1. Online gaming overrated?

Online gaming overrated?

Online gaming is groots. Miljoenen mensen spelen MMO’s of spelen online multiplayer. De vorige en de huidige generatie consoles hebben ervoor gezorgd dat online gaming populairder dan ooit is geworden. De meeste games van tegenwoordig bieden dan ook uitgebreide functies en het aantal verschillende MMO’s is niet te tellen. Het lijkt wel of tegenwoordig alles om online gamen draait. Maar, wordt er dan niet wat over het hoofd gezien?

De singleplayer is naar mijn mening eigenlijk veel interessanter dan online spelen, eigenlijk. Natuurlijk, online spelen is geweldig, maar uiteindelijk ben je daar ook wel eens zat van en wil je offline ook wel eens de nodige dingen verrichten. En dan ontdek je dat die eigenlijk niet veel voorstelt. Online gaming is de laatste paar jaren namelijk zo populair geworden dat men de singleplayer nog wel eens wil vergeten. Zie bijvoorbeeld het recentelijk verschenen Call of Duty: Modern Warfare 2: online is de game geweldig, maar de singleplayer is maar karig met ongever 6 uurtjes gameplay. Wat eigenlijk het centrale deel van het spel zou moeten zijn wordt nu als bijzaak beschouwd. Een onbegrijpelijke beslissing, aangezien het vaak de singleplayer is die ervoor moet zorgen dat je je helemaal in een game kan verliezen. Daarvoor koop je een game. Als ik alleen online wil knallen of racen download ik wel een gratis versie. Die zijn misschien wel wat minder uitgebreid, maar bieden in principe hetzelfde. En het scheelt je weer 60 euro.

Een andere opvallende verandering ten opzichte van eerst is het verdwijnen van een goede offline multiplayer. In veel recente games ontbreekt die namelijk volledig, of is die zeer beperkt. In wezen is offline tegen elkaar spelen natuurlijk hetzelfde als online een potje tegen elkaar doen, maar er is wel een groot verschil. Online kan namelijk nog zo geweldig mooi zijn, en je kan nog zoveel potjes winnen, maar je tegenstander uitlachen is er niet bij. Die tegenstander zit namelijk niet naast je op de bank, nee, die zit misschien wel aan de andere kant van de wereld. Het is dus in feite net alsof je tegen de computer zit te spelen, aangezien je je tegenstander toch niet kan zien. Althans, dat gevoel krijg ik soms. Het is dan ook jammer dat online zo de overhand krijgt. Tenminste, bij de 360 en de PS3.

Want bij Nintendo is het een heel ander verhaal. Nintendo heeft de laatste tijd heel wat kritiek over zich heen gekregen, maar ze snappen in ieder geval wel dat ook de singleplayer en tegen je vrienden op de bank spelen heel belangrijk is. Ik heb prachtige momenten met mijn vrienden gehad door potjes Mario Kart of Smash Bros. Het fijne is ook nog dat iedere halve mislukkeling die games kan spelen en het instapniveau zeer laag is. Iedereen kan winnen, en dat houdt de motivatie voor ongeoefende spelers ook hoog. Nintendo is misschien de laatste paar jaar zeer casual geworden, maar het levert wél leuke multiplayer potjes op. Door de zeer grote aanwezigheid van wapens is elke race van Mario Kart spannend en is het nooit zeker of de beste ook daadwerkelijk wint. In de singleplayer is dat misschien zeer irritant, maar als je met vrienden zit te spelen maakt dit eigenlijk helemaal geen fluit uit. Het levert juist allemaal leuke momenten op. Zeker, de spellen van Nintendo kunnen ook online, maar ze geven lang niet de voldoening die je hebt als je met je vrienden speelt.

Naar mijn mening kan er dus (zeker op de 360 & PS3) zeker wat meer aan bovenstaande dingen worden gedacht. Online gamen is natuurlijk geweldig, het voegt zeker wat toe aan games. Maar het moet niet ten koste gaan van de overige functies van een spel. En dat is de laatste jaren helaas wel het geval. Misschien in dit geval toch eens een voorbeeld nemen aan Nintendo?

Dit artikel delen

Over de auteur