1. Tekken 5

Tekken 5

Als je me ten tijde van de PlayStation had gevraagd wat mijn favoriete vechtspel was, dan had ik zeker weten Tekken gezegd. Deel één, twee en drie heb ik helemaal uitgespeeld, om mijn vaardigheden daarna op mijn vrienden los te laten. Ik keek dan ook erg uit naar het vierde deel in de serie, Tekken Tag Tournament. En na een bezoek aan een Franse arcadehal wist ik het zeker, Tekken Tag Tournament was extreem goed. Achteraf bleek dat ik het behoorlijk fout had. Het gehele tag gedeelte was matig uitgewerkt en eigenlijk was ik er snel op uitgekeken. Sterker nog, ik heb het spel na één dag geruild voor het geniale SSX. En nu, nadat ik deel vier (met de naam Tekken 4, wat eigenlijk het vijfde deel is) heb overgeslagen, begeef ik me wederom op het Tekken-pad met Tekken 5.

Het verhaal is nooit echt het sterkste punt geweest, maar de relaties tussen de karakters daarentegen wel. Elk karakter heeft wel weer iets met een ander te maken, waardoor je het kunt vergelijken met een heuse soapserie. Daarin spelen de heren Heihachi en Kazuja de hoofdrol. Tijdens hun zoveelste gevecht worden ze opeens aangevallen door tientallen Jacks. Kazuja vlucht, waarna de Jacks zichzelf opblazen, waarbij Heihachi het leven laat. Niet lang daarna wordt het vijfde King of Iron Fist Tournament georganiseerd en komen alle vechtersbazen bij elkaar.

Daaronder veel oudgedienden, zoals Paul Phoenix, Law, Jin en mijn persoonlijke favoriet Hwoarang. En als dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog drie nieuwe karakters (Raven, Asuka Kazama en Feng Wei) in het spel te vinden, waardoor er in totaal uit dertig zeer verschillende vechters gekozen kan worden. Of je nou houdt van snelheid, techniek of brute kracht, er zit voor iedereen wel wat bij.

Tekken 5 bevat naast de standaard gamemodes als Arcade, Time Attack en Survival ook een optie waarin je de originele arcadeversies van de eerste drie Tekken spellen kunt spelen. Een geinige toevoeging die je helaas niet snel zult gaan spelen. Niet omdat het een slechte overzetting is. Nee, je speelt het niet omdat het precies hetzelfde speelt als het vijfde deel. De animaties en graphics van het vijfde deel zien er natuurlijk een stuk beter uit, maar de gameplay is nagenoeg hetzelfde. Ik speelde deel drie voor de grap met Hwoarang en gooide de combinaties zo uit mijn mouw. Hiermee wordt pijnlijk duidelijk dat er de afgelopen jaren veel te weinig is verandert met de Tekken serie. Het lijkt er op dat elk nieuw deel een paar nieuwe karakters en een nieuw likje verf krijgt.

De vergelijking met de FIFA serie (en dan bedoel ik vooral de delen die uitkwamen tussen 2000 en 2004) is dan ook snel gemaakt. Het is telkens weer erg leuk om te spelen, vooral als je er een paar vrienden bij roept en wat bier koud zet, maar het verschil tussen de verschillende delen is erg klein. Je moet dus echt voor jezelf beslissen of het spel wat toevoegt als je het vierde deel helemaal hebt uitgespeeld.

Wat in dit vijfde deel ook niet helemaal goed is gegaan, is de speciale modus. Waar we in de vorige delen konden bowlen, volleyballen of los konden gaan in de Tekken Force Mode (wat een side scrolling beat’m up a la Streets of Rage was), moeten we het nu met een matige 3D action adventure doen, genaamd Tekken: Devil Within. Hierin neemt de speler de rol aan van Jin en moet hij door zich door een suf laboratorium vechten, waarbij je aanvallen zijn gelimiteerd tot simpele trap en sla technieken.

Toch kan ik het iedereen, vooral al je deel vier hebt overgeslagen, aanraden om te importeren, want ondanks zijn tekortkomingen is het een heerlijk spel om snel met je vrienden te spelen. Je stapt er zo in en binnen de kortste keren ben je verslaafd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me wel leuk spel.. Maarja: heb geen PS2…

 • Go Hwoarang! :P Tekken is vet. Maar Soul Calibur is net wat beter…alleen delen daarvan lijken te veel op elkaar, en dan is Tekken weer beter…maar ik amuseer me met beide evenveel eigelijk.

 • Deze Tekken is echt weer Super.. beste Tekken sinds Tekken3 :)

 • Tjsa na 2x lezen heb ik het gevoel dat het een beetje negatief overkomt deze impressie terwijl het een veelbelovende game is volgens veel sites.

  Maar goed zo kan jelle zijn ervaring wezen. Er wordt overigens zelfs gezegd dat de oude Tekkens speelbaar zijn in deze tekken ;)

 • Idd Sega ik snap deze impressie niet zo, maar ja het is maar een impressie.

 • Tekken 5 doet juist goed wat er bij Tekken 4 allemaal fout ging. Het is verreweg de beste Tekken tot nu toe, maar als je het 'casual' speelt zul je de verschillen inderdaad niet opmerken.

 • @fgbblabla  Dat staat er toch?  @ip adres

  Ik heb deel vier overgeslagen ja, waardoor ik best wel plezier met dit spel heb gekregen.  @k2  Casual speelt? Mwah, ik heb misschien Tekken 4 niet gespeeld, maar werk maar weinig gameplay verschil met bv deel 3.
 • de omgevingen zien er erg goed uit, oogstrelend.

 • zeer mooi spel qua grafix maar niet echt mijn stijl

 • Ik heb het niet gekocht, maar dat betekent niet dat ik hem nooit bij vrienden heb gespeeld.

 • Ik vind het een slechte impressie.  - Het werd boven al aangegeven dat jij het vierde deel had overgeslagen en etc … Het komt wat tegenstrijdig over. Het klopt niet helemaal.  - De gameplay is erg veranderd als je het met Tekken 4 vergelijkt.

  Er is gewoon een groot verschil tussen de verschilende delen.  - Met hwoarang schud je zeker zo die combo's uit je mouw omdat het makkelijk met hem spelen is. Paar knoppen achter elkaar drukken en hij doet een combo ( de standaard combo's ).

  Als het waar was dan kan je niet meteen concluderen dat alle andere spelers ook hetzelfde zijn gebleven.  - Het is kazuya en niet kazuja.  - Het verhaal is in geen enkele fighting game super. Dan heeft Tekken nog wel het beste verhaal van alle fighting games.  Het enige waar ik je gelijk in geef is dat de extra mode ( devil within ) niet super is uitgewerkt.

 • sorry hoor… maar ik vind dit gwoon lelijk…

  en t zou s tijd worden dat t iets verbeterd werd, de gfx, al na 5 delen…

  SC 2 is ook niet perfect te noemen, maar dat is na 2 delen al wel mooier dan die 5e(6e) deel….

  en ik vond Tekken op de PS2 ook niet zo fijn spelen… maar das natuurlijk mijn mening(al t voorgaande ook btw :p)


 • persoonlijk vind ik dat alle tekkens hetzelfde zijn op de graphics na dan

 • Deze laat ik dus mooi liggen, heb m'n geld hard nodig om de echte pareltjes die nog moeten komen dit jaar te kunnen financieren.

 • tekken 4 zuigt zwaar

 • en wat hebben we aan die reactie wario ? juist ja..  ik vind het er niet zo leuk uit zien.. dus deze laat ik aan me voorbij gaan.

 • ziet er best lelijk uit, ik zie weinig verniewing :(

 • Sommige verandering kun je nu eenmaal niet zien op een paar screens…

  Kortzichtig zeg.

  Ohja, en grafisch zit het hier ook wel snor. Je moet em dan ook in beweging zien, wil je alle snufjes zien.

 • tekken is gewoon het vecht spel, sc is wel leuk maar niet super. Ik speel tekken al sinds deel1, toen 2 ,3 ,tekken tag, 4. De besturing is heerlijk, en ik zit echt op tekken 5 te wachten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren