1. Championship Manager 5

Championship Manager 5

Deze week in de spotlight: Championship Manager 5. Zoals je waarschijnlijk zult weten zijn we bij InsideGamer redelijk gek van voetbalmanagersimulaties en de naam Championship Manager is natuurlijk legendarisch in dat wereldje. Hoewel Sports Interactive en de bijbehorende database weg zijn, heeft Eidos met Beautiful Game Studios een grote, ervaren groep bij elkaar gezocht om de koning der managersims weer nieuw leven in te blazen. Of dat gelukt is, hopen we eind deze week in de recensie te kunnen beoordelen.

Over Championship Manager 5

Eidos Interactive heeft haar doel met Championship Manager nooit onder stoelen of tafels gestoken: het wil de grootste en beste voetbalmanagersim te wereld uitbrengen. Om dit te bereiken, is Beautiful Game Studios de nieuwe ontwikkelaar. Dit 30-man tellende bedrijfje heeft volgens Eidos meer dan 150 jaar cumulatieve ervaring in het maken van een managersim. Zij hebben daarom de opdracht gekregen van Championship Manager 5 niet zozeer de meest diepgaande simulatie te maken, maar wel de meest leuke en laagdrempelige. Uiteraard wordt niet vergeten diepgang toe te voegen, dat is nog steeds de kracht van de serie.

Omdat het spel echter op de PlayStation 2 en Xbox uitkomt, naast de release op de PC, moest het hele spel zo ontwikkeld worden dat de snelheid gewaarborgd bleef. Lange laadtijden zoals in de vorige delen zijn voor spelcomputertitels dodelijk. De laadtijden zijn daarom ver teruggedrongen en áls het spel aan het laden is, kun je als speler alle verschillende schermen gewoon bekijken. Op veel van die schermen krijg je te maken met statistieken en de spelersstatistieken zijn net zoals in de vorige delen grotendeels geleverd door de Professional Football System. Dit is een bureau dat al sinds 1999 gedetailleerde spelersinformatie verstrekt aan clubs en managers in de hele wereld. Zelfs Real Madrid, één van de rijkste clubs ter wereld met een groot scoutingapparaat, maakt wel eens gebruik van de PFS.

Alle schermen zijn gehuld in een duidelijke interface, waarbij de makers gelet hebben op de begeleiding van nieuwe, beginnende spelers. Dat is ook wel nodig, want naast het kopen van voetballers en het gebruiken van ze in een bepaalde opstelling, krijg je als manager ook inzicht in de financiële situatie van een club. Ook op tactisch gebied is het allemaal wat gedetailleerder geworden. Het spel bevat nu negen actiezones waardoor je nog beter kunt zien waar het spel zich afspeelt. De wedstrijden zijn via een nieuwe engine te zien waarbij het mogelijk is de hoogte van een bal goed te zien. Ondanks dit zou de snelheid van het spel niet afnemen, waardoor Championship Manager 5 ook op minder snelle computers te spelen is.

Tot slot zijn de scoutingmogelijkheden en het transfersysteem uitgebreid. Scouten en transfereren zijn geen formaliteiten meer die je even doorklikt, maar zaken die je nauwkeurig moet bekijken. Gelukkig krijg je genoeg begeleiding van het spel zodat je wel je meeste aandacht tot de kern kan richten: het winnen van wedstrijden en prijzen. Championship Manager 5 ligt vanaf 25 maart voor de PC in de winkels. De Xbox en PlayStation 2 versies zijn vanaf medio juni te verkrijgen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Klinkt toch wel weer goed :)

 • Ik vind voetbal manager games echt ontzettend saai :(, beetje je team samenstellen en dan hopen dat je wint , ZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzz ………….. Speel ik nog liever Fifa ofzo ¬_¬

 • CM4 vond ik toch echt wel één van de moeilijkste manager games op de markt, maar nu ik zie dat Arsenal met 3 - 0 voor staat tegen Chesterfield denk ik dat de moeilijkheidsgraad ferm de diepte in gejaagd is :D

 • @tevez

  Helderziend?

 • Misschien heeft hij de Beta gedownload ?

 • De oude beta die een paar maanden geleden ergens uitgelekt is, schijnt nauwelijks speelbaar te zijn. Zou sowieso een hele oude versie zijn, niet meer representatief voor het spel.

 • Oooooh man, zo vet. Ik vond FM05 een regelrechte teleurstelling, hoor. CM05 ziet er imho veel beter uit. Het financiële in een club vind ik veel leuker, dan andere managers zitten uit te kafferen.

  CM4 was inderdaad een moeilijke manager sim, maar zeker de moeite waard. Eens je het onder de knie hebt, is het zo lekker wegspelen. Dertijds speelde ik er wel uren op!  Hier kijk ik naar uit. Ligt bijna in de winkels, dus deze is kopen game. Na BiA en Splinter Cell eens iets rustiger.

 • Ik vermaak me goed met FM 2005.

 • fm2005 vond ik een prima spel en ik sta sceptisch tegenover deze ik denk dat ze de touch van sports interactive gaan missen…

 • Zo een spel moet op de ds uitkomen!

 • ik ga voor FM , ik blijf trouw aan SportsInteractive

 • Heel mooi, cm is ver weg de beste managersim. Alleen nu bij versie numero 1 van cm5 graag eens geen bugs.

 • Ik heb zonet Championship Manager 5 gekocht :)

 • is der eigenluk un cm5 patch voor nederlands??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren