1. Brothers in Arms: Road to Hill 30

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Mijn opa heeft in de Tweede Wereldoorlog meegevochten tegen de Duitsers. Hij was bij de inval van Nazi Duitsland naar Engeland gevlucht, om daar in het leger te treden. Helaas hield mijn opa er niet van om over zijn ervaringen te vertellen, dus veel weet ik er niet vanaf. Ik had graag willen vertellen dat hij een held was en wat hij allemaal voor het vaderland heeft gedaan. Maar dat gaat helaas niet door. Gelukkig zijn er genoeg films en spellen die over de Tweede Wereldoorlog gaan en mij een mooi beeld geven over de helden die er vochten. En stiekem fantaseer ik dat mijn opa die held is. Zo ook met Brothers in Arms waarin mijn opa de rol van Matt Baker vertolkt.

Matt is een echte doorsnee oorlogsheld. Hij praat niet veel, voert de bevelen van zijn superieuren uit en sleept zijn maten door de oorlog heen. Dat laatste moet je overigens met een korrel zout nemen, want in Brothers in Arms: Road to Hill 30 speel je in een hecht team. Jouw medesoldaten zijn het kloppend hart, waarbij Matt het stromende bloed vormt. Jij geeft ze opdrachten, die zij vervolgens uit voeren. Zo is het mogelijk om de vijand onder vuur te nemen, ze te bestormen en om de teams naar bepaalde locaties te sturen. Over het algemeen is het het meest effectief als je één team de vijand onder vuur laat nemen, zodat zij geen kant op kunnen. Vervolgens probeer jijzelf naar een plek te gaan waar je de vijand goed kunt raken om zo het karwei af te maken. Hiermee verschilt het spel ten opzichte van alle andere first person shooters die op de markt aanwezig zijn. De speler is geen one-man army en moet nauw met zijn medesoldaten samenwerken.

Wat mij wel stoorde is dat de mogelijkheden om de vijand te flanken (de vijand van de zijkant of de achterkant aanvallen) erg beperkt zijn. Het komt te vaak voor dat er geen of slechts één mogelijkheid is om te flanken, wat erg jammer is. Als het namelijk niet kan, dan ben je veroordeeld tot een lang vuurgevecht. De speler zal dan namelijk het gehele vijandige team moeten uitschakelen, omdat hij van zijn medesoldaten niet veel hoeft te verwachten. Nee, de computergestuurde soldaten zijn er alleen om de vijand onder druk te zetten en ze zullen heel soms een dodelijke gelukstreffer af vuren.

Een ander punt van irritatie was dat het spel erg lineair is. Er is telkens maar één weg van begin naar eindpunt, die soms over een breed veld en soms door een smal steegje loopt. Jammer, want zodoende is het eigenlijk niet echt leuk om een level nog een keer te spelen. Je zult dan namelijk niks nieuws tegen komen. En het opnieuw spelen van een level moet wel gedaan worden als je alle extra dingen, zoals foto’s en filmpjes, in het spel wilt vrijspelen. Daarnaast stoorde ik me aan de grote hoeveelheid hekjes, muurtjes en struikgewassen. Deze komen tot aan de middel van Matt Baker, maar er over heen springen lukt niet. Nee, meneer Baker moet eerst helemaal omlopen om vervolgens verder te gaan met zijn missies.

Ondanks deze slordigheden hebben we wel met een uitstekend spel te maken. De manier waarop het spel wordt gespeeld is zeer vermakelijk en hetzelfde kan gezegd worden in de variatie van de levels. De ene keer zit je boven op een kerk Nazi's neer te knallen, de missie daarop word je bestormd en moet Matt op zoek gaan naar geallieerd tankbataljon. Deze variatie wordt bovendien met een heerlijk sfeersausje overspoeld, waardoor de speler echt in het spel wordt getrokken.

En als je dan eenmaal het spel hebt uitgespeeld, dan kun je nog altijd in de multiplayer modus losgaan. Deze modus, die wij via Xbox Live hebben getest, kan met vier man tegelijk worden gespeeld. Twee nemen de rol aan van de geallieerden en twee gaan voor de Nazi’s. Per persoon heb je twee soldaten onder je, die net als in de campagne modus door simpele instructies bestuurt kunnen worden. Vervolgens moeten beide teams een bepaalde opdracht vervullen. Zo speelde ik een missie waarbij de Amerikanen documenten moesten vervoeren en was het aan de Duitsers om dit te verhinderen. Leuk, maar eigenlijk is het niet meer dan een leuk extraatje, waardoor je je er niet al te lang mee zult vermaken.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Brothers in Arms: Road to Hill 30 is een goed spel. Wat mij vooral positief stemde was dat het eens wat anders was dan ‘knal-in-je-uppie-iedereen-maar-af’. Daarbij moet gezegd worden dat het erg makkelijk is om je medesoldaten commando’s te geven. Helaas moet ik daarna meteen stellen dat het spel ook een aantal foutjes bevat dat het cijfer naar beneden haalt. De levels op zich zijn erg lineair, waardoor het opnieuw spelen van het spel niet echt vermakelijk is. Desondanks is het een aanrader voor iedereen die van oorlogsschietspellen houdt, mits je je neerlegt bij de enigszins korte levensduur.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Manier van spelen
 • Prachtig snipelevel
 • Minpunten
 • Lineair
 • Niet al te lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goede review, een 8 tja had hoger verwacht, maar desondanks ene goede game…

 • Lijkt me een prachtig spel. Sowieso zijn veel van die (tweede wereld)oorlogsspellen heel sfeervol en cool. Deze moet ik zeker nog eens checken.

 • Heb hem sinds vandaag ben heel tevreden over.

 • ik ook maar toch ben ik het wel eens met de punten van critiek die Jelle van Es gaf.

 • jezus man, jij kan ook geen cijfers geven. Dit spel is zeker wel hoger waard dan een 8  Gameplay: 55/60

  Sound: 18/20

  Graphics: 18/20  91 een 9,1 dus…..
 • jezus man, jij kan ook geen cijfers geven. Dit spel is zeker wel hoger waard dan een 8  Gameplay: 55/60

  Sound: 18/20

  Graphics: 18/20  91 een 9,1 dus….. Ja man, goed dat jij wel het perfecte cijfer voor iedereen kan geven :D
 • Had eigenlijk wel een 9 verwacht, maar ach, een 8 geeft ook wel aan dat dit toch een goed spel is. Als ik weer eens geld heb ga ik hem maar halen :)

 • niet echt veel toppers de laatste tijd…

  WOII games moeten voor mij echt speciaal zijn… en ik heb t idee dat je bij deze WOII game weer wel een beetje uitgemolken wordt… net zoals bij zoveel andere WOII games… ;)

 • mn reed deze game is gewoon de mooiste ww2 game

 • Ik heb em eergister gekocht en hij is echt heel vet.

  en ik had eigenlijk wel een hoger cijfer verwacht, zeker omdat

  ze dat spel hier de hele tijd op lopen te hemelen en ze mede

  verantwoordelijk zijn voor de off. site van brothers in arms.

  ik zelf zou hem een 9 geven en iedereen aanraden hem te kopen.

  Gewoon een topgame. • Deze game, is een B O M. Van 1u tot 23.30 gespeeld. Hij is zo vet, pracht spel. Zeker een 9! Ook de manier van schieten is overrealistisch, laat die addon maar komen!

 • Ik heb alle WO2 shooters gespeeld… van Wolfstein tot Call of Duty…maar BIA verslaat die op alle fronten! Zo mooi, zo goed… Een MG42 zorgt nu daadwerkelijk voor een probleem. Een 8 is veel te laag; en dat als Resident Evil 4 een 10 krijgt. Dit spel verdient gewoon meer: een dikke 9!

 • Hey, Asschen Sukar hier ;) ik vind dit spel master, enige nadeel vind ik dat je in multiplayer maar met zijn 4en kan spelen, hierdoor zullen veel mensen al afhaken (ken er een stuk of 5) maar jah, ik denk dat ik em wel ga halen

 • Ik heb het speel ook.  Ik vind het een zeer goed spel. En als er maar één manier van flanken is was er in die tijd ook maar één manier van flanken.  Want ze hebben alles nagemaakt door luchtfotos van die tijd. De muurtjes etc staan op dezelfde plek.  En als een vuurgevecht een beetje lang duurt dan is dat toch goed? Ten eerste ben je langer met het 'korte maar mooie' spel bezig en ten tweede ben je gelukkiger als je het heb gehaald.  In een echte oorlog zat je soms een dag op dezelfde plek om de vijand proberen te verslaan. Dat maakt het juist realistischer.  En realistisch = Leuk.  Ik speel zonder al die icoontjes, zonder crosshairs en op difficult. Dan is het pas moeilijk. Een schot en je bent al dood of erg gewond. Op difficult moet je echt vele keren die 'Situational Awareness View' aan zetten anders haal je het niet.  De sfeer in het spel spreekt mij het meest aan. Je gaat bijna huilen als een teamgenoot dood wordt geschoten :D  Zonder je teamgenoten redt je het niet. En als je het spel op difficult speelt dan schieten je teamgenoten echt wel vele malen raak.  Ik zat een keer in een level waar ik bijna helemaal omsingeld was. Mijn teamgenoten schoten op de vijand die recht voor zaten. En ze bleven maar schieten… Na een paar schoten is er wel één dood. En dan kun jezelf naar de andere kant rennen om hem beter te kunnen zien.  Een paar minpunten:  - Soms moet je inderdaad omlopen (Hebben veel spellen trouwens)

  - Het spel is inderdaad aan de korte kant (Maar je speelt de levels echt wel een paar keer opnieuw. Je wilt het telkens beter doen en er met minder kleerscheuren vanaf komen)

  Kortom ik vind het een goed spel waar je echt moet nadenken om te overwinnen.  Dus geen hersenloze shooter waar je in je eentje een heel Duits leger moet afknallen.  Ik geef het een 9.
 • helemaal mee eens

 • nog een keer een algemene vraag:

  ik zit te twijvelen om een ps2 te kopen omdat :

  - ik BiA wil denk niet dat hij op mijn pc doet.

  - ik GT4 wil

  - ik een dvd speler wil

  - ik me elke dag doodverveel omdat me pc niet zo geweldig met mij meewerkt :P

  maar is het misschien niet verstandige om tot 2006 te wachten voor ps3 en dan BiA 2 te kopen en wat gaat de ps3 koste ??

  dus zal ik een ps2 kopen met GT4 en BiA?!

  snel andwoordt pls vraagt wanhopige koper :P

  WIL GEEN FORZA OF HALO2 • Waarom vraag je dat dan hier? En niet op het forum?  Niemand weet hoeveel de PS3 gaat kosten en niemand weet precies wanneer hij uitkomt.  Wat dacht je van een nieuwe pc?


 • modbreak: Hou het een beetje ontopic en stel dat soort vragen aub op het forum Jordo. De reactie mogelijkheid onder nieuwsberichten is uitsluitend bedoeld om te reageren op het artikel.  Wel beetje jammer dat zo liniear is. lijkt me nogal overrated game dus…

 • wtf een 8??!! , doe normaal. dit spel verdient een 10

 • Het verdient iniedergeval een 9.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren