1. Living the life in Bangkok.

Living the life in Bangkok.

Bangkok.

Na bijna twee maanden in het benauwde Thailand zie ik eindelijk de kans om onder het genot van een biertje mijn eerste ervaringen met de rest van de wereld te delen. Direct als ik ben zal ik meteen maar met de deur in huis vallen: Bangkok zal je, dit in tegenstelling tot alle verhalen, niet meteen in zijn armen sluiten.

Wie gelooft in alle mooie verhalen van reisorganisaties krijgt hier de ene schrik na de andere. Bangkok stinkt, is vervuild, vervallen, lawaaiig, benauwd, chaotisch en druk. En met druk wordt dan ook echt DRUK bedoeld. Het is een samenkomst van miljoenen Thaise fortune hunters, die in tegenstelling tot het vinden van geluk, veelal bijdragen aan de armoede in de stad. Welkom in Bangkok, de stad van contrasten en extremen.

Dit gezegd en redelijk van de schrik bekomen was het aan mij de taak me open te stellen voor deze bijzondere metropool, want mocht je na een aantal dagen nog niet omver zijn gereden door een tuc tuc, afgevoerd zijn met een voedselvergiftiging of alweer op weg zijn naar huis omdat al je geld afgetroggeld is, dan is Bangkok een geweldige stad om te ontdekken. Het biedt een unieke mix die al je zintuigen zal prikkelen. De geuren, kleuren, geluiden en de hecktiek zullen een nooit te vergeten herinnering vormen. Of het nu komt door de honderden taxi´s die tegelijkertijd voorbij komen razen, de bevolking met omgebouwde tuc tuc´s die dag in dag uit eten verkopen, de shopping centres die meer weg hebben van een kleine stad dan van een winkelcentrum, het aanzicht van de legio vijfsterren hotels die boven Bangkok uitreizen of wellicht door het uitzicht dat je hebt vanaf één van de talloze skybars; Bangkok ademt sfeer.

De eerste aanblik van Bangkok, dit wanneer je vanaf het vliegveld met een taxi richting de metropool rijdt, is overweldigend. Europa kent meerdere metropolen, maar geen één weet een dergelijk indruk te maken. In Bangkok vind je wolkenkrabbers die niet onderdoen voor die in New York, uitgestrekte frisgroene parken, snelwegen die op hoge peilers dwars door de stad gaan en futuristische skytrains. Het meest overweldigende is misschien nog wel het aanschouwen van de honderdtal hijskranen met bouwvakkers die dag en nacht in de weer zijn. Waar je in Nederland al een aantal jaar zult moeten wachten tot het verkrijgen van een bouwvergunning, daar wordt Bangkok elke dag groter en groter. De ene na de andere skytower wordt hier jaarlijks uit de grond gestampt. De keerzijde is wel dat de bouw zo snel gaat, dat de gewone bevolking deze niet bij kan houden. Rijkdom en armoede gaan in Bangkok hand aan hand. Tussen de luxueuze hotels, appartementen en winkelcentra door vind je overal barakken van de locale bevolking die het straataanzicht een stuk minder indrukwekkend maken. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. De eeuwige glimlach op de gezichten van de mensen, de mensen die altijd vriendelijk zijn, doen je dit snel laten vergeten.

De introductie van deze weblog was meerendeels gebaseerd op het verkeer, aangezien het verkeer in Bangkok ongetwijfeld anders is dan je ooit hebt gezien. Smog en herrie vullen de straten. Auto's, brommers, taxi's, vrachtwagens, bussen - soms zonder raampjes en deuren - denderen in hoog tempo door de stad. Bussen beginnen soms al te rijden voordat iedereen goed en wel is ingestapt. Vertrouw er bij het oversteken niet op dat de gemotoriseerde weggebruikers wel voor je zullen stoppen, want dat doen ze niet! Sterker nog, het lijkt wel of ze recht op je afkoersen. De eerste dagen in Bangkok zal het daarom geregeld voorkomen dat je ergens op een middenstuk op een drukke weg staat en het een half uur duurt voordat je eindelijk over durft te steken. Gelukkig kun je in het overgrote gedeelte van de stad gebruikmaken van de metro (MRT) of de skytrain (BTS). Het woordje “gelukkig” is echter niet gebaseerd op de ervaringen met de MRT of BTS tussen 08.00 – 10.00 uur en 17.00 – 19.-00 uur. Op deze momenten wordt er van deze vervoersmiddelen namelijk zo veel gebruik gemaakt, dat je tegen elkaar aangepropt in de MRT zit. Het is verbazingwekkend hoeveel Thaise mensen er in één metro kunnen. De mensen staan werkelijk tegen de deuren aangepropt en wanneer je denkt dat er echt niemand meer bij kan, dan stappen er bij de volgende halte weer twintig bij in. Ze zullen zich hoe dan ook ergens tussen proppen. Verder zijn de brommertaxi´s een geweldige ervaring. Voor ongeveer 1,- euro kun je je met 100 kilometer per uur door de stad laten vervoeren. Zelden heb ik zo vaak achtereenvolgens een beroerte gehad.

Bangkok is ook een exotische mengelmoes van geuren. Geuren van pittige gerechten die opstijgen uit de pannen van de ambulante keukens die op elke hoek van de straat wel te vinden zijn. Geuren van kruiden en specerijen, fruit en groenten die op de vele marktjes worden aangeboden en gul aftrek vinden. Want waar je in Bangkok ook kijkt, altijd zul je wel mensen zien eten. Eten - zo lijkt het - is de voornaamste en meest geliefde bezigheid van de thai. Waar je in het begin nog snakt naar een lekkere hamburger omdat het eten op straat zo vies oogt, daar wil je later niets anders meer. Vooral nu mijn nieuwe collega´s me dagelijks mee uit lunchen nemen leer ik pas echt wat Thais eten is. En voor diegene die af en toe – dit meestal na het stappen- toch zin heeft in fast-food, zowel de Mac Donalds als de Pizzeria zijn 24 uur per dag geopend en komen gratis bezorgen. Dit geldt overigens ook voor de supermarkten.

Het nachtleven in Bangkok is - net zoals de stad zelf - fascinerend en soms ondoorgrondelijk. Sommige redlight districten zoals het vriendelijke patpong waar je gerust met je vriendin of ouders een kijkje kunt nemen, hebben veel weg van een decor uit de film 'blade runner': roodgekleurde lichten, donkerharige meisjes die dansen aan een paal, een avondmarkt en dampende pannen op de straathoeken. Behalve bars telt Bangkok ook vele exclusieve clubs waaronder de supperclub (een equivalent daarvan vind je in ons vertrouwende Amsterdam) en enorme discotheken met live optredens. Het nachtleven is overweldigend en een goed verfrissing na al die jaren in Arnhem. Het worden gemasseerd terwijl je naar het toilet gaat, de kraan die voor je op wordt gedraait, het aanreiken van handoekjes wanneer je je handen af wilt drogen, het zelfs kunnen kopen van popcorn in een discotheek, de apparaten in discotheken waar je kunt meten hoeveel alcohol je al op hebt.. Bangkok blijft me verbazen.

Na mijn huidige tijd in Bangkok kan ik met volle overtuiging zeggen dat deze stad een ervaring biedt die je nooit zult vergeten. Het is een metropool die je gezien moet hebben, al is het maar één keer in je leven!

Dit artikel delen

Over de auteur