1. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex

Soms krijg je een spel waar je je eigenlijk geen raad mee weet. Het is een spel waar jij geen bal aan vindt, maar waarbij je je tegelijkertijd kunt indenken dat anderen het wel leuk zouden vinden. Dit had ik met Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, een spel waar ik zélf echt geen bal aan vond. Maar als ik vervolgens kijk hoe het spel op andere sites is beoordeeld, dan blijkt dat de meningen over het spel erg verschillen. Cijfers die variëren tussen de 4 en de 8,5. Kortom, het is typisch een spel dat de recensent net moet liggen. Helaas behoor ik tot de groep die het spel niet echt kan waarderen.

Het spel is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle anime, waardoor het voor de fan een feest van herkenning is. Als speler kruip je in de huid van twee personages, te weten Major Motoko Kusanagi en Bateau, waarbij je vooral met Kusanagi te maken krijgt. Kusanagi is een doorsnee lekker wijf, met een veel te strak pakje aan. Het idee hier achter is duidelijk. Mooie dames verkopen spellen. Jammer genoeg zit er onder de lekkere buitenkant geen enkele diepgang in het vrouwtje, zodat de speler zich op geen enkele manier met haar verbonden voelt. Misschien dat dat je geen flikker interesseert, maar ik vind het belangrijk. Ik wil gegrepen worden door een spel, ik wil emotie met de hoofdpersoon voelen. Een gevoel dat ik bijvoorbeeld bij een Final Fantasy VII of een Brothers in Arms wel had en wat bij Ghost in the Shell ver te zoeken was.

Er is weinig diepgang in het spel te vinden. Het persbericht spreekt van een actievol spel dat zelfs de gevorderde gamer aanspreekt. Ikzelf houd het liever op een hersenloos derdepersoon actiespel. Als speler doe je namelijk niets meer dan een beetje rondhuppelen en vijanden afknallen. Dat deze tactiek effectief is, komt door de intelligentie van de vijanden, of liever: het gebrek daaraan. Een doorsnee spelcomputersoldaat schiet de hoofdpersoon af op het moment dat hij hem of haar ziet. In Ghost in the Shell hebben we blijkbaar te maken met de doorsnee hippiesoldaat. Hij houdt er niet van om te schieten. Sterker nog, hij zal dat pas doen als de speler recht voor hem staat of als je een keer op hem schiet. Overigens is er ook de mogelijkheid om tijdelijk de controle over een vijand te nemen, om vervolgens zijn teamgenoten af te knallen. Het is een leuk extraatje, maar in de praktijk zul je het amper gebruiken.

Het enige wat het spel misschien nog had kunnen redden, was het audiovisuele aspect. Maar geheel in lijn met alle andere matig uitgevoerde elementen van het spel, zit het met de graphics en muziek ook niet goed. Het spel oogt gewoon erg simpel, met veel herhaling in omgevingen. Je merkt aan alles dat er gewoon te weinig tijd en inspiratie in is gestoken. Ditzelfde kunnen we over het geluid zeggen. De muziek zit meer in de weg dan dat het de sfeer in het spel verhoogt. Als klap op de vuurpijl krijgen we de meest irritante stemacteurs voorgeschoteld. Ik heb de film Ghost in the Shell nooit gezien, maar ik kan me haast niet voorstellen dat het vol zat met piepende dames en met door steroïde opgepompte mannen. Ik heb echt elk tussenstukje overgeslagen, omdat ik gek werd van de stemmen.

Conclusie en beoordeling

None

Nogmaals, misschien dat het spel gewoon helemaal niks voor mij is en dat jij het wel leuk zult vinden. Toch is het aan mij om aan dit spel een cijfer te geven, dat door mijn ervaring niet al te best uitvalt. Ik vind het spel erg simpel ogen en als ik het had gekocht, dan had ik het binnen een uur geruild voor een van de andere toppers die dit jaar zijn uitgekomen.
3,7
Score
37
Score: 35
 • Pluspunten
 • Voor fan feest van herkenning
 • Minpunten
 • Simpele actie
 • Eentonig
 • Kwaliteit ver te zoeken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Plaatjes doen het niet ;)

 • ik heb nog nooit van de hele naam gehoord

 • Platform

  PlayStation Portable

  ??

  Komt ie ook op psp?


 • Lijkt me een foutje.  Dus dit is een doorsnee licentie-game?

  Jammer.


 • Moest PS2 zijn. Hij komt waarschijnlijk wel voor de PSP ja.

 • lol

 • ok, wat een verschil: de punischer een 7 geven en dan deze game een 4 terwijl puur qua omschrijving die games overeen komen :S

 • jA die komt ook naar de psp.

 • ik vond het best grappig…. maarja ik ben wel een GitS fan heh :D  alleen jammer dat er maar een klein tachikoma level is :/

 • Jammer ik hoop wel dat de PSP versie wel goed word ik vind de serie echt goed. :(

 • Lijkt me een kkk game.

 • Dus als ik een fan ben van ghost in the shell dan is het een vet spel, maar als ik geen fan ben is het waardeloos? Get rid of Jelle, deze man kan geen recensies schrijven. Laatst gaf hij als minpunt bij een boksspel de eentonige soundtrack op en nou weer zo'n raar pluspunt.

 • Deze game is wel leuk, ik hou niet van shooters, maar dit spel vind ik leuk.

  Het grootste minpunt is dat je niet echt kan saven op elk willekeurig punt, dus je moet echt lang doorspelen wil je niet al je data verliezen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren