1. Mario Kart

Mario Kart

Mario heeft in zijn bijna vierentwintigjarige bestaan al aardig wat spin-offs op zijn naam staan. Hoewel veel mensen het na een behoorlijk aantal van deze spellen ondertussen wel gezien hebben, blijft er één serie altijd mateloos populair. We hebben het natuurlijk over de moeder van alle Mario spin-offs: Mario Kart. In dit artikel nemen we een uitgebreid kijkje op alle spellen waarin Mario en kornuiten over het asfalt scheuren.

De Mario Kart spellen zijn typische funracers. Stuk voor stuk zijn het spellen die iedereen zo op kan pikken en direct een hoop plezier mee kan beleven. Dit komt mede door de simpele besturing van de voertuigen; je plaatst je vinger op de gasknop, en voorlopig zul je die ook niet meer hoeven los te laten. Mensen met wat meer ervaring zullen door de bochten slippen om het snelheidsverlies tot een minimum te bepreken, maar daar houdt het dan ook mee op. Wat het spel uitdagend maakt, is het gebruik van speciale voorwerpen die over de verschillende circuits zijn verspreid. Met deze voorwerpen kun je het leven van je tegenstander behoorlijk zuur maken. Denk hierbij aan groene- en rode schilden waarmee je je tegenstanders af kunt schieten, bananen waar je tegenstanders overheen kunnen slippen of paddestoelen waardoor je snelheid tijdelijk enorm toeneemt. Hiermee komen we gelijk op het punt wat Mario Kart een van de multiplayerspellen bij uitstek maakt, de Battle Mode. Hierin is het enkel en alleen de bedoeling je tegenstander driemaal omver te kegelen met alles wat je maar op je weg tegenkomt. Alle actie speelt zich natuurlijk af op circuits en arena’s die gebaseerd zijn op spelwereld uit Mario’s platformavonturen.

In 1992 maakte de wereld voor het eerst kennis met de serie. Super Mario Kart voor de Super Nintendo was in zijn tijd nog uniek. De simpele besturing, het gebruik van voorwerpen, de goed ontworpen circuits en een goede multiplayermodus maakten het spel een doorslaand succes. Het spel ontving goede recensies, en verkocht in de miljoenen. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat Nintendo met een aantal vervolgen kwam en andere ontwikkelaars hun graantje mee wilden pikken met hun eigen varianten. Volgens puristen is het origineel echter nog steeds het beste spel in zijn genre.

Zoals gezegd kwam Nintendo met een vervolg. Mario Kart 64 voor de Nintendo 64 bood spelers een betere beeldkwaliteit en ingewikkeldere en interactievere circuits. Zo kon je op een aantal circuits verkeer, vallende rotsblokken en opspringende mollen verwachten. Tevens was dit het eerste spel dat het toeliet dat vier spelers tegelijkertijd de baan of arena betraden. Mario Kart 64 werd eveneens een groot succes, al hadden veel spelers nog het een en ander aan te merken op het ontwerp van sommige circuits en het feit dat de nadruk op het afknallen van je tegenstanders misschien iets te groot was.

Het eerste Mario Kart spel dat speelbaar was op een draagbare spelcomputer ging echter terug naar zijn roots. Mario Kart: Super Circuit voor de Game Boy Advance bleek een geweldige mix tussen Super Mario Kart en Mario Kart 64. Bovendien bevatte deze versie maar liefst veertig circuits. Hierbij dient wel gezegd te worden dat twintig hiervan rechtstreeks afkomstig zijn uit Super Mario Kart, maar dit kon de meeste spelers weinig schelen. Mario Kart: Super Circuit wordt door de meeste kenners zelfs als het op een na beste Mario Kart spel bestempeld.

Mario Kart: Double Dash!! voor de GameCube is het meest recente spel uit de serie. Nintendo probeerde met deze versie een aantal ingrijpende vernieuwingen door te brengen. Elk voertuig werd nu namelijk bestuurd door twee verschillende karakters. Een van de twee nam het stuur in handen, de ander nam het gebruik van de voorwerpen voor zijn rekening. Elk karakter had zijn eigen speciale voorwerp, waardoor het selecteren van je rijders een nieuwe dimensie kreeg. Ook werden er een aantal nieuwe multiplayermodi toegevoegd, maar de beschikbare arena’s lieten helaas nog het een en ander te wensen over.

In de niet al te verre toekomst kunnen we nog Mario Kart DS voor de Nintendo DS verwachten. Een van de twee schermen van Nintendo’s nieuwste draagbare spelcomputer zal gebruikt worden om de actie weer te geven, terwijl het andere scherm dienst doet als kaart en overzicht van allerlei statistieken zoals de plaats van iedere rijder en je rondetijden. Tevens hebben meerdere bronnen gemeld dat het spel via WiFi online speelbaar zal zijn. Of het spel nog gebruik gaat maken van andere Nintendo DS-specifieke functies, is nog niet bekend.

Ook zal de serie in de toekomst in de speelhallen zijn intrede maken. Mario Kart Arcade GP is onlangs aangekondigd. Het spel wordt door Namco ontwikkeld, en dit is dan ook de reden dat Pac-Man een van de speelbare karakters is. In deze versie zul je op 24 circuits het Mario Kart plezier kunnen beleven. Ondanks dat Mario Kart Arcade GP gebruik maakt van de TriForce programmatuur (die veel lijkt op de programmatuur van de GameCube), ziet het er naar uit dat er geen GameCube versie zal verschijnen.

Super Mario Kart heeft de weg geplaveid voor een subgenre en een van Nintendo’s meest succesvolle series. Sinds de Super Nintendo heeft elk nieuw apparaat van de Japanse spellengigant een Mario Kart gehad (op de Game Boy Color na) en het heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. Het ziet er dus naar uit dat we voorlopig nog wel even kunnen genieten van deze serie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik vind mario kart 64 nog steeds de beste van ze allemaal, een stuk beter als mario kart dd.

  reden :

  - Geen springen

  - Geen ghost level (+ levels zijn minder stategisch gebouwd)

  - battle mode levels ook slecht, als je dood ging werd, kon je rondwandelen als een bom.  En nog een heel deel redenen, maar opzich is het geen slecht spel.

 • Ik vond zelf Mario Kart 64 ook de beste, maar ik speel met mijn vrienden eigenlijk alleen nog MK:DD.  Ik vond bij MK64 de battles beter (en dat deden we dan ook altijd) en in MK:DD vind ik het racen zelf juist beter en dat doen we nu dus ook. We zijn van speelstijl gewisseld, maar het is nog steeds leuk.

 • er is toch een ghost level die je moet unlocken bij mario kart dd ?????  anders vind ik deze games echt wel de beste , een goede groepsgame

 • Heb alle delen van Mario Kart gedaan, en heb me met ze allemaal prima geamuseerd. Het meeste denk ik ook met Mario Kart 64. Een verbetering die ik graag zou zien is een Grand Prix mode voor 4 spelers, of 8 op de DS. En natuurlijk goeie Battle Mode levels, dat zeker. En genoeg unlockables :)

 • Heb me altijd goed kunnen vermaken met Mario Kart.

  Zowel alleen of met meerdere is het gewoon hartstikke leuk om te doen.

 • Vind ze allemaal even gaaf al moest je bij de originele mario kart echt nog goed racen om te winnen. Bij de nieuwe delen (vooral DD) ligt het toch echt meer aan de wapens die je krijgt.

 • kwacht met ongeduld op de ds versie

 • Mooi geschreven Steven.  Mijn favoriet is Mario Kart 64, Super Circuit, en Double Dash.

 • Vond zowel 64 als het origineel briljant. Of de 64 beter is? mwa vond de Snes versie zeker niet minder vermakelijk. Heb ik ook maanden achter elkaar gespeeld. Een van mijn favo multiplayer games en ook zeker een van mijn favo games allertijden.  De N64 versie heb ik veel gespeeld, maar niet zo veel als de SNES versie. Komt voornbamelijk doordat ik tijdens de snes periode meer tijd had om te kunnen gamen. De GBA versie en GC versie vond ik minder geslaagd. Zijn niet slecht maar de SNES en N64 versies waren gewoon een stuk beter. Zijn ook lastig te toppen. De n64 versie was gewoon compleet. Hoef je in principe geen nieuwe dingen aan toe te voegen.

 • Ik vind SM kart voor de snes nog steeds het beste, enigste minpuntje is dat ze in die tijd nog geen 4 player optie hadden. SMK 64 vond ik wel leuk , maar niet echt een topper. En double dash is alleen leuk als je met meerdere mensen speelt.  Ik speel nog steeds het meest smk voor de snes..

  Alleen klootte dat al mijn time records een keer gewist is :@


 • smk voor de snes!!! is en blijft voor mij gewoon de beste.

  smk64 was wel ok, smkDD was niet bijzonder leek allemaal teveel op wat er al was gedaan.

  smkDD is gewoon weer zo'n party game voornamelijk leuk met vrienden.

 • Mario Kart: Super Circuit voor de GBA heeft mij het meest kunnen boeien. Meer verslavend!

 • ik heb veel lol beleefd aan M op de SNES, en op de GBA, maar heb em op de Cube niet meer gekocht…

  desalniettemin blijft MK een leuke serie!

 • Ik heb van elk deel in de serie genoten en zal dat waarschijnlijk ook bij de volgende games doen. Het is gewoon een hele toffe MP serie. Echt heel goed.

 • Ik heb elk deel van de srie gekocht behalve op de GBA SP, maar ik vind dat dit een van de beste series is die ooit gemaakt is.

 • Ik heb ze allemaal en Super Mario Kart is het leukst

 • als eerst mario kart ds er maar is!

 • ik vind super mario kart toch het beste

 • mario kart super circuit: het best spel om in je eentje te doen.

  al vond ik smk op de snes ook erg goed.

 • mario kart owned gewoon, double dash is leuk maar ik had liever die arcade versie gehad die binnenkort in de arcadehallen komt:(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren