1. Nintendo DS: Onze meningen

Nintendo DS: Onze meningen

Nu de Dual Screen dan eindelijk uit is, is het de hoogste tijd om eens te peilen hoe populair het apparaat is. Wij hebben een aantal redacteuren gevraagd om hun korte mening te geven en om daar een score aan te geven. Een score op de schaal van één tot vijf (nostalgische E3 prototype) Dual Screens. Let daar bij wel dat het gewoon meningen zijn, waardoor je je als fan niet meteen aangesproken moet voelen. De één is er gek van, terwijl de ander nog even de kat uit de boom kijkt. En bovendien zijn we ook erg benieuwd wat jullie van de nieuwe handheld vinden. Dus schaam je niet en geef jou mening.

Lauran Beers

Redacteur

De Nintendo Dual Screen is het apparaat die de visie van Nintendo moet doorgronden: de zoektocht naar innovatie. Wat mij betreft is Nintendo in deze zoektocht met vlag en wimpel geslaagd.

Ondanks dat het niet door alle spellen even goed word benut, is het touchscreen een goede vervanger van de analoge stick. Je kunt hem het best vergelijken met de muis op je PC. Dit maakt het dan ook prettig om schietspellen als Metroid Prime: Hunters te spelen. Ik ben dan ook zeer te spreken over dit spel omdat de speelbaarheid een genot voor je zintuigen is. De functies van de Dual Screen voegen echt wat toe aan de spellen. Het is iets wat je nog nooit hebt meegemaakt.

Ook al zijn niet alle lanceertitels even sterk, toekomst voor de Nintendo DS is er zeker. En met titels als Nanostray, Need for Speed Underground en een rijtje strategie-spellen, zie ik het wel zitten met de DS. Ook qua multiplayer lijkt Nintendo het goed aan te pakken; Mario Kart, Animal Crossing en Advance Wars zullen allemaal online-speelbaar zijn. En als EA lief is, kunnen we misschien ook nog een mogelijke Red Alert 3 verwachten. ‘Dual the screens, dual the fun!’

Score:

Kris Boon

Content Manager

Na de E3 was ik lyrisch over de Nintendo DS. Toch heb ik de afgelopen maanden mijn interesse in deze handheld verloren. Dit ligt niet aan de DS zelf. Integendeel, ik denk dat als verschillende ontwikkelaars optimaal gebruik kunnen maken van de twee schermpjes en het touch screen, we nog wel eens heel wat moois kunnen verwachten. Meer dan op de PSP. Maar buiten dat is het hele ‘draagbare gamen’ niet mijn ding.

Ik kan me niet voorstellen dat ik straks bukkend (met mijn toch al vaak stijve nek) over een klein schermpje hang terwijl ik ook lekker vanuit mijn luie stoel toptitels op de PlayStation 2, Xbox en GameCube kan spelen. De spellen die momenteel voor de Nintendo DS verkrijgbaar zijn, maken de aanschaf van de handheld bovendien nog niet echt noodzakelijk. Ik wacht dus nog even af tot een bepaalde titel me overtuigt en ook ik de kracht van draagbare spelcomputers kan ondervinden.

Score:

Jelle van Es

Hoofdredacteur

Bij mij heerst het gevoel van een gematigd positivisme. Ik vind de Dual Screen een leuk apparaat, waar veel leuks uit kan voortkomen. Helaas hebben ontwikkelaars dat nog niet door, en moeten we het voorlopig nog even met een aantal inspiratieloze titels doen. Het zijn vooral de vervolgen en ports die heersen op de Dual Screen.

Een welkome uitzondering hierop is het spel Project Rub. Een spel dat als enige lanceertitel de ware potentie van de Dual Screen laat zien. Een spel dat optimaal gebruik maakt van zowel het touchscreen als de twee schermen. De andere reden voor mijn positivisme is de toekomst. De Dual Screen krijgt namelijk een online netwerk waar spellen als Mario Kart en Advance Wars straks optimaal van gaan profiteren. Kortom, momenteel nog geen must have, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit.

Score:

Richard Jalving

Redacteur

De eerste twee dagen dat ik de DS had kon ik het ding niet loslaten. Ik had het apparaat de hele dag in mijn knuistjes, en als ik er zelf niet op speelde, dan was het wel een enthousiaste vriend of vriendin. Toen ik de demo’s van Wario en Metroid grijs had gespeeld en begon aan Mario, temperde mijn enthousiasme. Ik kon maar niet wennen aan de touchscreen besturing, en ook de D pad besturing vond ik verre van optimaal voor dit 3d avontuur. Toch zette ik door, en dat werd beloond met een aantal vrijgespeelde minigames. Toen ik daar mee begon te spelen raakte ik nog enthousiaster dan na het spelen van de demo’s: Wat is het geweldig tof om al die superleuke minigames te besturen met het touchscreen, en wat zie ik reikhalzend uit naar de originele en volwaardige (online) spellen die momenteel in ontwikkeling zijn!

