1. What the fuck is wrong with you people?!?!

What the fuck is wrong with you people?!?!

Disclaimer: Alles wat hieronder staat is de mening van de schrijver. Fanboygedrag zal genegeerd worden.

Wat ben ik stom zeg, met mijn gedachte dat de Avatar-fad zou ophouden zodra die film eindelijk uit de bioscoop is. Helaas heeft James Cameron mij weer eens ongelijk bewezen, want kennelijk is de DVD in vier dagen 6.7 miljoen keer verkocht, waarvan 2.7 miljoen de blu-ray was. Hiermee verslaat Avatar in vier dagen het meesterwerk van Christopher Nolan The Dark Knight, aangezien die in anderhalf jaar maar 2.5 miljoen blu-rays heeft verkocht. Ik zou nu heel graag willen facepalmen, maar ik heb al een ontzettende hoofdpijn door het artikel, dus zal ik dat maar laten.

Maar even serieus hier, what the fuck is wrong with you people? Waarom kan niemand zien wat Avatar is? De film staat nog steeds op de 78ste plek in de IMDB Top 250 beste films aller tijden. What the fuck is up with that shit? Is CGI tegenwoordig werkelijk zo belangrijk voor een film? Doet het verhaal er absoluut niks meer toe? Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet altijd een nay-sayer geweest. In 2009 was ik zelfs een beetje gehyped voor de film en dus besloot ik hem in volle glorie te gaan bekijken. Toen de film was afgelopen had ik echter het gevoel dat ik ripped-off was. Ik bedoel maar, naast de CGI is er zoveel mis met deze film. Seriously…

Mijn main concern is het verhaal. Hoeveel keer heb je Dances With Wolves en/of Pocahontas gezien, Cameron? De plots zijn precies hetzelfde, alleen met een locatiewisseling en geavanceerdere spulletjes. Serieus Cameron, wil je ons echt laten geloven dat de Na’vi niet staan voor de stereotype goedgelovige inboorlingen en dat je verhaal compleet nieuw en verrassend is? Uiteindelijk is het verhaal heel snel samen te vatten: Je hebt een big bad corporation en een stom volkje van inboorlingen dat dood moet. Vervolgens komt er een held we don’t give a shit about, wordt verliefd op één van de inboorlingen – wat in Avatar trouwens erg vergezocht is, aangezien het een andere levensvorm is. Ik wordt toch ook niet verliefd op een kat? – en probeert de corporation te stoppen. Uiteraard lukt het hem en ze leven allemaal lang en gelukkig. Waarom mensen dit verhaal zo tranentrekkend vinden, ik heb geen flauw idee.

Er zaten overigens ook een paar dingen in die ik niet helemaal snapte (en waarschijnlijk de schrijvers ook niet echt!). Zoals, waarom moesten die blauwe katten dood? Serieus, is nergens anders op die planeet dat zeldzame stofje te vinden? Zoals later in de film blijkt zijn er meer plekken op die planeet dan dat oerwoud, moeten wij als kijker serieus geloven dat die ene plek in dat oerwoud de enige plek is waar dat zeldzame gesteente te vinden is? Ik zou als ik Giovanni Ribisci karakter was zoeken op logischere plekken zoals, uhm, een gebergte? Ten tweede, die stam waar Jake zit, is dat de superstam ofzo? Al die andere stammen hebben een bepaalde trait, zo bestaat de ene uit paardrijders (of whatever die beesten waren) en een andere stam vliegt weer rond op die vliegbeesten. En wat doet de stam waar het de hele film om draait? Die doet alles. What the hell?

En nog iets, why de fuck blijven ze rijden op die nutteloze paardachtigen? Ieder dier op die planeet heeft die connectieshit, waarom kunnen ze niet op een wat krachtiger beest rijden zoals die neushoorn/triceratops dingen? Ten slotte, waarom zijn de Na’vi zo fucking goedgelovig gemaakt? Als ik een Afrikaan of Native American was geweest, zou ik me serieus beledigd voelen. For christ’s sake, ze verbannen Jake Sully van hun stam om de perfecte reden dat hij hun hele stam heeft verraden en ze de dood in heeft gejaagd, maar zodra hij komt aanvliegen op het grote vliegende ding is hij meteen weer de held van het volk. En een tweede punt over de stommiteit van de Na’vi: Waarom heeft geen enkele van die blauwe katten bedacht om van bovenaf op dat grote beest te springen? Zoals in de film blijkt heb je ze dan binnen een seconde getemd. Grootste krijger ooit, my arse!

Iets anders waar ik me persoonlijk aan irriteerde en niemand anders ooit een opmerking over schijnt te maken, is het gebrek aan tijd dat de makers van de film hebben besteed aan Pandora’s fauna. De film speelt zich af in een groot oerwoud for christ’s sake en het enige wat we ooit zien aan dierlijk leven is iets van zes verschillende beesten: die vliegdingen (groot en klein tel ik als dezelfde diersoort), wolfbeesten, de luipaardachtige, neushoorn/triceratops dingen, paardachtige beesten en aapjes. Zijn er serieus niet meer dieren op deze grote, inheemse en tropische planeet? Om maar even de vergelijking te trekken met een bepaalde andere grote sci-fi film, namelijk Star Wars, in dat universum is er op iedere planeet een groot aanbod aan soorten. Elke planeet is goed uitgedacht en je hebt echt het gevoel dat er een groot ecosysteem op aanwezig is op de minder bewoonde planeten. In Avatar had ik het gevoel dat Pandora een soort botanische tuin is waar toevallig wat mariniers, blauwe katten en een paar dieren in verzuilt waren geraakt.

Tevens waren in Avatar de karakters ronduit boring en kwamen ze erg gemaakt over. Neem nou Jake Sully. James Cameron heeft de meest goedkope truc in het boek gebruikt om de mensen om hem te laten geven, hij is namelijk een cripple en om dat te benadrukken wordt hij in het begin extra hard gepest door zijn medemariniers. Voor de rest is Jake Sully een unlikable klootzak die zijn eigenbelang voor alles laat gaan. Niet alleen naait hij zijn bazen door orders niet op te volgen, maar tevens vergeet hij aan zijn kattenvrienden te vertellen dat ze de boel gaan opblazen. Real nice of you, sir. En de rest van de personages zijn pretty much cardboard cut-outs van alle stereotypen die je kan bedenken. De Na’vi? Onwetende, goedgelovige inboorlingen. De mariniers? Lome bruten die alleen maar geven om oorlog. De bazen van de mensen? Snobs die nergens om geven behalve geld en alleen willen golven. Yawn… De enige karakters waar ik iets om gaf waren Giovanni Ribisi’s karakter omdat hij Giovanni Ribisi een bad-ass is en die helikopterpilote, maar die ging dood de vierde keer dat ze in beeld kwam.

De enige redeeming factor van Avatar voor mij was de sublieme CGI. Want je kan zeggen wat je wilt, maar Avatar sure looks nice, op de Na’vi na, want dat is misschien wel de meest inspiratieloze design voor aliens sinds Battlefield Earth. En natuurlijk is er de 3D, dat was wel een leuk effectje, maar vooral een gimmick, aangezien er nooit echt gebruik van werd gemaakt. Sure, ik haat het ook wanneer iets naar het beeld moet springen om het publiek te vertellen dat ze inderdaad 3D-technologie gebruiken, maar de manier hoe Avatar het doet is ook niet goed. Het is in principe precies het tegenovergestelde van eerdergenoemde in de zin van dat het er is, maar niemand doet er ooit wat mee. Ik kreeg tijdens het kijken van Avatar het gevoel dat ik gewoon naar een 2D film aan het kijken was waar voor de novelty de voorgrond ietsjes naar voren kwam. Sowieso gaat het hele 3D effect verloren op DVD (tot in 2011 that is, wanneer de 3D blu-ray wordt gereleased).

Dan vraag ik nogmaals: What the fuck is wrong with you people? Waarom zijn er mensen in Amerika die verkleed als Na’vi naar de winkels gaan om Avatar op DVD te kopen? Waarom staat de film op IMDB hoger op de lijst van beste films ooit dan Gladiator, Return of the Jedi, No Country for Old Men, Fargo, Gone With the Wind en Blade Runner, om er maar een paar te noemen? Waarom is deze hype nog steeds gaande? Wanneer ziet men de film eindelijk voor wat het is? Off to cry myself to sleep…

Trouwens, ik haat de plotselinge overkill aan 3D-films. DAMN YOU JAMES CAMERON!!!!

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla