1. Shadow of Rome

Shadow of Rome

Op de afgelopen E3 beurs heb ik al even met Capcom’s Shadow of Rome mogen stoeien. Het spel zag er toen zeer aardig uit, maar ik vroeg mij af of het volledige spel wel boeiend genoeg zou worden. Nu een aantal maanden later ligt Shadow of Rome dan eindelijk in de winkels. Grappig feitje: dit spel was echt voor de Westerse markt bedoeld. Het spel verscheen daarom ook als eerste in Amerika en Europa. De Japanners krijgen het spel dus later dan ons, en dan ook nog eens met veel censuur. Het spel lijkt namelijk iets te gewelddadig te zijn voor de Japanners.

Het verhaal speelt zich af in Rome, 44 voor Christus. Een stadje waar geweld, corruptie en dodelijk gevaar de boventoon voert. In de glorieuze stad heerst chaos. Julius Caesar, de keizer, is vermoord. Het bewijs lijkt geleverd dat de vader van de achtenswaardige soldaat Agrippa de dader is. Maar zoals met alles in Rome, is het bewijs zeer twijfelachtig. Er is maar één manier waarop Agrippa zijn vader kan redden: hij moet als gladiator in de arena aantreden en in de bloederige gevechten als overwinnaar uit de bus komen. Ondertussen probeert Agrippa’s vriend Octavianus op een heimelijke manier en door ingenieus speurwerk de echte moordenaar van Caesar te ontmaskeren. Twee verschillende verhalen in een heroïsche geschiedenis die zich afspeelt in de duistere uithoeken van Rome.

Shadow of Rome heeft niet zo’n hype om zich heen hangen zoals dat bijvoorbeeld bij Resident Evil 4 of Gran Turismo 4 het geval is. Wij hebben het spel na de E3 zeker wat aandacht geschonken door middel van een impressie, en nu dus de recensie! Zoals je in de vorige alinea al kon lezen heb je als speler te maken met twee verschillende personages: Agrippa en Octavianus. Beide personages hebben ieder hun eigen soort spelelementen. Met Agrippa is het bikkelharde actie. In het begin van het spel begin je bijvoorbeeld in een tot de nok toe gevulde arena en moet je het opnemen tegen hordes tegenstanders. Je kunt tijdens die gevechten vele wapens die aanwezig zijn gebruiken, maar pas op. Na een aantal slagen is je wapen stuk en zul je op zoek moeten naar een nieuwe. Daarnaast kun je vers vlees eten om je energiemeter op pijl te houden. Dit spel is dus echt niet voor de jongere spelertjes onder ons. De ledematen vliegen je om de oren, en het bloed spat werkelijk alle mogelijke kanten op. Het spel heeft daarom ook niet voor niets een 18+ advies gekregen. Gelukkig zijn er nog gedeeltes met Octavianus die beduidend minder bloederig zijn.

Octavianus biedt een totaal andere spelervaring dan de gedeeltes met Agrippa. Zijn gedeelte lijkt nog het meeste op een soort “Metal Gear Solid ontmoet Final Fantasy”. Je moet bijvoorbeeld met verschillende Romeinen praten om erachter te komen wat er precies gebeurt is, via een landkaartje naar andere plaatsen gaan, en al sluipend door de gebouwen op zoek gaan naar bewijs voor de moord op Julius Caesar. Allemaal leuk en aardig, maar ik heb toch een beetje het idee te maken te hebben met twee halve spellen. Het is uiteraard een leuk idee dat er gewisseld wordt tussen beide personages, maar ik had liever gezien dat Capcom zich toch beter geconcentreerd had op één van de personages en dat wat verder had uitgewerkt.

Wat direct opvalt, zijn de prachtige beelden die getoond worden. Dit is ook wel te verklaren. Shadow of Rome maakt namelijk van dezelfde grafische engine gebruik als Onimusha 3. De personages in het spel zien er allemaal zeer gedetailleerd uit en lijken zo uit de geschiedenisboeken te zijn gekropen. Ook de textures die gebruikt worden zijn van zeer goede kwaliteit. Vooral in de beginscènes bij de arena is dit goed te zien. Capcom laat echt blijken dat zij de PlayStation 2 hardware ontzettend goed onder controle heeft. Daarnaast bevat Shadow of Rome ook goede muziek die enorm veel weg heeft van films als The Gladiator en Troy. En dan hebben acteurs ook nog de stemmen ingesproken van de meeste personages. Shadow of Rome bevat namelijk een groot aantal tussenscènes (gelukkig duren die niet zo ontzettend lang). De stem van Agrippa is nog wel redelijk gedaan, maar die van Octavianus klinkt nogal zeikerig.

Conclusie en beoordeling

None

Shadow of Rome is een aardig spelletje om tussendoor te spelen. Je zult er niet weken over doen, maar het brengt genoeg afwisseling. Toch zijn er ook minder leuke kanten aan het spel. De twee verschillende speltypes voelen namelijk als twee halve spellen aan. Het had allemaal net iets beter gekund. Waarschijnlijk zul je door de verhaallijn, de prachtige beelden en passende muziek zeker geboeid blijven. Maar toch, dit had zoveel meer kunnen zijn.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Twee verschillende speltypes
 • Gedetailleerde beelden
 • Minpunten
 • Voelt aan als twee halve spellen in één hoesje
 • Niet bijster goed ingesproken stemmen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik ga'm dnek ik nog wel halen, klinkt wel geinig, en wat hier stata zegt bijna ieder blad die deze game reviewd…  En nette review

 • Tsja ben nog steeds in twijfel ook na deze review als ik deze game wel of niet moet kopen. Misschien een keer lenen ofzo.

 • Goede recensie!  Ik denk dat ik hem eens huur.

 • Precies, een keer huren.

  Ik hoef de game niet te kopen, zo goed lijkt me hem dan weer niet. Maar ik moet hem zeker een keertje checken.

 • Lijkt me toch wel vet spel om een keer te spelen

 • die blonde gast ziet er een beetje sullig uit op de screens maar lijkt me wel een leuk spel :D

 • Had hembeter verwacht.

 • ik weet niet of ik hem ga halen, ik denk niet dat het mijn ding is

 • Bah… slecht punt, ik weet niet of het spel daadwerkelijk zo slecht is, misschien het stealth gedeelte, want dat leek me al niet zo leuk. Maar toen ik had gespeeld bij de replay vond ik het wel zwaar vet met die gladiator dude… Bruut….

 • Bah… slecht punt, ik weet niet of het spel daadwerkelijk zo slecht is, misschien het stealth gedeelte, want dat leek me al niet zo leuk. Maar toen ik had gespeeld bij de replay vond ik het wel zwaar vet met die gladiator dude… Bruut…. Een zeven is zeker niet slecht hoor.  Lees ook eens http://www.insidegamer.nl/doc.php?id=10

 • Als in de budgetbak ligt haal ik hem mss nog wel es.

 • Het is best een aardig spel, ik vind de review alleen wat oppervlakkig en vluchtig geschreven.

 • ik kom nie verder met een stukie moet ik tege 2 tijgers

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren