1. Super Monkey Ball Deluxe

Super Monkey Ball Deluxe

Meer dan twintig jaar geleden scoorde de muziekformatie ‘Het Goede Doel’ onder leiding van Henk Westbroek een hit met het nummer ‘Eenvoud’. Harde beats werden afgewisseld met teksten als ‘‘als je betrouwbaar bent, dan word je wel vertrouwd’’, ‘‘als je geen adem haalt, dan krijg je het benauwd’’, ‘‘op een gezellig feest wordt meestal niet gerouwd’’, en ga zo maar door. Moraal van het liedje: alles draait om de eenvoud. In Super Monkey Ball draait alles eveneens om de eenvoud en ook Sega scoorde hiermee een hit. Het eerste deel verscheen exclusief bij de lancering van de GameCube en een jaar later kwam een tweede deel, dat wederom alleen te verkrijgen was op Nintendo’s spelcomputer. Na deze driejarige exclusiviteit heeft Sega besloten het eenvoudige doch verslavende concept van Super Monkey Ball naar de andere huidige spelcomputers over te zetten. Super Monkey Ball Deluxe wordt een uitgebreide verzameling van de eerste twee delen en dat is voor bezitters van een Xbox of PlayStation 2 heel goed nieuws.

Het concept van Super Monkey Ball draait dus om eenvoud: de speler moet een aap in een glazen bal naar de eindstreep rollen door op de juiste manier de omgeving te kantelen. Niet de aap zelf, maar de omgeving moet dus worden bestuurd met enkel slechts een pook. Meer is het niet. Het klinkt heel simpel, maar elke omgeving kent tal van hindernissen die overwonnen moeten worden. Haarspeldbochten, valkuilen en hellingen zorgen ervoor dat het uiterste van de speler gevraagd wordt. Onderweg zijn er talloze bananen te vinden die de score vergroten en uiteraard ontbreekt een tijdslimiet niet. Hierdoor kan de, als je voor de zoveelste keer van het speelbord valt, frustratie heel erg hoog oplopen. De voldoening ook trouwens.

Super Monkey Ball Deluxe bevat 114 levels van het eerste deel, 140 levels van het tweede deel en 46 gloednieuwe levels. Om al deze levels te doorlopen, is er een Story Mode en een geheel nieuwe Challenge Mode. Het verhaal is, zoals we mogen verwachten van een spel waarin apen glazen knikkers betreden, niet van serieus belang. Het verhaal is opgesplitst in verschillende werelden met een steeds oplopende moeilijkheidsgraad. De speler moet tien omgevingen voltooien om een volgende wereld te betreden. Zoals gezegd is er ook een nieuwe Challenge Mode. Deze optie hanteert ongeveer hetzelfde principe met een oplopende moeilijkheidsgraad: op het begin zijn er veertig vrij simpele speelvelden, dan komen er zeventig voor gevorderden en de echte experts kunnen zich vervolgens wagen aan honderd meedogenloos moeilijke omgevingen.

Er is dus ontzettend veel te doen voor de eenzame speler. Het is een flinke prestatie om alle speelomgevingen te voltooien, waar je echt heel erg lang mee bezig bent. De spellen op de GameCube wezen uit dat je gedreven wordt door een erg grote verslaving om toch steeds verder te komen. Dat belooft dus wat met dit grote aantal levels. De herspeelbaarheid wordt echter volledig gegarandeerd door de veelzijdige multiplayer. Uiteraard is het mogelijk om alle levels tegen vrienden te spelen, maar daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden met meerdere spelers.

We doelen hierbij op de zogenoemde partygames. Dit zijn minispelletjes waarin vier spelers elk een aap kunnen kiezen en mogen bepalen wie het meest kan met een aap in een bal. Helaas schitteren online mogelijkheden door afwezigheid, maar aan de andere kant: zo’n spel komt het meest tot z’n recht als je met vrienden op de bank zit. Waarschijnlijk zullen deze partygames voor heel veel avonden speelplezier zorgen. Dit zijn alle minispelletjes, waarbij de bovenste zes geheel nieuw zijn voor deze Deluxe-versie:

Monkey Race DX

Monkey Fight DX

Monkey Target DX

Monkey Billiards DX

Monkey Drilling DX

Monkey Golf DX

Monkey Boat

Monkey Shot

Monkey Dogfight

Monkey Football

Monkey Baseball

Monkey Tennis

Technisch hoeven we niet al teveel van het spel te verwachten, maar dat is helemaal niet erg. Op de GameCube deden beide spellen audiovisueel gewoon z’n werk. Simpel maar doeltreffend, zoals je van zo’n spel kunt verwachten. Overigens is het nu al wel duidelijk dat degene die Super Monkey Ball op de GameCube hebben gespeeld, weinig reden hebben om ook voor een Xbox- of PlayStation 2-versie te gaan. Heb je echter nog niet de mogelijkheid gehad om dit spel te spelen, dan krijg je met Super Monkey Ball Deluxe de unieke gelegenheid om dit goed te maken. Het zijn eigenlijk de eerste twee delen gecombineerd met daarbovenop nóg een aantal extra’s. Hierbij is het zeer goed nieuws dat deze Deluxe-versie ook nog eens voor een gunstige prijs van dertig euro in de winkel ligt!

Het gehele spel straalt eenvoud uit en dat is de grote kracht van Super Monkey Ball Deluxe. Heb je een avondje vrienden over de vloer, dan is dit hét spel bij uitstek om te gaan spelen. Iedereen wil het wel een keertje proberen, snapt meteen hoe alles werkt en raakt verslaafd. Bij geen ander spel is de kans zo groot dat iemand die helemaal niets met videogames te maken willen hebben, bij het kijken naar Super Monkey Ball zich afvraagt of hij ‘het eens mag proberen’. Bij geen ander spel kan dat ook gemakkelijk. Je pakt de controller op, en het is gaan met die banaan… euh, aap!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Op 1 of andere manier zijn deel 1 en 2 me blijven boeien. Vind het erg leuk. Ziet er btw weer goed uit :)

 • multiplayer gaat heersen

 • ja ik heb deel 1 gehad die was erg cool. Helaas heb ik geen cube meer zodat ik nummer 2 kon uitproberen. Maar gelukkig heb ik nu een xdoos

  en ga ik deze mooi daar op kopen.

 • ik vond deel 1 veel beter dan deel 2, deel 1 was ongelovelijk moeilijk terwijl deel 1 moeilijk doch uitgebalanceerd was

 • check www.mybigball.com, leuke reclamesite van monkeyball :)

  te grappig :P

 • Ik vindt het een hele coole spel(1 en 2)alleen jammer dat hij niet op de Cube uitkomt

 • Ik vond er geen bal an :p

 • Leuk artikel :)

 • SMB is idd erg leuk en frustrerend. Jammer dat de cube zijn exclusiviteit verliest.

 • Ik heb de multiplayer een paar keer op de GC gespeeld, en ik moet zeggen dat ik die erg leuk vond. Deze ga ik denk ik ook wel aanschaffen, zeker omdat hij voor een erg mooi prijsje in de winkels ligt.

 • smb is super vet! zeker met multiplayer:p

  we speelden deel 1 en 2 altijd met zijn vieren bij een vriend straks kan het ook bij mij:p

 • hahaha die nez lol ja dit wordt echt gegamed door de masses he :P  maarre monkey ball is wel lachen ben benieuwd hoe die is heb hem ook al voor de cube.

 • dit lijkt me dus echt niks

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren