1. Splinter Cell: De veranderingen

Splinter Cell: De veranderingen

We zijn nog maar net bijgekomen van Sam Fisher’s laatste avontuur of er is alweer een nieuw deel te koop. Het is dan ook niet gek dat we reacties lezen dat er sprake is van uitmelken en dat het allemaal te snel achter elkaar komt. Toch is dat een beetje te kort door de bocht. Er is namelijk heel erg veel veranderd ten opzichte van Pandora Tomorrow, iets waar we in dit artikel dieper op ingaan.

De grootste verandering in de gameplay is dat Sam nu een mes bij zich heeft. Hierdoor hoeft hij niet eerst een vijand vast te pakken om hem vervolgens uit te schakelen. Nee, het is nu mogelijk om er gelijk een eind aan te maken. Hierdoor is het spel een stuk toegankelijker voor de ietwat ongeduldige gamer. Bovendien is het ook erg vermakelijk om er met je mes op uit te trekken. Mijn favoriete ‘mesmoment’ ervoer ik al in het tweede level, waarin ik achter een muur verstopt zat en waar een bewaker passeerde. Zonder na te denken pakte ik mijn mes en zette hem in de keel van de bewaker, die vervolgens al gorgelend neerging. Daarnaast is het mes ook handig om door zachte materialen te snijden en is het een levensredder als een bewaker de speler opeens opmerkt. In plaats van snel een pistool te pakken, ren je nu op de vijand af om hem snel van het leven te beroven.

In de voorgaande besproken situatie bevind je je pas als Sam wordt ontdekt. Om dat te voorkomen, moet de speler net als in de vorige delen zoveel mogelijk in het donker opereren. En hoe creëer je donkere plekken? Juist ja, door het licht uit te doen. In het vorige deel deed je dat vooral door alle lampen kapot te knallen. Sterker nog, soms had ik het gevoel dat ik niks anders deed. In Chaos Theory is dat aangepast. Je hoeft niet langer meer je munitie aan lampen te verpesten en eigenlijk is het beter om helemaal geen lamp meer kapot te schieten. Doet de speler dat wel, dan zal de vijand vreemd opkijken en veelal alarm slaan. Lampen springen namelijk niet zomaar kapot! Als ‘goedmakertje’ heeft Sam nu een EMP (Electronic Magnetic Pulse) op zijn pistool, waarmee hij elektrische apparaten tijdelijk kan uitschakelen. Bewakers zullen vaak nog wel een kijkje komen nemen waarom het licht uit ging, maar verdwijnen na een korte inspectie al snel weer naar hun hok.

De derde vernieuwing is de toevoeging van de coöperatieve modus. Hierin kunnen er een aantal speciale missies samen met een vriend gespeeld worden. Samenwerken is daarbij het magische woord. Wij hebben het al een tijdje gespeeld en moeten zeggen dat het erg leuk is. Meer over deze modus in het tweede artikel van deze themaweek.

Naast deze drie grote veranderingen zijn er ook nog een heleboel kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo kent Sam een aantal nieuwe bewegingen, is het lineaire spelverloop aangepast en ziet alles er een stuk mooier uit. Kortom, van uitmelken is totaal geen sprake en iedereen die dat woord in zijn mond durft te nemen, moet eens goed nadenken of hij wel begrijpt wat uitmelken betekent.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vetjes

 • deze game ga ik zekers kopen, ik MOET deze hebben!!!!!!!

 • super_ridder ge hebt volledig gelijk geef mij ook maar snelle actie nie dat sluipgedoe want daar wordt ik te zenuwachtig van

 • vind deze game niet (meer) interessant..

 • @super ridder & volleyfreak  ieder heeft natuurlijk een genre wat ie geweldig vindt en een genre waar die zich niet zo meej kan vermaken :)

  maar ik zou me wel kunnen vermaken met deze aanstaande topper :P


 • ziet er wel heel erg slecht uit, vooral dat eerste plaatje. Echt niveau N64.

 • Je mag Resident Evil 4 ook best noemen hoor. De regenbuien die je daar op je dak krijgt zijn ook van wonderlijke schoonheid. Maar goed, ik was dus waatrschijnlijk te voorbarig.

 • ik haal hem morgen uit school, ik heb maanden op die dag gewacht…

 • dies nou te druk met spelen :p

 • ik ga hem morgen of overmorgen kopen

 • Zo groot vind ik die wijzigingen nou ook weer niet.. tis nog geen uitmelken, maar op dit tempo zullen deel 4, 5 en 6 wel melk producten worden…

 • Sam Fisher is wel relax, dus ik ga deze game zekers te weten aanschaffen!

 • Welke versie hebben jullie?

 • @217.122.233.169

  shade model heeft volgens mij meer met watje videokaart aankan te maken bij best oude videokaarten werkt 3.0 niet dus pakt hij 1.1 waarschijnlijk doet hij bij jou geen van beide supporten

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren