1. Act of War: Direct Action

Act of War: Direct Action

Act of War is een Realtime Strategy spel dat zich in de nabije toekomst afspeelt. Gas en benzine zijn erg duur geworden en er ontstaat onrust in de wereld, waardoor de stabiliteit in gevaar komt. De twee grootste gasbedrijven zijn het niet eens met de ideeën van elkaar, diverse groepen mensen demonstreren en terroristen liggen op de loer. Door deze onrust grijpen de terroristen hun kans en jij moet hun kwade plannen weer eens stoppen.

In Act of War zit een goed verhaal verwerkt. De mannen (en vrouwen?) van Eugen Systems hebben Dale Brown een verhaal laten schrijven. Dale Brown heeft veertien keer de titel ‘Best verkochte schrijver’ gekregen van de New York Times. Daarnaast is Brown een expert als het gaat om de Amerikaanse militairen, globale conflicten en toekomstige militaire technologie. Dat Dale Brown goed kan schrijven, is te zien in Act of War. Het verhaal is een van de sterkste punten van het spel. De makers hebben echter ook veel aandacht besteed aan de manier waarop het verhaal wordt getoond. De filmpjes die tussen het spelen door worden getoond, hadden rechtstreeks uit een echte film kunnen komen. Dit zorgt ervoor dat je het spel anders beleeft. Daarnaast worden er tijdens het spelen ook filmpjes getoond in vensters, zoals satellietbeelden van bepaalde gebieden of gedetailleerd filmpjes van wat je hebt gesloopt met jouw luchtaanvallen. Nieuw is het niet helemaal, want dit was ook al te zien bij onder andere Yuri’s Revenge. Toch zorgt het ervoor dat het verhaal beter tot zijn recht komt.

Het verhaal neemt je mee naar verschillende locaties. In het begin zit je in Londen maar al snel kom je op andere plaatsen zoals een woestijn, de stad Moskou en een strand. Alle locaties hebben behoorlijk wat detail, zelfs wanneer je de inzoomfunctie gebruikt. De inzoomfunctie is vrij krachtig en je kunt erg ver inzoomen. Helaas geldt dit niet voor het uitzoomen. Soms hangt de camera net iets te laag op het slagveld en kun je niet verder uitzoomen. Vooral bij speelvelden met grote gebouwen of olieraffinaderijen is dit een probleem waardoor je het overzicht nog wel is kwijt kunt raken. De omgevingen kunnen ook flink gesloopt worden. Alle bomen kun je met jouw pantservoertuigen platwalsen en de gebouwen kun je met bommenwerpers vernietigen.

Tijdens het spelen van Act of War: Direct Action vroeg ik me af of er wel innovatieve onderdelen in het spel te vinden waren. Die zul je helaas niet zo snel vinden. Alle onderdelen die je in het spel tegenkomt, zijn al eens eerder gebruikt in andere spellen. Act of War is dan misschien niet origineel maar de diverse onderdelen zijn wel goed uitgevoerd. Zo heb je veel voertuigen en technologieën tot je beschikking om de vijand uit te moorden. De verschillende eenheden werken met een systeem dat ze sterker en zwakker zijn tegen andere eenheden. Een snelle, lichtgewapende tank kan in een paar seconden tijd een groepje sluipschutters vernietigen. Een helikopter maakt echter zo gehakt van de tank, maar als je de sluipschutters verstopt in stevige gebouwen schieten ze die helikopter zo uit de lucht. Elke eenheid heeft voor- en nadelen en dat is erg goed uitgebalanceerd in Act of War.

De singleplayer is redelijk goed te noemen. Er zijn ruim tien speelvelden met meer dan dertig verschillende doelstellingen die je moet halen. In combinatie met een niet al te lastige moeilijkheidsgraad is dit aan de krappe kant. De Very Hard moeilijkheidsgraad raad ik dan ook meteen aan voor de strategen onder ons want Normal en Hard zijn erg makkelijk uit te spelen. Gelukkig biedt Act of War ook nog een Skirmish optie met ongeveer vijftien speelvelden en kun je ook online knallen tegen vrienden. Deze laatste twee opties verlengen de houdbaarheid aanzienlijk.

Conclusie en beoordeling

None

Act of War: Direct Action is misschien niet het origineelste strategiespel van dit moment. Toch is het spel prima aan te raden. De basis van het spel is solide en goed uitgebalanceerd. De singleplayer is aan de kleine kant maar de online en Skirmish opties maken veel goed. Door de lage moeilijkheidsgraad is het spel wel aan de makkelijke kant voor de veteranen in dit genre.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Goede balans
 • Grafische kant
 • Verhaal
 • Minpunten
 • Onorigineel
 • Makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • hmm 10 uur is eigenlijk best wel weinig!

 • inderdaad maar das toch standaard tegenwoordig? :P  Anyway:  Lijkt me best tof spel. De demo vond ik ook best vermaakelijk.


 • mmmm leuk ga die demo ff dloaden

 • dat je niet kan draaien vind ik wel fijn, 3d beelden maar een 2d speelveld zeg maar. heerlijk, rts hoort 2d!!!

 • ik vind deze game er goed uit zien een 8 is misschien wat hoog maar een dikke voldoende verdient ie cker… strategy liefhebbers moeten deze game gewoon checken!

 • ik heb hem, en hij is zooooooooooooooo vet

  ik ben er verliefd op, btw korte speelduur?? ik vermaak veel met skimisch, en de MP probeer ik later

 • gesus die rechter gast is fugly

 • rofl =) Best wel eh :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren