1. Ouwe Tijden, Tudors en Stuarts deel 1

Ouwe Tijden, Tudors en Stuarts deel 1

Geschiedenis leraren, die van mij geeft onwijs moeilijke proefwerken als ie’ slecht gehumeurd is en een ander….laten we maar details geven. In ieder geval de meeste kunnen geschiedenis niet spannend uitleggen, gelukkig ben jij hier terecht gekomen. Hier in ouwe tijden gaan we eens dingen duidelijk uitleggen. Kijk niet zo stom uit je ogen je snapt toch wel wat ik bedoel!? Nou ja, ga toch verder lezen dan zie je het!

Engelse geschiedenis: Tudors en Stuarts deel 1

Tudors? What the f*ck bedoelt hij daar nou weer mee? Simpel, het Huis van Tudor die Engeland beheerste van 1485 tot 1603, een bekende ‘Tudor’ is Elizabeth I ‘The Virgin Queen’. Ja, we gaan terug naar het Engeland van 1530, een tijd waarin Henry VIII regeert. Zijn huwelijk met Catherine van Aragon is vastgelopen, de streng katholieke koningin en haar dochter Mary (wordt later bekend als ‘Bloody’ Mary Tudor) zien zichzelf als de Henry’s wettige familie. Maar ja, deze jonge, seksbeluste koning denkt er anders over. Hij geeft zijn vriend en kanselier Thomas Kardinaal Wolfsey de opdracht hem een echtscheiding te geven. De Paus in Rome die de scheiding moest volbrengen wilde dit niet, resultaat: Henry is woedend en Wolfsey wordt opgepakt en sterft. Maar er is meer: Henry breekt met Rome! Het einde van de katholiek kerk in Engeland is nabij, de koning wordt tot hoofd van de Engelse Anglicaans kerk benoemt en daarmee is de scheiding definitief, Henry trouwt met zijn maîtresse Anne Boleyn. In korte tijd wordt bijgeloof en het aanbidden van beelden afgeschaft! De reformatie begint!

Ja, Henry was niet de mooiste

Hó is ff!? Reformatie? Ja, ik zal het uitleggen, zoals de Beeldenstorm in Nederland betekende de reformatie in Europa het overgaan van Katholiek tot Protestants. Maar even iets offtopic, in die tijd was alles corrupt en het paleis was een sekshuis. Zowat iedereen ging vreemd en had maîtresses, officiële liefjes. Maar even back to the story, Henry zorgde voor de overgang tot het protestantse. Klooster werden geplunderd en gesloten, beelden vernietigd en iedereen werd gedwongen protestant te worden. Natuurlijk kwamen er mensen in opstand maar dat werd iedere keer neer geslagen. Henry VIII zelf trouwde zes(!) keer en kreeg 2 dochters, Mary en Elizabeth en één zoon: Edward. Hoewel sommigen Henry zien als een oversekste man die aardig wat vrouwen heeft versleten, heeft dit bijgedragen aan de reformatie. En zo begint ons verhaal. Volgende maand gaan we verder met in deel 2: het terreur regime van Mary Tudor en de gouden eeuw van Elizabeth I

Om mee af te sluiten het wapen van het Huis van Tudor

Dit artikel delen

Over de auteur