1. Limelight’s albumrecensies: Saruman + Metal = ???

Limelight’s albumrecensies: Saruman + Metal = ???

De laatste tijd lijkt het wel alsof de muziekbusiness steeds meer ogenschijnlijk onlogische matches onze kant op gooit. Zo maakte Lady GaGa vorig jaar samen met niemand anders dan Marilyn Manson een remix van LoveGame, nam Slash een track op met op zang Fergie, deden Alice Cooper en Nicole Scherzinger samen een nummer op datzelfde album en speelde Hugh Laurie mee op het nieuwe album van Meat Loaf. Het vreemdste muzikale project is echter dat van de 87 jaar oude acteur Christopher Lee, de beste man heeft namelijk een metalplaat opgenomen.

Charlemagne: By the Sword and the Cross is om precies te zijn een symfonisch metalalbum. Verwacht dus geen zware grunt, vijfvoudige gitaarpartijen en snelle blastbeats, maar eerder veel violen, tuba’s, cello’s, et cetera. Natuurlijk zit er wel wat gitaarwerk in, gespeeld door de mannen van Rhapsody of Fire en Manowar, maar het geheel heeft qua instrumentatie meer weg van een opera dan van een metalact. Wat dan wel weer in het genre valt, maar eigenlijk ook weer in de opera-richting te passen valt, is het stemgeluid van Lee. Iedereen die Lord of the Rings heeft gezien zal direct begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat zijn stem letterlijk klinkt als een onweersbui. Hij is overal bovenuit te horen met zijn fantastisch sterke stemgeluid. Ergens kan je zeggen dat dit in zijn bloed zit, aangezien zijn over-overgrootmoeder een beroemde Italiaanse operazangeres was.

Anyway, terug naar de muziek. Het album is een concept album (voor degenen die niet weten wat dat is: een album dat een verhaal vertelt) over Karel de Grote, de eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk. Elk nummer (of eigenlijk act) wordt ingeleid door een stem van een vrouw die uitlegt wat er allemaal gaande was in het land en op welk punt van de geschiedenis we nu zijn. Ik had zelf verwacht dat deze secties ervoor zouden zorgen dat ik uit de muziek zou worden gehaald, maar dat was totaal niet het geval. Doordat het album begrijpelijk grote sprongen neemt in de tijdlijn, zou je absoluut de draad kwijt raken als er niet voor de nummers een inleiding kwam. Daarbij kan je er nog wat van opsteken ook en kan je je geschiedenisleraar aan het einde van het album overdonderen met je plotselinge kennis over Karel de Grote (als je nog geschiedenis hebt, that is).

Al met al is Charlemange: By the Sword and the Cross en bijzonder interessant album. Misschien is het instrumentaal niet de meest interessante plaat die je kan bedenken, hoewel het orkest prima zijn werk doet en de gitaristen ook lekker meespelen, maar de stem van Christopher Lee verslaat iedere power metal zanger. Christopher Lee is met dit album voor mij tot een absolute heldenstatus verheven. De man wordt over een maand 88 jaar en wat doet hij? Hij neemt een fucking metalalbum op! Tevens is het gewoon een gaaf album, waar je zelfs nog het één en ander van kan opsteken over Karel de Grote.

Dit album krijgt bij deze de Limelight Seal of Approval en ga hem nu maar snel luisteren!

PS: I SHED THE BLOOD OF THE SAXON MEN!

PPS: Stiekem hoop ik dat Christopher Lee een trend heeft gestart en dat spoedig Morgan Freeman ook met een album komt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla