1. Lang leve Fattie!

Lang leve Fattie!

We schrijven drie jaar geleden. Ik koop een Playstation 3 waar een harde schijf in zit van 60gb. De reden dat ik dit doe is omdat ik het gedoe met een aparte Playstation 2 niet zie zitten in de woonkamer en deze versie grotendeels PS2 compatible is. Lekker met draadloze controllers PS2 games spelen op hetzelfde apparaat waar je ook PS1 en PS3 games op speelt! Het leven is goed :-)

We zijn bijna drie jaar verder, op een paar maanden na. En inmiddels heet de Playstation 3 nu PS3 en is er door de community het woordje Fat aan mijn versie toegevoegd om zo het verschil met het nieuwe model, de Slim editie, duidelijk te krijgen. Anyway, mijn Fattie leest ineens geen blu-ray schijfjes meer. Garantie heb ik niet meer. Na zes jaar in een reparatiedienst te hebben gewerkt voor PC's durf ik zeker de Fattie open te maken en ik heb de BR-lens vervangen. Was eigenlijk "a piece of cake", zolang je voorzichtig en zorgvuldig te werk gaat. Het apparaatje speelt weer als een zonnetje, wat heet: die nieuwe drive is zelfs sneller. Beter onderdeel? Who knows, ik ben er blij mee.

We zijn nu twee weken terug en ineens gebeurd waar ik megabang voor ben. Een YLOD (voor de onwetenden onder ons, dat is een geel LEDje dat kort knippert en je PS3 geeft geen beeld meer). De cpu maakt dan door hitteproblemen geen goed contact meer met zijn socket. Dat wordt dus de PS3 he-le-maal uit elkaar halen tot je het moederbord los in je handen hebt, kort met een heat-blower (waar je normaal verf mee verwijdert) erop zodat de connectie voor eens en voor altijd hersteld is en weer in mekaar zetten. Dat kost alweer een uur van mijn leven. Ik heb meteen maar alle smeerolie en pasta verwijdert en vervangen door een heel dun laagje dure shit en nieuwe smeersels. En voila! De heatblower deed zijn werk weer goed, want de PS3 geeft weer beeld en de nieuwe smeersels en koelpasta doen hun werk verbluffend goed, want mijn Fattie is nog nooit zo stil geweest!

Het is nu gisteren. Ik heb besloten toch maar een PS3 slim te kopen. Reden? Ik kan mijn oude Fattie met PS2 ondersteuning blijven repareren, maar ik wil uiteindelijk maar 1 ding, en dat is gamen ZONDER onderbrekingen! Dus koop ik de meest recente versie van de PS3 met GOW 3 erbij. Dat spel wilde ik toch al ooit eens kopen en na het uitspelen van de GOW Collection kan deze er meteen achteraan! Via de handige kopieeroptie die de ps3 heeft als je een netwerkkabel tussen de twee PS3's hangt is er zo een kopie van al mijn profielen met al mijn data en gekochte PSN games overgezet op mijn nieuwe 250gb Slimmie!. Meteen valt op dat deze uiterst stil is. PS2 games kan ik vergeten op deze PS3, maar die spellen speel ik nog geregeld. Ik ben namelijk een grote SSX fan, en die is er nog niet in HD voor de PS3, ik ben een hele grote Silent Hill fan en die komen tegenwoordig op de Wii en de PS2 uit. De PS2 versies krijgen prima recensies (bijvoorbeeld Origins en het recente Shattered Memories). Dus ik moet een PS2 ondersteuning erbij hebben. Zei ik Shadow Of The Colossus? Persona?

We schrijven acht jaar geleden, in 2002 kocht ik mijn Playstation 2. Deze is nog nooit gerepareerd en speelt nog prima. De geluidsproductie is voor hedendaagse standaarden blijkbaar ook prima (als men het gezoem van de Xbox360 acceptabel vindt, dan is de Playstation 2 zeker acceptabel) en die heb ik maar naast de nieuwe PS3 gezet. Dat leek me wel "slim"… Toch neemt het meer plaats in dan Fattie in zijn eentje deed, dus over slank kan ik niet spreken. Een componentkabeltje erop i.v.m. de HD-tv en we hebben eindelijk de combinatie van PS1/PS2/PS3-ondersteuning die (hopelijk) niet meer defect gaat. En mijn oude rakker? Fattie? Die staat inmiddels op de slaapkamer, ook de tands des tijds te doorstaan. De eerste in zijn generatie Playstation 3-systemen en na 2 operaties nog in leven.

Moraal van het verhaal: hardware van consoles zijn er niet op vooruitgegaan en ik heb inmiddels in mijn woonkamer een acht jaar oud apparaat staan die nog een aantal uren per maand dienst moet draaien, omdat de degelijkheid van Fattie te wensen over laat. En ik wil graag vermelden dat als er miner bezuinigd wordt op service en kwaliteit van de onderdelen (BR-lens/controller/deck/whatever) en sapjes (lees koelpasta, olie etc) dat je dan een beter werkend apparaat krijgt. En DAT had eigenlijk wel vanaf het begin zo moge mogen zijn! Ik zeg LANG LEVE FATTIE! Dat hij me nog lang mag dienen. Maar hij hoeft geen overuren meer te draaien. Dat doet zijn slimme broertje nu. Maar wel samen met zijn opa!

Srebseig out!

Dit artikel delen

Over de auteur