1. Championship Manager 5

Championship Manager 5

Al sinds begin jaren ’90 ben ik verslaafd aan een spelletje genaamd ‘Championship Manager’. De CM-serie is de bekendste onder de managersims en is altijd toonaangevend geweest op het gebied van realisme, met dank aan een indrukwekkende database en een goede wedstrijdengine. Championship Manager en zijn originele makers, Sports Interactive, scheidden echter hun wegen na CM 03/04. In november verscheen van Sports Interactive al Football Manager 2005 (hierna: FM2005), de feitelijke opvolger van CM 03/04. Dat spel werd met veel lof ontvangen. Nu is het de beurt aan Championship Manager 5 (hierna: CM5), dat gemaakt is door een hele nieuwe studio, namelijk Beautiful Game Studios.

Teleurstelling

“Het is niet mogelijk om binnen twee jaar de database te maken waarover Football Manager 2005 al kon beschikken.” Hoewel ik, en velen met mij, er zo over dachten, bestond er toch stille hoop dat CM 5 zou kunnen verrassen. Helaas. Hoewel de menu’s vertrouwd aanvoelen en dus een goed gevoel oproepen, hoef je maar een paar minuten rond te kijken in de database om te zien dat hier gebrekkig werk is geleverd. Natuurlijk, het grootste deel van de database klopt wel. Er zitten echter veel fouten in. Zo gebeurde het bij mij dat verdediger Zdenek Grygera werd gevolgd door een paar topclubs. Ik kreeg toen de volgende melding: “Een insider bij Ajax meldt dat er brede interesse is voor de complete aanvaller Zdenek Grygera.”

Uiteraard was dat niet het enige mankement. Er zitten nog wel meer van dat soort slordigheden in, maar dat hoeft nog geen probleem te zijn. Waar ik meer over val, is dat bepaalde dingen gewoon zijn weggelaten. Neem bijvoorbeeld de geschiedenis van spelers. Die begint pas te tellen bij het begin van het spel. Dit is puur iets dat door tijdgebrek is weggelaten; een database zo diep uitwerken kost veel tijd, zeker als je vanaf het nulpunt moet beginnen. Een ander resultaat daarvan is dat de meeste teams alleen maar ‘neppe’ namen hebben in de Reserves en het Jeugdteam. Bijzaak? Niet echt. Wanneer je namelijk een paar seizoenen verder bent, is het wel zo leuk als je met echte spelers verder kunt spelen. Dat zou de levensduur van het spel flink vergroten. Helaas zit dit er dus niet in.

Ik zou nog wel door kunnen gaan over de database. Zo is het aantal beschikbare landen respectabel, maar het komt niet in de buurt bij Football Manager 2005. Maar laten we ook even naar de andere onderdelen kijken. Helaas ook hier een negatieve toon. Het klinkt misschien hard, maar als je CM5 moet omschrijven, is het niet meer dan een slappe versie van FM2005. De spellen lijken erg op elkaar, maar in CM5 mis je her en der een aantal opties. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk iets over je spelers te zeggen. Het media-aspect, dat vanaf CM4 een steeds grotere rol heeft gespeeld, zit er niet in en dat is jammer. Ook is het niet mogelijk je spelers aan te bieden aan andere clubs, wat lastig is wanneer je een kleine club onder je hoede hebt en snel aan geld moet komen.

Weinig realisme

In een voetbalspel staat voetbal centraal. Net als concurrent FM2005 beschikt CM5 over een 2D wedstrijdengine. Grafisch gezien wint CM5 het op dit punt. Waar FM2005 kiest voor een vrij simpele aanpak, heeft CM5 net wat meer oog voor detail. Zo zijn de doelen echt herkenbaar als doelen, en ziet de bal er uit als een echte Adidas Roteiro. Leuk om te zien, maar gaat het daarom in de wedstrijdengine? Nee, natuurlijk niet. Het gaat er om dat jouw tactische invloeden zichtbaar worden en dat de wedstrijd realistisch verloopt. Je tactieken komen best goed tot zijn recht, je ziet het weldegelijk wanneer je een tactische wijziging doorvoert.

Er gebeuren echter teveel gekke dingen op het geloofwaardig te houden. Nou is het vaak wel van ‘het zou op zich kunnen gebeuren’, maar ja: hoe vaak komt het bijvoorbeeld voor dat een verdediger de bal vanaf een meter of vijftien in zijn eigen doel schiet? Incidenteel wellicht? Ja misschien wel, maar zeker niet eens per twee of drie wedstrijden. Daarbij vertoonde het spel ook nog een aantal grafische fouten. Zo zag ik de bal eens naast het doel belanden, terwijl het spel een goal registreerde.

Sinds de CM3-serie heeft CM altijd een online multiplayer gekend. In CM4 en 03/04 werd dat al geoptimaliseerd, waardoor het een populaire modus werd voor veel spelers. Dat schept verwachtingen. Helaas maakt CM5 die verwachtingen niet waar. Met de nadruk op niet. Er zit namelijk geen multiplayer modus in het spel! Onbegrijpelijk, zeker is deze tijd waarin online gamen steeds belangrijker wordt. In plaats van een optie in het spel is er wel ‘CM Online’, een soort managersim die zich volledig op internet afspeelt. Best aardig misschien, maar ten eerste moet je er apart voor betalen en ten tweede is het voorlopig alleen voor Engeland beschikbaar. Geen multi-plezier voor ons dus.

Conclusie en beoordeling

None

Championship Manager 5 doet precies datgene waar ik al bang voor was. Het blijkt niet mogelijk om binnen zo’n relatief korte tijd een managersim van niveau neer te zetten, of in elk geval is het Beautiful Game Studios niet gelukt. Als je de keuze maakt om een spel op deze manier te maken, moet je juist de voordelen goed uitbuiten. Geen 3D beelden betekent meer ruimte en rekenkracht voor realistisch voetbal, veel extra opties, een complete en correcte database, enzovoorts. CM5 scoort echter op geen van deze punten. Het jammere is dat het als losstaande managersim op zich nog best mee kan. De naam ‘Championship Manager’ draagt echter een reputatie met zich mee, en die kan CM5 absoluut niet waarmaken. Het spel ligt qua niveau nog onder CM4, dat alleen al qua opties CM5 overschaduwt. Houd het dus voorlopig maar bij Football Manager 2005 en laten we hopen dat Beautiful Game Studios in de toekomst wél een degelijke concurrent kan neerzetten. Als die toekomst er is tenminste. Championship Manager 5 komt ook uit op de PlayStation 2 en de Xbox. Deze recensie is echter volledig gebaseerd op de PC-versie.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Grafisch leuk gedaan
 • Minpunten
 • Gebrekkige database
 • Voetbal mist realisme
 • Geen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ja het is wel jammer maar was ook wel te verwachten dat het minder wordt, hoop wel dat er in de volgende jaren meer concurentie komt.

 • Nou leek me al niet zo'n boeiende game te worden. Football Manager 2005 is egt vele malen beter dan deze als ik op de recensie afga.

 • teleurstellend cijfer, maar het klopt wel

 • k speel tog liever pro evo dan zo'n manager…

 • Hard. Net als Jurian had ik me verheugd op dit spel. Ik dacht; misschien zal het Beautiful Game Studios toch lukken om een spel van degelijke kwaliteit neertezetten, maar dat blijkt wanhopige hoop te zijn. CM4(03/04) vind ik nog steeds beter dan FM2005. Ik mis iets bij die laatste wat moeilijk te overschrijven is. Jammer van de datebase, maar nu hebben ze weer een volledig jaar voor hun staan, om die database helemaal aantevullen, en correct te doen verlopen.  Ze hadden misschien beter de game helemaal niet uitgebracht, en gewoon moeten wachten tot FM2006 uitkwam, maar Eidos zag het blijkbaar liever anders:(. Tot mijn grote spijt.

 • Tsja kan me gedeeltelijk wel vinden in de Review heb de game nu 3 dagen en mij bevalt het redelijk goed. Tuurlijk er zitten een paar foutjes in die mij ook al zijn opgevallen. Maar vind het toch leuk geprobeerd. Mij bevalt de game goed. Vind FM 2005 wel iets beter maar echt heel groot vind ik het persoonlijk nou ook weer niet. Maar kan me wel vinden met deze review en dit cijfer. Als ik een review had geschreven had ik een 6.8 gegeven.  1 April komt de patch uit voor CM2005 en dan zijn de meeste bugs verholpen overigens!

 • Database zouden ze dan ook mogen updaten.

 • offtopic: de laatste tijd ook een beetje saai news :(

 • @the Christ

  Misschien gaat dat ook nog wel gebeuren.

 • Jammer dat ze de draad niet oppakken, cm4 zat ook al vol met bugs en fouten in de database. In potentie is cm nog steeds de beste manager-sim maar dan moet er wel een goede database inzitten. Maar misschien kunnen ze met een goede update veel fouten wegnemen waardoor het toch enigszins speelbaar en realistisch wordt. Dit jaar toch maar eens fm2005 proberen (dat eigenlijk gewoon is nageaapt van cm).

 • @kareljanenpi  Klopt als een bus ;)  iig Championship Manager komt wel weer terug het kan nu alleen nog maar beter het begin is er. En volgens de berichten is er een bug patch en een datebase patch onderweg die beide in april worden verwacht. • Dit spel zou ik pas kopen als alle andere games uitverkocht waren en nooit meer aangemaakt zouden worden…

 • dit zijn meestal wel leuke games moet ik toch eerlijk zeggen.

 • Tsja ik heb deze game ook gekocht en vind het ook best leuk op een paar dingetjes na maar dat komt wel goed in april.

 • De makers van cm zijn overgestapt naar een andere ontwikkelaar en doen daar hun kunstje dat precies hetzelfde is als cm dus ze maken cm onder de naam van football manager en dat noem ik naapen ook al zijn het de oorspronlkeijke ontwikkelaars van cm.

 • Ben ik niet met je eens. Het is hún spel. Zij hebben het gemaakt. Logisch dat ze het dan steeds beter willen maken, of het nou CM of FM heet.

 • Bij de vorige edities kon je met verschillende managers spelen! je kon een manager toevoegen maar kan dit nu ook? zoja, hoe doe je dit dan.

 • Ik heb even een vraagje weet 1 van jullie hoe je bij dit spel het training kan instellen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren