1. Trackmania: Sunrise

Trackmania: Sunrise

Vroeger was ik verslaafd aan het racespel Stunts. Het was een DOS-based spel waarbij het scheuren op de meeste ongelooflijke banen centraal stond. Je kon met een behoorlijke variatie aan auto’s onder andere door hellende bochten racen en loopings nemen. Zo heb ik menig uurtje doorgebracht op de computer van mijn ouders. Ik was vorig jaar dan ook aangenaam verrast toen ik een soortgelijk spel tegenkwam. Trackmania was echt een spel waar je van hield, of waar je niets van moest hebben.

Binnenkort ligt de opvolger, Trackmania: Sunrise, in de winkels. Hierin zijn verschillende dingen die in Trackmania een beetje tegenvielen aangepakt. Zo zijn de menu’s vernieuwd en kun je nu je auto een eigen kleurtje geven. Leuk en aardig, maar uiteraard niet de hoofdzaken die een spel daadwerkelijk beter kunnen maken. Verbeterde graphics zijn alweer belangrijker. Hoewel de omgevingen nog steeds zo basic zijn als maar kan, zien de auto’s er wel degelijk een stuk beter uit. Ze vertonen nu zelfs reflectie van lichteffecten. Ongekend in de wereld van Trackmania!

De gameplay is ook wat verbeterd. Het geeft nu veel meer het gevoel van racen. Het slippen werkt realistischer en doordat de auto’s om je heen beter klinken, en dezelfde gripproblemen hebben als jij, heb je meer het idee dat je een race aan het rijden bent. Gelukkig is de simpele besturing gehandhaafd. Kom dus niet aanzetten met racestuurtjes. Een joypad kan, maar aan je keyboard heb je al genoeg: sturen gaat prima met de pijltjes. Dat was een van de dingen die Trackmania zo leuk maakten: de simpelheid van het spel was tegelijk de charme.

De opzet van het spel is ongewijzigd. Buiten de voorgeprogrammeerde modi om is het aandeel dat particulieren in het spel zullen hebben groter geworden. De Track Editor is flink onder handen genomen, wat er voor moet zorgen dat er zeer veel zelfgemaakte banen beschikbaar komen. Voor Trackmania verschenen er binnen de scene al talloze custom tracks, en voor Sunrise moet dit nog hoger zijn. Dat is slim aangepakt.

Ten eerste is de Editor niet al te lastig te bedienen. Een gemiddelde speler zal vrij eenvoudig behoorlijk leuke banen in elkaar kunnen flansen, dat is op zich niet zo bijzonder. Wat wél bijzonder is, is dat mensen die wat meer kunnen met de computer, zelf onderdelen zouden kunnen maken. Hoe dit zou werken heb ik zelf niet kunnen testen, maar als het goed werkt, lijkt een haast oneindige stroom van banen verzekerd.

Het andere aspect dat de uitwisseling van banen zal bevorderen is een speciale manier om ze over en weer te sturen. Sunrise beschikt namelijk over de unieke mogelijkheid om tracks op peer-to-peer basis uit te wisselen. Uitwisselen is eigenlijk niet het goede woord; het is meer dat mensen hun baan online beschikbaar stellen en jij er dan op kunt spelen. Je zult daar dan ook met meerdere mensen rijden. Er is geen irritatiegevaar door mensen die proberen alles en iedereen van de baan af te rijden; er zit geen collision detection in het spel. Daardoor kunnen er ook veel meer mensen tegelijk op een baan rijden.

Al met al is Trackmania: Sunrise zeker een titel om naar uit te kijken. Niet als je een realismefanaat bent, wel als je je prima kunt vermaken met een flink potje scheuren. Sunrise biedt daarvoor alles wat je nodig hebt. Het ideale is ook dat dit eindelijk weer een spel is dat je gewoon ‘even een kwartiertje’ kunt gaan spelen. Opstarten en spelen, het is zo simpel als het klinkt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ziet er wel vet uit ja

 • ziet er zeker vet uit

 • zal wel snel zijn, dr staat release Q1, en die loopt toch tot 21 maart??

 • die staan still :)

 • ziet er wreed uit, misschien wel een van de eerste nieuwe spellen diek ga kopen als mijn pa eindelijk eens een nieuwe pc aan wil schaffen, ipv dit kreng met W98…  ik haat formule 1 spellen, maar dit soort race spellen spreken me wel aan :)

 • De release data is 8 april 2005.

 • als je van ongeloofwaardige racgames houd met rare stunts en dat soort shit moet je hem kopen maar als je dan een racegame wil kopen doe het dan goed met GT4 of NFSU2.

  ik ga dit spel dus echt NOOIT kopen!!

 • Vet spel dit. Heb het gespeeld bij een vriend (De gewone Trackmania) en ik was er fucking verslaaft aan. Enige PC game die ik leuk vind.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren