1. The Bard's Tale

The Bard's Tale

Eind 2004 kwam InXile Entertainment met het opmerkelijke bericht dat zij het spel The Bard’s Tale op het net wilde laten uitlekken. Hiermee hoopten zij dat het spel net zoveel aandacht zou krijgen als Grand Theft Auto: San Andreas en Halo 2, die beide ook voor hun releasedatum waren uitgelekt. Een vreemd bericht, waarbij ik mij afvroeg of de mensen bij InXile Entertainment wel spoorden. Na het spelen The Bard’s Tale weet ik het zeker: er lopen een hoop vage gasten daar rond.

The Bard’s Tale is een parodie op alles wat met videospellen te maken heeft. Zo is de held van het verhaal, de Bard, een arrogante zak die alleen dingen doet als hij er zelf wat aan heeft. Hij is bijvoorbeeld niet van plan om een prinses te redden, omdat dat hoort. Nee, hij redt haar omdat zij naar verluidt een lekker ding is die bovendien ook nog eens veel te veel geld heeft. Dit is slechts één voorbeeld waar de arrogantie van de Bard naar boven komt. Het spel zit vol vermakelijke scènes die regelmatig voor een echte lachbui zorgen; iets wat ik niet snel bij een ander spel heb gekregen, waarmee Bard’s Tale behoorlijk uniek is.

Een spel dat echter alleen grappig is, is niet goed genoeg. Daarom hebben de ontwikkelaars van het spel besloten om de humor in een hack and slash jasje te stoppen. Helaas merk je tijdens het spelen dat het ook precies zo is als hier beschreven. Het spel draait om de humor en de gameplay stelt eigenlijk geen ene bal voor. Wat mij het meest stoorde, was dat vijanden niets bruikbaars bij zich hadden. Alles wat ze achterlieten wanneer je ze verslagen had, was puur om te verkopen aan de plaatselijke winkeleigenaar. Dit vond ik erg jammer, want het verzamel aspect is nou net hetgeen wat de meeste hack and slash spellen voor mij interessant maken.

Als pleister op de wond krijgen we wel een magisch muziekinstrument, waarmee allemaal magische wezens opgeroepen worden. Zij zullen ervoor zorgen dat de speler zich niet helemaal alleen voelt en staan hem tijdens gevechten bij. Ondanks deze toevoeging blijf ik het echter een mager, simplistisch hack and slash spel vinden.

Dat gevoel wordt versterkt door de grafische engine. Het spel ziet er zeker niet slecht uit, maar als ik het vergelijk met een Baldur's Gate: Dark Alliance II, dan moet ik zeggen dat de Bard’s Tale toch wat achterloopt. Omgevingen zijn weinig gedetailleerd en vallen snel in herhaling en hetzelfde kan gezegd worden over de vijanden die in het spel zitten. Daarbij zit de camera veel te dicht op de actie, waardoor je soms even het overzicht kwijt bent.

Conclusie en beoordeling

Het moet worden gezegd, de humor van het spel is van een buitengewoon hoge kwaliteit. Helaas is dat gelijk ook het enige wat leuk is aan The Bard’s Tale. Alle andere elementen lijken als randzaken in het spel te zijn gestopt en dat lijkt toch niet de bedoeling. Als gamer wil je wat beleven of meemaken. Lachen doe ik wel als een vriend van mij met zijn dronken kop de sloot in rijdt… Of ik lees één van de vele fanboy reacties op Dual Screen en PlayStation Portable berichten.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Humor
 • Minpunten
 • Simpel
 • Valt weinig te beleven

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zonde…

 • ach ja………..

 • Eerste recensie die ik zie die dit spel zo'n laag cijfer geeft…

 • kweet niet wat ik ervan moet denken

 • Dit spel speel je als je even wilt lachen

  of als je wilt janken omdat je dan 60 euro verpest..

 • Inderdaad de eerste recensent die de game niet kan waarderen…

  De game scoort zelfs bij het uber-kritische EDGE een 7, waardoor het oordeel van ig voor mij geen enkele waarde heeft…

 • een 5?!?!?! matige review sorry niet door het cijfer maar vind de gehele opbouw zoiezo niet super.

  Maarre anywayz persoonlijk is de 5 echt niet terecht en kwa gameplay had zoveel beter gekunt maar alles is toch echt wel hoger dan een 5

 • Reviewcijfers zijn erg wisselvallig over deze game. Lijkt me een leuke titel, misschien eens als budgetgame aanschaffen.

 • Deze game moet veeeeeeel hoger.

 • Uit de recensie kan ik echter opmaken dat volgens de recensist op de humor na weinig positieve kanten aan dit spel zitten, en dat er bar weinig te beleven valt en dat het verdomd simplistisch is. Lijkt me genoeg om het spel als matig te bestempelen.

 • ziet er wel mooi uit… maar als het zo saai is…

 • tis een mening dorkies…

 • Ik heb het spel zelf ook en ik vindt het un vet spel…

  en ik haat mensen die hier un beetje te klojouh over un spel als ze gwoon un guest zijn -.-

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren