichtelijker is) en de programmeur is inmiddels ook aan de slag. Veel van de benodigde spullen zijn al binnen of in bestelling, dus ik hoop dat we binnen een paar weken aan de slag kunnen.

Maar wat gaan we precies doen? Wat gaat ons onderscheiden van andere sites? Tja, als ik dat exact ga uitleggen, geef ik alles prijs. Toch wil ik het één en ander kwijt om aan te geven welke richting wij op gaan.

Ik mis een goede gamesite waar ik dagelijks naar toe kan gaan, een site waar ik iets wijzer van word, een site met toffe redactieleden. Ik wil eerlijkheid, dus geen gelul over cijfers of ‘vier van de vijf sterren’. Ik wil recensies waar ik meteen iets aan heb. Vandaag de dag moet ik mijn informatie vergaren uit meerdere bronnen, dat tegen elkaar afzetten en vervolgens kijken welke uitspraak of mening ik zwaarder weeg. Daarbij zijn gamesites vaak lelijk als de nacht; de meeste zijn onoverzichtelijk als de tyfus, hebben een onlogische lay-out en zetten totaal irrelevante informatie op de homepage. Of ze maken gebruik van allerlei flash modules en weet ik wat… nee, dat is een feest.

Een goede journalist controleert zijn bronnen, past hoor en wederhoor toe… maar ik ben geen journalist, ik ben een gamer, ik wil gewoon een duidelijke recensie over een spel. Is dat teveel gevraagd? Zijn ‘zielloze’ websites als metacritic, waar de de cijfers en meningen verzameld worden als statistieken de toekomst? Nee, ik geloof daar niet in. Dat is leuk als extraatje, maar zo’n site ga ik niet als eerste bezoeken als ik iets over een game te weten wil komen.

Om kort te gaan: wij gaan het anders doen. Het huidige team is sterk (hoewel we nog altijd versterking kunnen gebruiken) dus ik heb er vertrouwen in. Maar nu ik terugblik op alles wat ik heb meegemaakt op het gebied van gamesites, merk ik pas hoeveel inzet vereist is om iets degelijks op poten te zetten. Het lijkt misschien leuk om een eigen site te beginnen, maar het is toch echt hard werken, tenminste, als je er serieus mee aan de slag wilt. Kun je nagaan hoeveel werk het is als we eenmaal online zijn…

Dit artikel delen

Over de auteur