1. FIFA Street

FIFA Street

Het balletje is eindelijk gaan rollen bij Electronic Arts. Na drie delen NBA Street en twee delen NFL Street is eindelijk FIFA aan de beurt voor een straateditie. Vooral over de NBA Street-delen was ik zeer te spreken, waardoor ik hoge verwachtingen had van FIFA Street. Maar kan FIFA Street zich ook echt meten met de andere spellen van de Street-serie?

Zoals we gewend zijn van spellen van EA ziet ook FIFA Street er visueel zeer goed uit. De spelers in het spel vertonen grote gelijkenissen met hun echte evenbeeld en ook aan de speelvelden is de nodige aandacht besteedt. Zo zijn er altijd wel een aantal toeschouwers te bekennen, zijn muren onder gekladderd met graffiti en komen sommige omgevingen echt tot leven. Bijvoorbeeld bij het getransformeerde basketbalveld in hartje New York, waar de lampen van de passerende auto´s en het licht van de lantaarnpalen op de grond weerkaatsen. En op het modderige straatvoetbalveld in Lagos City (Nigeria), waar iedere sliding voor opwaaiend stof zorgt.

Met de sliding komen we meteen aan bij één van de minpunten van het spel. De Street-spellen staan natuurlijk bekend om het schrappen van een hoop lastige spelregels, waarmee het spel er makkelijker en leuker op wordt. Helaas hebben ze naar mijn mening toch nog te weinig geschrapt. Hoewel je er uiteindelijk wel aan went, is het toch jammer dat je ongestraft van die vieze overtredingen kunt maken. Gelukkig haalt het maken van een sliding in ieder geval niet de snelheid uit het spel.

Gamebreaker?

Door de ene na de andere truc uit de hoge hoed te toveren, verneder je niet alleen je tegenstander, je spaart ook punten op die je uiteindelijk de mogelijkheid geven de ‘Gamebreaker’ uit te voeren. Deze zou het spel moeten opbreken, en dat doet de ‘Gamebreaker’ (in tegenstelling tot andere Street-spelen) nou juist niet echt. Het staat niet standaard garant voor een doelpunt en wanneer je die wel maakt levert het je niet meer punten op dan een normaal schot (zoals bij NBA Street 3 bijvoorbeeld wél het geval is en waar tevens een punt van de tegenstander wordt afgetrokken). Dus waarom zou je dan nog een hoop moeite doen met het uitvoeren van trucs om een ‘Gamebreaker’ tot je beschikking te krijgen? Het enige waar je het voor doet is om een extra hard schot op doel kunt lossen, waardoor de kans een stuk groter wordt dat de bal in het doel verdwijnt.

“Who wants that replay?!”

Wat ook jammer is, is dat de straatmodus mij niet echt de stimulans gaf om steeds verder te spelen. Natuurlijk kun je kampioenschappen winnen en punten verzamelen waarmee je dan weer kledingstukken en andere spelers kunt kopen, maar het blijft allemaal een beetje oppervlakkig. Het enige waar je het eigenlijk voor doet is om betere spelers te winnen of om je eigen speler beter te maken, zodat je weer vettere trucs kunt doen, krachtiger en gerichter kunt schieten en sneller kunt rennen.

En zo zijn er nog een aantal elementen in FIFA Street die me een beetje tegenvallen. Bijvoorbeeld de af en toe duidelijk voorgeprogrammeerde aannames voorafgaand aan een schot of kopbal op doel. Tijdens het spelen valt het niet gauw op en het beïnvloedt ook niet het spel, maar in de herhaling is het duidelijk zichtbaar: soms is een bal nog een eind van de speler verwijderd, maar springt hij ineens naar de voet of het hoofd. Daarnaast is de beperkte invloed die je op de doelman kunt uitoefenen soms behoorlijk irritant. Je kunt hem niet laten uitkomen of laten meevoetballen; je kunt hem alleen de bal in het spel laten brengen.

Dit alles zorgt er echter niet voor dat FIFA Street een slecht spel is. Er zijn ook goede elementen op te noemen, met naast de visuele hoogstandjes, de trucs als voornaamste. Zonder al te veel moeite kun je de meest weergaloze trucs uitvoeren om zo je tegenstander het leven flink zuur te maken. Dat mag je ook wel verwachten natuurlijk, want alles draait tenslotte om de trucs.

