1. --Hoe haar wijnglas brak-- Hoofdstuk 7:Stress

--Hoe haar wijnglas brak-- Hoofdstuk 7:Stress

Ik ben een hele lange tijd niet op Insidegamer actief geweest omdat ik de tijd nodig had om te herstellen. Herstellen van een gevecht dat ik bijna verloren had. Ik ben gelukkig op tijd weggevlucht van de ellende dat mij in zijn greep hield. Enkele zullen misschien mijn weblogs nog wel herinneren waarin ik praatte over mijn ervaringen van vroeger. Ik heb de draad weer opgepakt maar ben wel over nieuw begonnen met het schrijven van het verhaal, zodat er toch een logische volgorde inkomt. Alle kritiek op het verhaal is welkom. Alle kritiek op de grammatica alleen nog maar meer omdat ik nog een lange weg heb te gaan om dat te perfectioneren. Ik hoop dat jullie het wat vinden en ik ben benieuwd naar jullie reacties. Ik zal proberen elke week een hoofdstuk te plaatsen.

-Danny-

7:

stress

Het is nu ongeveer een jaar later sinds mijn eerste bezoek aan de kinderopvang. Ik ben nu gewend aan de nieuwe woning en het nieuwe leven. Ik heb het vorige schooljaar goed afgesloten en ik zit nu in groep 7. Mijn nieuwe lerares heette juffrouw Inneke. Kiara was nu bijna een jaar oud en was al stevig gegroeid. Ik had nog geen vrienden gemaakt in de buurt omdat ik erg verlegen en terug getrokken was en niet snel contact legde. Mijn moeder was druk bezig met haar studie en werk wat ik erg goed van haar vond. Helaas kwam er met mijn moeders studie iets naars bij, ze kreeg namelijk stress. En waar ik het afgelopen jaar achter ben gekomen is, dat mijn moeder en stress absoluut geen combi is. Ik zat op mijn kamer naar buiten te kijken toen mijn moeder op de deur klopte. ‘Kom je eten’ zei ze met een luide stem. Ik ging na de woonkamer toe en zag dat Erik al aan tafel zat. Mijn moeder schepte het eten op mijn bord en gooide het bijna voor me neer. Mijn ogen bestudeerde het aparte goedje wat op mijn bord lag. ‘Wat is het’ vroeg ik terwijl ik met mijn lepel keek of het vloeibaar genoeg was. ‘Niet zeiken en gewoon eten’ blafte ze. Ik zuchtte in mezelf omdat ik al wist dat ze de rest van de avond niet te pruimen zou zijn. Erik zat op dezelfde wijze zijn eten te bestuderen als ik deed en keek me zielig aan. Ik nam als eerste een hap van ons twee en ik moest even gruwelen toen ik de smaak op mijn tong proefde.

Het was ronduit goor. Mijn moeder at niet, ze had op het werk al gegeten. Erik zag dat ik een hap had genomen en waagde zich er ook aan. Zijn gezicht vervormde een beetje maar hij slikte het wel door. ‘Mama, ik vind het niet zo lekker’ zei hij op een zielige toon. Mijn moeders ogen richte zich met een flits op Erik. ‘Jij gaat godverdomme nu niet zitten klagen ellendig rot kind. Waarom moet jij altijd zo verdomd lastig zijn. Kun je niet gewoon een keer normaal zijn’ schreeuwde mijn moeder. Erik kreeg tranen in zijn ogen. ‘Gore lastpak dat je bent’ galmde door de kamer. ‘Doe eens lekker normaal’ galmde er uit mijn mond voordat ik er erg in had. Haar ogen schoten van Erik naar mij toe. Ik wist even niet waar ik het zoeken moest want de moed die ik had om het te zeggen zakte kilometers diep mijn schoenen in. ‘Waar haal jij het gore lef vandaan!’ krijste ze en ze stond op. ‘Ondankbaar rotjong’ zei ze terwijl ze opstond. ‘M-maar, j-je hoeft t-toch niet z-zo tekeer tegaan t-tegen hem’ stotterde ik. Mijn moeder liep om de tafel heen en kwam voor mij staan. ‘Ik ging helemaal niet te keer’ brulde ze terwijl haar gezicht maar dertig centimeter van de mijne vandaan was. ‘Wie denk je wel niet dat je bent, je lijkt die excuus van een vader van jou wel’ schreeuwde ze. Ik wist niet meer wat ik moest zeggen. De tijd leek even stil te staan terwijl een warmte door me wang heen leek te gaan. Ik had even nodig om te beseffen dat ze me geslagen had.

Ze had mij nog nooit in haar leven geslagen, nog nooit!. ‘Naar je kamer, NU!’ gilde ze bijna. Ik rende naar mijn kamer en smeed de deur dicht. Ik ging op mijn bed zitten, zwaar hijgend alsof ik gerend had. Warme tranen begonnen over mijn wangen te rollen en in de andere kamer hoorde ik haar kraaiachtige stem dreunen: ‘Eet door!’. Ik mocht pas twee uur later van mijn kamer afkomen. Ze zei niets tegen me en ze leek totaal geen spijt te hebben dat ze me geslagen had. Ik zat met Erik tv te kijken en mijn moeder was voor haar examen aan het leren dat ze morgen had. Ze stond op en liep naar de keuken en kwam terug met een fles rode wijn en een glas. Ze schonk wat in en ging verder met leren. Ik ging die avond vroeg naar bed omdat ik ziek van de hele situatie was. Ik kon het niet snappen dat mijn moeder me geslagen had, dat had ze immers nog nooit gedaan. De volgende morgen werd ik wakker gemaakt door mijn wekker. Erik was al een uur eerder opgehaald door de speciale taxi die hem en enkele andere kinderen uit Apeldoorn naar school zou brengen. Ik liep naar de badkamer om mijn tanden te poetsen en vervolgens naar de keuken om brood voor mezelf te maken.

Toen ik klaar was deed ik ze in mijn broodtrommel en liep naar de huiskamer. Ik deed mijn broodtrommel in mijn schooltas en deed vervolgens de tv aan. Ik keek naar de tafel waar mijn moeder aan geleerd had. Haar boeken lagen er nog. Op de tafel stonden ook twee lege flessen rode wijn. Rond acht uur stapte ik op mijn fiets en fietste richting school. De schooldag ging moeizaam voorbij. Mijn gedachtes waren mijlenver en dat hielp niet mee met het huiswerk. Toen de schooldag voorbij was en ik bij Kidsbase kwam ging de tijd wat sneller. Rond zes uur kwam Hans mij ophalen. ‘Waar is mijn moeder’ vroeg ik toen ik bij hem in de auto stapte. ‘Die is thuis’ antwoordde hij terwijl hij de auto startte. De rit duurde lang en ik wou geen gesprek beginnen met Hans. Ik mocht Hans niet zo, ik had altijd een naar gevoel hij bij ons was. Toen we thuis aankwamen zag ik slingers op het balkon hangen met de tekst: ‘Ik ben geslaagd!’. We liepen naar boven en toen we binnen kwamen werden we door een blije moeder ontvangen. ‘Ik ben geslaagd, goed van mij he!’ vertelde ze met een grote glimlach. Ik knikte maar kon geen grijs tevoorschijn toveren.

Dat scheen haar niets te doen want ze liep vrolijk naar de kamer toe. Hans gaf mijn moeder een kus toen hij in de woonkamer stond en vertelde haar hoe trots hij was. Erik zat op de bank tv te kijken, hij gaf me een glimlach toen ik binnenkwam. Die avond aten we spaghetti. Toen mijn broertje naar bed was begonnen mijn moeder en Hans met wijn en bier drinken. Opeens haalde Hans wat tevoorschijn. ‘Kijk schat, speciaal voor jou omdat je zo slim bent’. Hij gaf haar een envelop die mijn moeder vervolgens open maakte. Het was even doodstil tot ze zei:’Oh, Danny we gaan op vakantie’.

Dit artikel delen

Over de auteur