Nintendo heeft met de DS een prachtig apparaat ontworpen en het is nu aan datzelfde Nintendo en de andere ontwikkelaars om er leuke, nieuwe dingen mee te gaan doen. Een aantal ontwikkelaars lijkt helaas in “oude” N64 spellen een goudmijntje te zien, en ik hoop dat deze luie gasten gestraft worden met beroerde verkoopcijfers. Leve de innovatie!

Score:

Klaas Kuipers

Redacteur

Donderdag 10 maart was het dan zo ver. Na lang wachten heb ik een dag eerder dan verwacht dan eindelijk mijn eigen Nintendo Dual Screen. Nou zou ik wel over willen lopen van enthousiasme, maar het is niet alleen lofzang dat de klok slaat. Zo klonken de berichten dat alles er een stuk scherper uit zou zien dan op de Nintendo 64 mij als muziek in de oren. Helaas heeft die scherpte ook zijn keerzijde. Zo zien bepaalde dingen er nogal blokkerig uit. Ook vond ik het beeld hier en daar wat onrustig. Het deed me vooral denken aan de oude PlayStation.

Gelukkig zit het met de besturing wel goed, al blijk je harder op het touchscreen te moeten drukken dan ik had verwacht. Ergens verontrust mij dit wel omdat het daardoor zo goed als onmogelijk lijkt het scherm krasvrij te houden. De toekomst zal moeten uitwijzen in welke mate dit problemen gaat opleveren. Al met al is dit een prima vervanging voor de inmiddels bejaarde Game Boy Advance SP en zal ik me de komende tijd tijdens lange treinreizen niet meer vervelen.

Score:

Jeroen Post

Redacteur

Een paar maanden geleden mocht ik al kennis maken met de Nintendo Dual Screen. Een kennis had de Amerikaanse versie geïmporteerd samen met Super Mario 64 DS en Feel The Magic. Ik kon me eerst niet zoveel voorstellen van de nieuwe manier van bedienen, maar desondanks waren mijn eerste indrukken goed. Wat dat betreft is het touchscreen een erg leuke en innovatieve uitvinding. Het was ook wel eens leuk om te zien dat Nintendo nu eens niet alleen de grafische kwaliteit verbeterd heeft maar ook een nieuw iets aan toegevoegd heeft in de vorm van het touchscreen.

Sinds donderdag heb ik dan eindelijk zelf een DS met Super Mario 64 DS in huis, en ik moet zeggen dat ik na een intensieve sessie met de DS een betere indruk van het apparaat heb gekregen. Het is even wennen, maar de DS geeft een leuke en interessante wending aan de nieuwe generatie handheld spellen.

Score:

Robert van der Werf

Redacteur

De Nintendo DS ligt eindelijk in de schappen en ik heb er al een paar uurtjes mee mogen spelen. Met Project Rub en Wario Ware: Touched! in

mijn bezit kan ik voorlopig vooruit. Mijn eerste indruk is erg

positief. Wario Ware: Touched! lijkt erg veel op de Game Boy Advance

versie maar de spelletjes maken nu gebruik van de stylus en de

touchscreen. Project Rub is abstract en daar houd ik wel van.

De keuze voor mijn Nintendo DS was overigens niet zo lastig. De

PlayStation Portable is een mooi apparaat met leuke functies. Toch zal

ik het apparaat niet zo snel kopen. De spellen zijn niet zo

revolutionair als de Nintendo DS spellen. De visuele kant van de

spellen is wel een stuk beter op Sony’s handheld maar als ik visueel

goede spellen wilt spelen, start ik wel mijn Xbox of GameCube op. Als ik

muziek wil luisteren wanneer ik op de fiets zit, neem ik wel mijn MP3

speler mee. Als ik films wil kijken dan doe ik dat liever in mijn luie

stoel thuis op een 82 cm breedbeeld televisie. Geef mij maar een andere

manier van spelletjes spelen in plaats van extreem goede graphics

op een handheld.

Score:

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • en gelijk hebben ze! ALLEMAAL! :P

 • Ik heb de ds sinds donderdag met super mario en wario ware en het is het genieten, fantastisch ding gewoon. De besturing van mario is idd minder dan op de n64, omdat je de analoge stick mist, maar na een tijdje merk je dat het touchscreen een goede vervanging is. Nu nog even wachten op de toptitels en het kan niet meer stuk!  Lauran Beers en Robert van der Werf, ik ben het helemaal met jullie eens!

 • Het is ongelofelijk wat die handheld kan, dit bewijst maar dat graphics niet king zijn, en dat gameplay te boven gaat, en Nintendo weet dat het beste van ons allemaal. Bedankt N, ik hou me wel een flinke tijd bezig met dit apparaat. :D

 • van dat ding krijg ik kramp aan me vingers. Wat een klote apperaat om maar niet te beginnen over de graphics bah Me pa heeft hem daarom heb ik hem ook ff gespeeld.

 • de ds is De koop van het jaar voor mij.

  wat zeg ik..? de koop van de eeuw!!!;)

  oke zonder dolle:P

  het is een zeer cool apparaat! met vernieuwende games. en als ie straks ook nog es online gaat!

  mn leven kan niet meer stuk ahhaha


 • ik ben het helemaal eens met Robert van de Werf ik had alleen de ds 5 volle ds's gegeven. En nu is het maar wachte op MarioKart, Advanced Wars, Nanostray en Red alert 3  Glitch upline and loading.

 • En a.u.b geen PSP<>DS reacties, die kennen we nu wel…

 • @ nemsis: ik zou wario ware touched kopen, dat is echt waar voor je geld, de rest is gewoon zwak

 • ik persoonlijk vind alle launch games van de DS zwak. Ander had ik er misschien ook een gehaalt, want het is wel een cool ding.

  TOch wacht ik liever op de PSP, die heeft spellen en functies waar ik me meer tot aangetrokken voel. De DS komt pas als er een paar echte goede spellen op uit komen.  En nou geen domme reacties hierop, dit is nou eenmaal mijn mening en die verandert niet.

 • Ben het er wel redelijk mee eens met de meningen van de redactieleden ^^ kwacht nog ff met de aanschaf tot ik geld heb en de witte versie uitkomt :P  btw hoe komen jullie erbij dat advance wars online te spelen is? 't zou natuurlijk echt super vet zijn (miss zelfs leuker als mario kart online??) maar ik heb het nog nergens anders gezien..

 • Ik heb vandaag een DS gekocht, maar de aankoop van het jaar voor mij moet nog komen, en dat is idd de PSP.

 • er zijn gelukkig nog geen flame wars als advance wars ds uitkomt haal ik hem misschien wel

 • "Gelukkig zit het met de besturing wel goed, al blijk je harder op het touchscreen te moeten drukken dan ik had verwacht. Ergens verontrust mij dit wel omdat het daardoor zo goed als onmogelijk lijkt het scherm krasvrij te houden."  -> Meen je dat nou? Die touchscreen reageert bij mij onmiddelijk en ik hoef slechts heel zachtjes te drukken. Schitterend apparaatje, heel veel plezier al mee gehad en de GBA games zien er ook veel beter uit by the way.

 • Even een vraag voor de bezitters van Mario 64 DS, is dit spel minder omdat het een remake is (dat zou ik namelijk geen probleem vinden) of is het gewoon echt niet te besturen?

 • Polarium is een fucking goed spel

 • leuk ik vind die mario het einde

 • Ik vind Mario 64 DS ook gewoon met de D-Pad goed te besturen, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. Touch screen is iets preciezer en die gebruik ik ook weleens. Ik twijfel nog welke ik fijner vindt, maar ik kan er goed mee overweg en ik snap serieus niet wat sommigen mis vinden met de besturing.

 • Heb nog nooit Mario 64 gehad en vind Mario 64 echt helemaal geweldig op de DS.

 • Ik heb Mario 64 net gehaald en ik moet eerlijk zeggen dat de DS me tot nu toe een klein beetje tegenvalt. Kan maar niet wennen aan de vorm van de DS, hij ligt niet ideaal in mijn hand en dat met de stylus word ook een beetje irritant. Ik heb me wel meer vermaakt met Warioware Touched maar ik heb tog steeds weer dezelfde problemen en dat is dat ik de besturing erg tegen vind vallen. Hopelijk werken ze dat beter uit. Ik heb intotaal vanaf de launch maar 4 uurtjes met de DS gespeeld en dat zegt in mij ogen genoeg. Dat het tot nu toe nog niet intressant genoeg voor mij is. Ik speel meer GT4 dan met de DS en ik was in het begin egt dolenthousias met de DS maar dat is nu weer naar een normaal niveau gedaald. Hopelijk komen de egte topgames snel uit en de besturing mag ook wel wat beter.

 • Ik heb hem gisteren ook gekocht en het valt mij niet tegen .

  Warioware is fun , Mario 64 wel leuk maar vooral de mini games maken hem super , voor de rest is er nog niet veel interessants uit .

  Cool apparaat met veel potentie maar met helaas nog veel te weinig leuke games die goed gebruik van de DS maken , schandalig weinig eigenlijk .

  Mij valt op dat het Touch screen juist heel gevoelig is en met maar heel weinig druk van het pennetje reageert ie al , zouden er ook in Europa soms meerdere versies van de touchscreen zijn want bij een impressie hierboven lees ik juist dat je veel druk moet uitoefenen .

  Uit eerdere impressies van import kwam ook naar voren dat het touch screen bij sommige wat wazig en " vettig " was , ook daar heb ik geen last van .


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren