1. De Warmte

De Warmte

De rode auto komt al pruttelend het pakeerterrein op. Het is een zomerse dag en het ruitje van de auto staat dan ook wagen wijd op. De auto is oud, kent geen airco. De auto kent wel een radio en je hoort Liam Gallagher van Oasis nog net de zin zingen: “She’s a little pilot in my mind” - hij zingt over zijn Songbird - voordat hij de auto uitzet. De muziek is ook altijd gezellig aanwezig in de rosso-gekleurde auto, de Alfa Romeo. Een klassieker, hij rijdt er graag mee. En op school zijn ze inmiddels niet anders gewent dan dat hij met zíjn auto aankomt, ze zijn aan elkaar verbonden.

De deur valt met een klik dicht en de jongen loopt de school binnen, nog even bescheiden zoals altijd, zoals hij twee jaar geleden deze school voor het eerst binnen stapte. Twee jaar geleden, stapte hij deze school in zonder zorgen, maar na één maand was daar al de eerste zorg. Die was nog makkelijk op te lossen: switchen was het credo. Toen diende zorg twee zich al aan en deze was ook makkelijk te verhelpen: ga toch eens plannen! Maar wat daar opvolgde was zorg drie.

De derde zorg was niet makkelijk op te lossen. Het was eentje die zo mooi begon, zo gelukkig, zo geweldig. Hij genoot er van met volle teugen. Dat mocht een maand en een week zo zijn, die ene week was nog wel het mooist van allemaal. Hij had de Mount Everst beklommen en genoot van het uitzicht dat zorgde voor waterige oogjes. Daarna donderde hij naar benden en knapte het touw.

Bliep, hij heeft ingeklokt. Rustig gaat hij aan een tafeltje zitten, hij is weer eens als eerste. Het is wachten op zijn klasgenoten. Twee jaar kent hij zijn klasgenoten al en twee jaar lang gaat hij al graag met ze om. Het was een komen en gaan van mensen, maar inmiddels is er een vaste groep. Gelukkig, hij zit daar ook bij. Hij had nog de motivatie om door te gaan, zelfs na die moeilijke periode.

Het touw was al lang geknapt en hij maakte een vrije val naar beneden. Een doffe dreun klinkt door de vallei. De echo van de dreun klinkt tot kilometers ver door en het anders zo drukke gebergte klinkt leeg. De jongen zit daar alleen, hij voelt zich eenzaam. De warmte van het meisje is verdwenen, die staat daar nog bovenop die koude berg. De warmte duwde hem zelfs naar benden... het verried hem. Toch begon hij weer aan de beklimming, hij wou de warmte in iedere vezel van zijn lichaam voelen. Hij reikte weer tot de top.

De klasgenoten komen één voor één binnen druppelen. Weer een dag. De goudgele iPod gaat uit, “Look at the stars, look how they shine for you and everything you do” dreunen nog door zijn hoofd en het trekt als het ware een deken over zijn lichaam heen. Hij wordt gevuld met warmte. Op dat moment komt het meisje binnenwandelen, de warmte slaat om in geluk. Die ene grote spier in zijn lichaam kleurt van roze naar Italiaans rosso, dezelfde kleur als zijn geliefde auto.

Met moeite bereikte hij de ijzige top. Daar stond de warmte in een doorzichtige gasvormige roze/paarse gedaante. In de gedaante van het meisje. Het was doorzichtig, voor hem. Hij was de enige die door haar heen wist te kijken, de muur was opgeheven. Hij liep naar de warmte toe, ze kroop langzaamaan via zijn voeten omhoog. Opeens kwam, vanuit het niets, daar een zwarte gedaante aanzetten. Die bracht een ijzige kilte met zich mee en stak hem in zijn rug. Het was in en in zwart en donkerder dan zijn pikzwartse nachtmerries, het was zijn angst. Zijn warmte kroop naar de donkere gedaante en de donkere gedaante kroop naar zijn warmte toe, het vond elkaar. Hij werd weer van de top afgeduwd.

Ze stappen samen in zijn auto en ze rijden weg. Weer een dag voorbij en hij heeft belooft om haar af te zetten thuis. Het is de andere kant op dan waar hij woont, maar hij is samen met zijn warmte. Het raam mag dan open zijn, de warmte circkelt als een bel om zijn auto. Ze gaan niet over de kille snelweg, maar via de binnendoorweggetjes. Al slingerd tussen de bomen door en via de smalle weggetjes bereiken ze de stad. De radio mag dan aanstaan, die wordt overstemt door het gelach en het plezier dat ze hebben. Hij staat weer op de top, geniet van het uitzicht en hij is weer samen met zijn geliefde warmte. Ze hebben elkaar gevonden en zijn aan elkaar gebonden.

Dit artikel delen

Over de auteur