1. 15 minuten over 11

15 minuten over 11

Ik kijk op mijn horloge. Die vertelt mij dat 15 minuten over 11 is. Mooie tijd om nog even wat eten te halen, denk ik. Ik pak dus mijn fiets, roep wat vrienden op om mee te gaan, en vertrek naar de Albert Heijn. Eenmaal aangekomen wil ik eerst nog even mijn saldo checken in die grote automaten daar in de hoek. Ik pak dus mijn prachtig oranje pasje eruit, en stop hem in de daarvoor bestemde gleuf. Na even gewacht te hebben zie ik daar mijn saldo op het scherm staan. Een vlaag van verbijstering komt in mij op. Saldo ontoereikend staat er op dat kleine schermpje. Maar, denk ik, ik heb vorige week toch mijn loon nog gehad?

Het is bij mij iets wat ik altijd wil als ik het niet heb. En als ik het heb, is het zo weer op. Natuurlijk heb ik het hier over het ruilmiddel dat wij al eeuwenlang gebruiken.Dat ene middeltje dat ik slechts op shcaarse momenten in mijn bezit heb. Vervelend. Er zijn namelijk altijd genoeg dingen die ik in huis wil halen met die centjes. Probleem is alleen: ik geef het veel te snel uit. Impulsaankopen worden het ook wel eens genoemd, van die dingen die je koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Maar die dingen zijn zo vriendelijk geprijsd dat je ze vaak wel mee naar huis neemt. Vaak heb ik dat met eten, er ik geef al snel drie euro uit als ik de winkel bezoek. Nu klinkt dat weinig, maar als je het vaak doet tikt het behoorlijk aan. Of uitgaan, dat is ook zoiets. Een gemiddelde zaterdagavond kost je ook algauw weer een eurootje of dertig. Is dat erg? Neuh, je krijgt er op het moment zelf een hoop lol voor terug. Maar het zijn toch wel weer dertig pegels…

En dat allemaal terwijl ik best leuke dingen met mijn geld zou willen doen. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds niet in het bezit van een degelijke next-gen console, afgezien van de Nintendo DS. HD graphics? Revolutionaire besturingen? Niet aan mij besteed. Ik moet het nog steeds doen met mijn trouwe Playstation 2. Jeweetwel, die console die de vorige console-war heeft gewonnen. Hoewel hij naar mijn mening nog steeds geweldig is. Heel wat klassiekertjes hebben hierop het levenslicht gezien. Een aantal daarvan moet ik zelf ook nog maar eens in huis halen, een topper als God of War heb ik namelijk nog nooit gespeeld. Punt is alleen dat ik weer een gebrek aan geld heb… Nou maakt het hier gelukkig niet heel veel uit, de meeste PS2 games zijn voor een schijntje in een willekeurige winkel te halen, maar het gaat om het idee. Ook op de DS heb ik nog de nodige toppertjes die ik wil halen. Nadeel is alleen dat DS games veel te duur zijn. 40 euro klinkt misschien niet veel, maar ook games van 5 jaar oud zijn nog steeds 40 euro op de DS… ’t Wordt tijd dat Nintendo daar ook eens wat aan gaat doen.

Geld, geld en nog eens geld. Alle leuke dingen kosten veel geld tegenwoordig. Zoals games. En consoles. Ergens kan ik het me wel voorstellen dat sommige mensen hun console laten ombouwen, zodat ze hun games gratis kunnen spelen. Het scheelt immers een hoop geld… als je niet gepakt wordt, tenminste. Zo'n game op het internet gooien kan je namelijk de kop kosten, of beter; Anderhalf miljoen. Anderhalf miljoen euro boete schud je namelijk ook niet zo uit je mouw. Die man zit voor de rest van zijn leven in de schulden. Natuurlijk is het fout van die man, maar ook Nintendo mag zich naar mijn mening schamen. Anderhalf miljoen vragen van één persoon is misschien nog wel een groter misdrijf dan wat die man heeft gedaan.

Ach, wat zit ook te zeiken. Ik heb tenminste geen boete van anderhalf miljoen, en dankzij mijn werk heb ik binnen de kortste keren wel weer wat centjes. Probleem is alleen: die centjes zijn ook zo weer op… Misschien ga ik wel eens beginnen met wat heel veel mensen doen tegenwoordig: sparen. Gewoon een deel van mijn loon op mijn spaarrekening zetten, zodat ik over een tijdje die next-gen console wel in huis kan halen. En ik eindelijk kan genieten van die revolutionaire technieken en HD- graphics! Het zou in ieder geval wel een goede stap voorwaarts zijn. Maar voordat ik dat ingenieuze plan ga uitvoeren breng ik eerst nog even een bezoekje aan de Albert Heijn. Heb behoorlijk honger gekregen na het tikken van dit stukje…

Dit artikel delen

Over de auteur