1. Mensen die water drinken sterven ook

Mensen die water drinken sterven ook

Iedereen kent ze. Van die snotjochies die alles beter menen te weten en die overal met hun oversized steekneus in moeten zitten. Die op elke actie van een ander moeten reageren, waarom ze het zo slecht vinden en waarbij ze ieder relevant en irrelevant feit er bij de haren slepen om zo hun gelijk te krijgen. Om maar heel even met de deur in huis te vallen: zulke mensen haat ik.

Vervolgens moet ik er trouwens nog een deur bij pakken en daarmee nog verder de woonkamer in vallen: deze blog gaat over roken. ‘Man, rook jij? Je weet toch dat je daar kanker van krijgt, en een crack-stem, en je gaat er van stinken, en-‘ Punt één dient zich hier dus aan. Verrekte betweter, doe niet alsof je meer weet van de gevaren van roken dan ik. Rokers weten verdomde goed wat de gevaren zijn, dat je er longkanker van krijgt, dat er nicotine inzit die je er lichamelijk aan verslaafd laat raken en dat je er een crack-stem van krijgt. Feit. Laat ik dan meteen de titel van deze weblog verklaren: mensen die water drinken sterven evengoed. Mensen die vijfendertig pakken Lonka Fudge per dag naar binnen werken sterven ook. Mensen die een schnitzel eten terwijl ze gezellig nog heel even naar De Nieuwe Uri Geller kijken terwijl ze zich nog een dwaze actie herinneren van Jean Marie Pfaff en in de lach schieten sterven ook. Natuurlijk is roken slecht voor je, maar dan is het nog toch steeds je eigen keuze om dat te doen? Een persoon leeft maar één keer (en daarover mag je ergens anders gaan discussiëren, religieuzen), en in dat leven mag je doen waar je gelukkig van wordt. Natuurlijk hoef je het niet eens te zijn met iemand zijn leefstijl, maar is dat jouw probleem? For fuck’s sake, nee dat is het niet.

En dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt: wat gaat het iemand in hemelsnaam aan waar een ander zijn geld en gezondheid mee verneukt? Zolang je er zelf geen schade aan ondervind maakt het toch geen kont uit wat iemand anders doet. Als ik op de bushalte wacht op lijn 83 en ik heb behoefte aan een peuk, dan vraag ik gewoon heel even beleefd aan de ietwat mollige vrouw links van me: ‘Mevrouw, heeft u er bezwaar tegen als ik heel even een sigaret opsteek? O, u wilt er ook een? Oké, alstublieft.’ Zit er rechts van me een corpulente vent rond de vijftig met peper-en-zoutkleurig haar en een bril, dan vraag ik ook gewoon netjes: ‘Meneer, vind u het goed als ik heel even sigaret opsteek? Ja? Oké, dan doe ik het niet, is goed joh.’ Zolang je er anderen niet mee schaadt, of als ze het niet erg dan is er toch helemaal niks mee als je even een peuk in je bek propt en aansteekt. Of het nu Black Devil is of Marlboro, daar is toch niks mis mee?

Dus, bij deze mijn slotnoot. Je hoeft van mij niet te gaan roken, drinken of vrijwillig een aflevering van How I Met Your Mother te kijken (want wat een schijt is dat zeg), maar als je het doet, dan zal ik dat respecteren. Ik zal niet gaan zeiken dat het slecht voor je is, dat Barney Stinson een slechte invloed op je slokdarm heeft of anderszins gezeik over je gewoontes. Ik ben het er misschien niet mee eens, maar ik zal je niet gaan bepreken en het je proberen af te leven. Mijn advies: respecteer andermans keuzes en hou rekening met elkaar.

Amen.

Dit artikel delen

Over de auteur