Conclusie en beoordeling

Al met al is FIFA Street niet zo goed geworden als ik had gehoopt. De diepgang is wat oppervlakkig, waardoor de replaywaarde niet zo hoog ligt, en de techniek van het spel laat soms ook te wensen over. Dat neemt niet weg dat FIFA Street (vooral in het begin) erg leuk is om te spelen, doordat het spel er visueel erg goed uitziet en vol zit met de meest wonderlijke trucs.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Weergaloze trucs
 • Visueel top
 • Makkelijk speelbaar
 • Minpunten
 • Slidings
 • Keeper niet te bedienen
 • Voorgeprogrammeerde aannames
 • Matige ‘GameBreaker’

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit spel krijgt op verschillende sites erg veel commentaar, fifa street zakt op mijn lijstje ik had er wel wat meer van verwacht

 • Ik wist op voorhand al dat dit lang niet zo'n leuke titel zou worden als bijvoorbeeld NBA Street. Toen ik de eerste filmpjes zag wist ik het zeker. Voetbal is gewoon niet geschikt in deze setting vind ik. NFL street vind ik ook een stuk minder dan NBA Street.

 • @Megaman  het is wel geschikt voor voor deze seeting, maar het is gewoon niet goed uitgewerkt

 • Hmm, .. persoolijk; Burnout3

 • neeh donder maar lekker op hoor:P, hijs echt vet..btw welke keeper gaat op zo'n klein veldje nou zn goal uit:S toch logisch dat je die niet besturen kan..eamel

 • Nou, EA doet het tenminste, toch? en ik vind dit zeer zeker geen slecht spel, het spel krijgt hier alleen een beetje mindere punten te voorduren dan de goede, ik had een iets langere recensie verwacht, maar wat ben ik ;)

  Ik vind het op zich een goed spel, paar dingen zijn jammer, maar dat maakt niet echt veel uit toch?  Alexz

 • @dutchy We zouden hem ook niet zozeer in/uit het goal willen halen maar temeer van links naar rechts. Ik heb al vaak gehad dat je gewoon ziet hoe de keeper word uitgespeeld door de tegenstanders terwijl je er niets tegen kunt doen.  En de gamebreaker sucks idd.

 • kut spel weer een dom voetbal spel net als fifa 2005 kom op man we hebben genoeg gezien met dat voetbal voor dit jaar

 • Helemaal mee eens, de game wordt snel saai trouwens.

 • pc ???? dit is een console game!!!!  maar ff wa anders kan mark dese game alleen maar afkraken ? ik heb bijna niks positiefs gelese

 • @smerkaser bij fifa2002 kon je de keeper perfect besturen  @ AsschenSukar je verwacht dat een bedrijf (en dan zeker EA) gewoon een goede game kan maken en dat is nu dus weer mislukt, voor de straatvoetballers die een game willen spelen is dit wel leuk, maar als je er gewoon objectief naar kijkt is dit een teleurstelling

 • Hahahahahahaha echt weer zo'n middelmatige game. Viel te verwachten

 • @smerkasser en jerom rutte Omdat de keep-besturing in FIFA 2005 of wat ook ontbreekt/zuigt geeft dat het recht het in deze game ook maar niet te doen. Het zijn twee aparte games hoor dus deze bekijk ik weer apart. Bovendien blijkt het besturen van de keep (of in ieder geval enige invloed) bij straatvoetbal toch wel van belang… Dat bedoel ik.

 • de gamebreaker vind ik juist vet, vooral als je de keeper dan helemaal de naar de kl0ten schiet :D

 • alleen leuk met meer mensen maar, als je die hebt kan de lol niet op

 • Jah het is inderdaad alleen leuk als je een voetbal freak bent.  Verder vind ik het niet zo leuk. Is wel leuk dat er bekendheden inzitten die allemaal trucjes doen.

 • Ik wil hem alsnog hebben.

 • Komt hij ook uit op PC?

 • Nou, ik heb eerder gereageert (vanochtend), en ik heb hem vanmiddag gekocht, ik vind het een super spel, en dave, je hebt op zich wel gelijk, maar jah, EA had beter kunnen doen, maar het is een spr game

 • ROFL @ Loewi =) Je hebt gelijk maar hoe jij t formuleert :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren