1. Fuck Drenthe. Fuck OV.

Fuck Drenthe. Fuck OV.

Zoals een aantal van jullie weten woon ik in een zeer afgelegen gat in de buurt van Drenthe, over de grens in Duitsland. Nog wel that is,want zodra ik mijn kans zie ga ik weer lekker terug naar Nederland, en het liefst ver uit de buurt van dit boeren gedrocht! Het verlangen daar naar is in de loop van de afgelopen vier jaar niet zozeer zo groot geworden doordat er hier simpelweg geen reet te doen valt, maar vooral door die strontvervelende Drentenaren die ik in de reis naar het Hollandse boerendorp tegenkom in de bus.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen racist, wil niemand discrimineren en in Emmen en omstreken wonen genoeg leuke en aardige mensen. De eerste keer dat ik een gesprek hield met een Drent was het zelfs grappig door de verwarring die het dialect oplevert. "Wo komst doe heen" bleek de vraag te zijn waar ik vandaan kwam, na drie keer vragen om verduidelijking. En als iemand de bus uitslapt en "kalm aan" tegen je roept, moet je niet denken dat dit komt omdat jij agressief begint te worden, maar het is puur een afscheid-term hier, zoals "houdoe" in Brabant. Onthoudt verder woorden als "waailapper" en "moi", en je bent ingeburgerd in Drenthe. Anhyhow, dat is allemaal niet waarom ik deze weblog schrijf. Het is omdat ik me enorm erger aan een aantal personen die me hondsdol maken in het openbaar vervoer in Drenthe.

Het is vooral het volk in dat in Klazinaveen en Weiteveen opstapt in de bus. Of in Zwartemeer. Of... eigenlijk heb ik geen idee wáár ze vandaan komen, maar op de één of andere onverklaarbare manier zit er altijd wel één of twee in die me helemaal gek maakt. Het betreft stomme brugpiepers, maar ook de wat oudere jeugd van Drenthe die met een castraatstem en zwaar accent sterke verhalen door de bus schreeuwen met een geluidsintensiteit die menig Natuurkundig meetapparatuur op hol zou doen slaan. Normaal zette ik muziek op in de hoop dat het volume van mijn iPod dat van hun zou overstijgen, maar dit is me nog geen één keer gelukt.

Misschien komt dat wel omdat ik het volume van mijn iPod niet op het maximum wil zetten omdat ik over twee jaar nog wat wil kunnen horen van de wereld, of misschien is het omdat ik ergens van binnen weet dat hoe hard ik mijn iPod ook zet, ik nooit over die pokkeherrie heen zal komen. Ik zal gedoemd zijn om te horen hoe Gretha Bart heeft genaaid van het weekend en hoe mooi de rest dat vond om toe te kijken. Of hoe geweldig dat tuinfeest laatst was waarbij die dertienjarigen zich vol hebben gezopen tot ze in het fucking ziekenhuis lagen en een katheder in hun penis nodig hadden om weer bij bewustzijn te komen. Kick'n man, werk'lk prachtig, dat doen ze volgend weekend weer! Je begrijpt het al, het is grootheidswaanzin van de Drentse jeugd, maar helaas zit er meestal wel een kern van waarheid in, die gebaseerd is op het meer dan trieste thema 'zuipen'. Want daar kunnen die Drenten wat van.

Maar het probleem is niet zozeer wat ze door die bus heen schreeuwen, het gaat erom dat ze iets door de bus heen schreeuwen. Ik bedoel, als je zo nodig met elkaar wilt roddelen over het een en ander, ga dan gewoon naast elkaar zitten in plaats van vier fucking stoelen tussen je gesprekspartner te houden. Maar vaak houdt het niet alleen bij het schreeuwen met ontbrekende klemtonen en vage uitdrukkingen op (heck, soms versta je er al helemaal niks van als ze über-plat gaan praten), het wordt pas echt feest als die oer-Hollandse feestmuziek erdoorheen gedraaid wordt. Want die koters zijn altijd wel voorzien van een mobiele telefoon waarvan de speakers opgevoerd lijken te zijn en een geheugenkaart SD Micro bevatten die tot op de nok vol zit met nog slechtere Nederlandse smartlappen dan die van Jan Smit en Nick en fucking Simon bij elkaar opgeteld. Echte carnavalstoppers als "Kaatje ging water halen" en "Ik hou van haar, die dame met dat lange haar", maar dan niet voor carnaval bedoelt, maar voor door de dagelijkse fucking werkweek. "Geheime zender-muziek" wordt het ook wel genoemd. Die naam is afkomstig van de piratenzendeers om en nabij Klazinaveen waar men illegaal non-stop dit soort muziek vandaan zendt. Geen wonder dat het illegaal is, die "muziek" is niet om aan te horen. Tenzij je van accordeon en klompen houdt, misschien.

Nou goed, dat klinkt dus altijd door de bus heen. Waar je ook zit in die bus - voorin of achterin op het balkon - je ontsnapt er niet aan. En nee, ik ben niet de enige die zich eraan stoort hoor. Menig (nieuw) passagier kijkt geërgerd om naar deze figuren, maar er valt simpelweg niks aan te doen. Er wat van zeggen helpt geen reet, want je weet gewoon dat ze drie minuten later - als het al niet eerder is - door zullen gaan met het geschreeuw in het plat Drents en zo'n dikke smartlap op zullen zetten dat je spontaan braakneigingen krijgt. De buschauffeur is doorgaans ook zo'n softe homo die er niks van durft te zeggen. Ik heb al eens geprobeerd om eigenhandig een mobiele telefoon (model: slider) van een zo'n kerel af te pakken en die door midden te breken om vervolgens door de bus te smijten, zodat hij door een ruit heen klettert, maar als ik dat zie dat ze zelf mijn iPod hebben afgepakt na stap één van dit geniale plan, geef ik hun elektronica waar boeren-herrie uit komt maar weer voorzichtig terug. Sindsdien heb ik me er maar aan toe gegeven, maar ik blijf me ergeren aan dit volk: je moet verdomme nog betalen voor die busrit van drie kwartier ook, dan verwacht je toch een beetje een comfortabele zit!

Ik heb helemaal niks met videogames waarin geschoten wordt, maar in zo'n geval zou ik toch wensen dat er een first-person shooter bestond waarin je enkel Drentenaren overhoop moest knallen met jachtgeweren. Met heel veel bijbehorend blood & gore. En waarin je hun mobiele telefoons in stukken kon breken met je blote hand en door hun hersenen kon smijten. Zodat je die Nederlandstalige rotherrie die daaruit kwam zou horen afzwakken tot absolute stilte. Het liefst dit alles met motion control en in High-def in 3D. Om de ultieme afreageer-simulator te krijgen. Heck, nu ik er over nadenk zie ik ineens best een toekomst voor Sony's PlayStation Move en Project Natal van Microsoft, maar dat even geheel ter zijde.

God, ik wil mijn rijbewijs en auto sneller dan ooit, maar omdat er helemaal geen fatsoenlijk werk te vinden is in de buurt en ik mijn geld hard nodig zal hebben voor mijn komende studie, kamer en macbook (nodig voor die studie), zal ik dit schooljaar nog vastzitten aan die vreselijke Drentse jongeren die de boel voor de rest van de busreizigers verzieken.

Dus fuck Drenthe!

Dit artikel delen

Over de auteur