1. Retro Atari Classics

Retro Atari Classics

Retro Atari Classics is de nieuwste uitgave in een hele serie van retro-collecties. Van Midway Arcade Classics verschenen inmiddels al twee delen op de Xbox, en Atari en Activision brachten ook al een retro-compilatie uit op de Playstation 2. Atari vond dat de Nintendo DS-bezitters naast alle nieuwe spellen ook maar moest geloven aan de basis van alle computerspellen, en zo verscheen Retro Atari Classics voor de Nintendo DS.

Op Retro Atari Classics bevinden zich een tiental retrospellen die inmiddels meer dan twintig jaar geleden op de Atari 2600 werden uitgebracht. Voor de meeste mensen zullen de titels weinig tot niets betekenen, dus hieronder zal een korte uitleg per spel volgen.

Asteroids (1979): Asteroids werd in 1979 voor het eerst uitgebracht in de arcadehallen. In Asteroids is het de bedoeling om de stukken steen die om je heen vliegen (asteroïden) kapot te schieten. Eerst verschijnen er kleine stukken en later ook grote stukken, die weer in kleinere uiteenvallen als je ze raakt.

Breakout (1976): Breakout kent een vrij simpele opzet. Het is de bedoeling om een bal tegen gekleurde tegels aan de tikken met behulp van een balkje dat je heen en weer kunt bewegen. Breakout is een van de oudste spellen in deze compilatie.

Centipede (1980): Jij bestuurt een klein ruimteschip dat tussen hindernissen door een duizendpoot moet beschieten die steeds sneller de onderkant van het scherm nadert. Centipede is een van de meest bekende retrospellen die op deze compilatie te vinden is.

Gravitar (1982): Gravitar is een van de minst bekende titels op deze compilatie. Je bestuurt een schip in drie verschillende zonnestelsels, met elk zijn verschillende planeten, die verdedigd moeten worden.

Lunar Lander (1979): Lunar Lander is een vrij simpel spel, waarin het de bedoeling is om een ruimteschip zo goed mogelijk op een maandlandschap te laten landen.

Missile Command (1980): In Missile Command is het de bedoeling om een stad te verdedigen tegen raketten die op je worden afgeschoten. Hiervoor heb je drie lanceerbasissen tot je beschikking.

Pong (1972): Pong is een van de eerste computerspellen ooit (en dus niet de allereerste, zoals veel mensen denken). Pong is een simpel maar verslavend tennisspel, waarbij je de bal (een grote stip in dit geval) heen en weer moet kaatsen met een balk.

Sprint (1977): Sprint is een racespel waarbij je tegen drie andere auto’s een parkoers af zal moeten leggen. Sprint kent drie verschillende moeilijkheidsgraden en een bonus van 30 seconden als je een bepaald aantal rondes hebt gehaald.

Tempest (1980): Je vliegt rond een tunnel waarbij vijanden op je af komen van verschillende kanten. Je zult de vijanden moeten verslaan en tegelijkertijd de objecten moeten ontwijken die op je afkomen.

Warlords (1980): Warlords kan gezien worden als een soort variatie op Pong. Er zijn vier basissen die verdedigd moeten worden tegen een rondvliegend object. Dit werkt op dezelfde manier als Pong (het heen en weer schuiven van een balk). Het is de bedoeling om het object zo te manoeuvreren dat de basissen van je tegenstanders vernietigd worden.

Een groot aantal mensen zullen waarschijnlijk wel eens eerder van deze titels hebben gehoord. Atari heeft op meerdere platformen dergelijke retrocompilaties uitgebracht om de oude spellen wat meer aandacht te geven onder de spelers die nog niet zo heel lang geleden begonnen zijn met het spelen van computerspellen. De tien spellen die op deze compilatie te vinden zijn, zijn allemaal in de oude stijl te spelen, of in de vernieuwde versies die speciaal voor deze titel zijn gemaakt. Atari heeft een aantal “bekende” graffitiartiesten gevraagd om de spellen vorm te geven om de oude spellen wat aantrekkelijker te maken voor de moderne gamer. Jammer genoeg draagt dit totaal niet bij aan de speelbaarheid van de spellen.

Het is puur een nieuw jasje voor de oude spellen, en de nieuwe ontwerpen zijn af en toe ronduit slecht gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van de originele objecten of gedeeltelijke nieuwe vormgeving van bepaalde onderdelen van het spel. Kleuren zijn veranderd of bepaalde dingen zijn totaal onherkenbaar ten opzichte van het origineel. Deze “herziene” versies zijn bedoeld om het geheel wat te moderniseren, maar eigenlijk geeft het de spellen meer een standaard en goedkoop nagemaakt uiterlijk. De vernieuwde versies halen het retrogevoel uit de klassieke spellen en lijken een simpele manier om de NDS cartridge te vullen.

Bepaalde spellen kunnen ook draadloos tegen andere NDS-bezitters gespeeld worden. Het grote nadeel hiervan is dat je, in het geval van Retro Atari Classics, allemaal een versie van het spel nodig hebt. Bij spellen als Pong is een meerspeler optie eigenlijk een vereiste omdat het spel vrij snel saai wordt als je het alleen (tegen de computer) speelt. De rest van de spellen zijn echter wel prima in je eentje te spelen.

Conclusie en beoordeling

Het leek een ontzettend leuk idee van Atari om vrij snel na de release van de NDS een compilatie uit te brengen van de oude klassiekers om de spelers van nu wat “kennis” bij te brengen. De normale versies van deze spellen zijn leuk om eens te spelen, maar de herziene versies zijn jammer genoeg niet de moeite waard. Retro Atari Classics is erg leuk als je retrofanaat of Atari-fan bent, maar als doorsnee gamer zul je goed na moeten denken of je hier je geld aan wil spenderen.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Tien leuke klassieke spellen
 • Draadloos tegen elkaar spelen
 • Minpunten
 • Vernieuwde versies onnodig
 • Meerdere exemplaren nodig voor draadloos spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat een tijdstip om deze recensie midden in de nacht erop te zetten, niet dat het erg is ofzo. Kortom een 5 voor dit spel vind ik prima, was toch al niet van plan om het te kopen.

 • Tja jongens het is en blijft Nintendo he… :)  Gelukkig komen er ook genoeg innovatieve games uit die wel nieuw en origineel zijn.

 • Grappig, en jij post om half twee snachts.  Verder lijkt mij deze game ook niet leuk en ik denk dat ie weinig verkocht gaat worden.

 • eindelijk hebben bedrijven eens geleerd dat als je Retro games nu nog wilt verkopen op een nieuwere consoles, dat je er daarvoor meerdere moet geven voor de prijs die je nu betaalt voor een spel…  en aub godverdomme!! laat een Retro gamer dit beoordelen! dit soort dingen zijn toch alleen maar besteed aan mensen die van Retro houden…

 • maar dan is het niet objectief schat -_-

 • Ik vind het mooie plaatjes,het is grappig dat het midden in de nacht is gedaan ja.

 • ik hou niet zo van retro-games, dus ik hou het maar lekker op mario 64 ds.

 • me 2

 • mario 64 kan je bijna ook retro gaan noemen :D

  de n64 versie is toch beter imo -.-

 • slapdaddy: Ik ben een grote retro-fan, maar als je de recensie doorleest kan je zien waarom ik het een 5 geef.  En er worden echt heel veel recensies/impressies om 12 uur online gezet hoor, dat gebeurt al heel lang hier.

 • ze moeten nou echt kappen om al die oude crap opnieuw uit te brengen! maar ja dat vind ik..

 • Leek me juist wel grappig, al die ouwe spellen in een nieuw jasje. Vroeger heel veel met missle command gespeeld op mn 2600. Misschien een keertje uit een budgetbak vissen want ik heb die games al veel te lang niet gespeeld…

 • Ik ga deze game waarschijnlijk wel kopen want hij gaat erg goedkoop weg op eBay omdat niemand die shit wil…

 • Minpunten

  - Vernieuwde versies onnodig

  - Meerdere exemplaren nodig voor draadloos spelen  huh je kan toch met een exemplaar spelen?? zolang je maar in de buurt van de nds blijft die het spel erin heeft??


 • Niet met dit spel dus…

  Dat is nie altijd zo hoor. Metroid toch ook nie…

 • rickieboy20: Je zin klopt niet helemaal denk ik, of je begrijpt niet wat ik bedoel. Ik bedoel dat wireless multiplayer inderdaad wel kan, maar dat er dan in iedere DS een exemplaar van Retro Atari moet zitten.

 • Recensie is laat in de nacht en ik ben laat met een reactie. Ach ik moet wat inhalen haha. :D

 • ik heb de game…tweede hands gekregen bij de DS….en ik berkoop het voo 7.50€ !!!!  dus is er een atari-loser die interesse heeft: reageer dan in mijn profiel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren