1. Bijzondere Flashgames: Episode 2

Bijzondere Flashgames: Episode 2

Flashgames. Veel (hardcore) gamers zien ze als minderwaardige meuk. Oké, dat is op zich best terecht, want een aanzienlijk deel van deze spelletjes is ook minderwaardige meuk. Sinds IG PLAY! introduceerde hebben hier meer mensen respect gekregen voor flashgames, maar het blijven natuurlijk domme spelletjes waar je even vijf minuutjes mee speelt, want langer verdienen ze niet echt.

Toch?

Nee dus. Zoals er hier en daar pareltjes liggen tussen de ‘echte’ games zijn er ook schatten te vinden in het rijk van de flashgame. Deze ondergewaardeerde, vaak bijzondere flashgames worden ondergesneeuwd door schaamteloze Mario/Sonic/Megaman/etc. kopieën en zoveelste versies van Bejeweld en Arkanoid. Deze games verdienen meer aandacht, bijvoorbeeld van de grote groep mensen met een verkeerd beeld van de flashgame, die af en toe net zo awesome is als een echte game.

Het heeft even geduurd, maar dit is alweer deel twee van mijn ‘rubriek’ over flashgames. Net als de vorige keer ga ik weer flashgames bespreken die mij zijn opgevallen. Dit bespreken doe ik door middel van een kleine recensie. De cijfers zullen opnieuw alleen achten, negens en tienen zijn, want de cijfers zijn vooral bedoeld om de verhoudingen tussen deze games onderling aan te geven. Ik bespreek immers alleen games die ik echt goed vind.

Sunny Day Sky

Gemaakt door: Ferry Halim

Genre: Arcade/Platform

De vorige keer besprak ik drie games die alle drie vrij gedetailleerd of lang waren. Ook nu ga ik dat zeker doen, maar dit simpele spelletje moest en zou in mijn weblog terechtkomen. Sunny Day Sky is een haast belachelijk vrolijk spelletje (die titel alleen al…), waarin je de rol van een kleine beer met een paraplu op je neemt. Het is de bedoeling om met je paraplu zo ver mogelijk over de rijdende auto’s heen te vliegen en uiteindelijk veilig op het dak van één van de auto’s te landen. Met een muisklik springt het beertje de lucht in een opent hij zijn paraplu, met een tweede muisklik slaat hij zijn paraplu weer dicht. Door je paraplu op het juiste moment te openen of te sluiten ontwijk je vijandelijke ganzen en vang je aardbeitjes waarmee je langer aan één stuk door kunt vliegen. De gameplay is, om het maar eens heel cliché te zeggen, simpel maar ontzettend effectief.

Sunny Day Sky ziet er erg mooi uit voor zo’n simpel spelletje en ook de muziek is van hoge kwaliteit. De muziek en de snelweg langs de kust deden me denken aan een zomervakantie in Frankrijk. Een heel aangenaam sfeertje.

Sunny Day Sky is typisch zo’n spelletje dat je af en toe even speelt, gewoon voor de lol. De combinatie van simpele maar doeltreffende gameplay en mooie graphics en muziek zorgen ervoor dat je deze game met een glimlach op je gezicht zal spelen. Duurt zo lang als het blijft boeien.

8/10

Overigens zit de site waarop dit spel exclusief te spelen is (www.orisinal.com) boordevol met grappige, originele spelletjes die je nergens anders ziet. Het is het dan ook zeker waard om er eens een paar te checken!

Little Wheel

Gemaakt door: OneClickDog

Genre: Puzzle

Little Wheel is de winnaar van de MTV Game Award, voor de beste browsergame. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van deze prijs gehoord, maar dat het terecht is dat deze bijzondere game een prijs heeft gewonnen weet ik wel.

Little Wheel begint met een introductiefilmpje waarin te zien is hoe de gehele robotbeschaving wordt uitgeschakeld door een ongeluk met een hoofdgenerator. Alle robots en machines vallen uit en het is pas tienduizend jaar later dat een robot wordt geraakt door een bliksemstraal en weer geactiveerd wordt. Nu is het de bedoeling dat jij de enige nog werkende robot bestuurd op zijn missie naar de hoofdgenerator.

Gelijk valt al op hoe ontzettend gedetailleerd de graphics van het spel zijn. De game gebruikt slechts de kleuren wit, zwart en bruin maar weet daarmee in combinatie met de relaxte jazzy muziek wel meteen een geweldige sfeer neer te zetten die je gelijk het spel inzuigt. Dit bewijst maar eens hoe goed de flashgame wel niet kan zijn, want er zijn genoeg ‘echte’ games die hier niet aan kunnen tippen.

De muziek is relaxt en dat is de game ook. Dit is aan de ene kant positief, omdat de game je zonder frustraties of onduidelijkheden laat spelen. Aan de andere kant betekent dit wel dat de game ontzettend makkelijk is. Van een goede puzzelgame verwacht je in de eerste plaats natuurlijk goede, originele puzzels maar Little Wheel blinkt hier niet in uit. Witte rondjes laten je precies zien waar je op moet klikken en het is uiteindelijk slechts een kwestie van bedenken in welke volgorde je dat moet doen.

Al met al is Little Wheel gewoon een relaxt avontuurtje. De sfeer, de graphics en de muziek zijn magnifiek maar verwacht geen inventieve of ingewikkelde puzzels. In een kwartier moet je dit toch wel kunnen uitspelen.

8,5/10

4, 5 en 6 Differences

Gemaakt door: IvoryBoy

Genre: Puzzle

Zoals de maker van deze drie spellen al opmerkt, zijn het meer kunstprojecten dan games. De gameplay is gewoon maar een gedeelte van de ervaring, die niks zou zijn zonder de prachtige sfeer van dit spel. Wat voor game is het dan, meneer TornadoLink? Een simpel spelletje ‘zoek de verschillen’, beste lezer!

Toegegeven, zo op het eerste gezicht klinkt dit niet bijster interessant. ‘Zoek de verschillen’. Er zijn weinig goede spellen binnen dit genre en als ze wel goed zijn, zijn ze dikwijls alsnog vrij saai. Maar dat is juist waarom deze Differences-serie zo geweldig is. Het concept is bekend: je zoekt op verschillende foto’s respectievelijk vier, vijf en zes verschillen. Maar de kracht van deze games ligt in de meesterlijke sfeer die er gecreëerd wordt. Want het zijn niet zomaar foto’s waar je je zoekende blik op loslaat, nee, het zijn echt prachtige foto’s. Met kleine, grappige details, prachtige kleuren – bij sommige foto’s heb je echt het gevoel dat er een heel verhaal achter zit.

En dan is er de muziek. De games (5 Differences uitgezonderd) maken gebruik van prachtige ambient muziek die zich perfect leent voor de serie. De muziek zorgt er samen met de foto’s voor dat je je haast in een andere wereld waant. Zo klinkt het misschien apart, maar geloof me: als je eenmaal bezig bent wil je niets anders dan op je gemak verschillen zoeken.

Maar ook gameplay-wise is deze serie echt hoogstaand binnen het genre. Het is niet slechts flauw verschillen zoeken op stille foto’s. Zo kun je sommige verschillen passen vinden na een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld het voorbijrijden van een trein, of onder bepaalde omstandigheden. De verschillen zijn over het algemeen niet te makkelijk te vinden (de moeilijkheidsgraad verschilt per game in de serie, zie de titels) maar worden op een enkele na nooit frustrerend.

Een simpel spelletje ‘zoek de verschillen’ bracht nog nooit zo’n haast buitenaardse ervaring met zich mee. De muziek en de plaatjes zorgen voor een geweldige sfeer die je haast nergens anders vindt. Ik heb deze games meerdere malen gespeeld en nooit kreeg ik er genoeg van, ook al kon de ik verschillen tussen de foto’s inmiddels dromen. Dit is Kunst met een grote K. Wat ik vorige keer over Nevermore 3 zei geldt ook voor deze serie: niemand durft na dit spel gespeeld te hebben nog te zeggen dat flashgames niks zijn.

Duurt oneindig lang, zo lijkt het althans. :)

4 Differences: 9.8/10; 5 Differences 9/10; 6 Differences: 10/10

Ik heb hier de hele serie in één keer besproken, maar uiteraard zijn er ook verschillen tussen ieder deel (vandaar ook de drie verschillende cijfers). De volgorde waarin de games zijn gemaakt is 5, 6, 4. Dat is te zien, want 5 maakt gebruik van getekende plaatjes in plaats van foto’s. Ook zit er geen muziek in (het beste is om gewoon wat ambient op YouTube op te zoeken en dat af te spelen). Toch is het zeker de moeite waard om 5 te checken als 6 en 4 je bevallen. De verschillen tussen 6 en 4 zijn een stuk kleiner, al is 4 makkelijker en korter.

Dit is het einde van de weblog. Hopelijk beviel het net zo als vorige keer – of beter natuurlijk, dat zou mooi zijn. Alle tips en reacties zijn welkom, en opnieuw geldt: met genoeg positieve reacties een vervolg!

Dit artikel delen

Over de auteur