1. Hoe werkt stemmen

Hoe werkt stemmen

Door de val het kabinet hebben wij op 9 juni 2010 opnieuw het voorrecht onze stem uit te brengen. Mannen hebben dit recht in 1917 verworven en vrouwen hebben er twee jaar langer op moeten wachten. Nederland heeft nooit geen kiesplicht gekend maar de opkomstplicht werd pas in 1970 afgeschaft. Vandaag de dag hebben de burgers echter de keus óf ze willen stemmen. Er blijft echter een groep mensen die moeite hebben met hun keus en door dit schrijven probeer ik wellicht wat helderheid te brengen. Onthoud echter dat dit slechts mijn mening is en dat politiek wellicht geen enkele universele waarheid kent.

De betrokkenheid van het Nederlandse volk in de politiek is mager. Zo kent Natuurmonumenten drie keer zoveel leden als alle politieke partijen bij elkaar opgeteld. Wij Nederlanders hebben de natuurlijke drang om ‘tegen’ te stemmen. Of dit het resultaat is van de media en/of populisme is een geheel andere discussie maar dat we graag tegen de gevestigde orde stemmen, blijkt uit de constante verschuiving in zetels. Geschiedkundigen zullen zelfs claimen dat rebellie in ons bloed zit. Dat mensen in de loop van de jaren een ander wereldbeeld ontwikkelen is niet meer dan gezond maar het is mij een raadsel hoe grote groepen kiezers van de SP, kunnen overstappen naar bijvoorbeeld de PVV of Trots op Nederland. Niet alleen de partijprogramma’s van deze partijen liggen ver uit elkaar maar ook hun ideologie.

Enkele dagen voor de verkiezingen zijn er nog steeds honderdduizenden mensen die de stemwijzer gebruiken om uit te vogelen waar hun politieke voorkeur ligt. De daadwerkelijke partijprogramma’s (te downloaden op elke partij specifieke website) worden slechts incidenteel gedownload. Hierdoor maakt een groot deel van Nederland hun politieke keuze op basis van speerpunten die veelal geijkt zijn op de waan van de dag. Er zijn voldoende zwevende kiezers die zich niet op hun gemak voelen wanneer er een moskee in hun wijk wordt gebouwd. Wanneer de zwevende kiezer dit gevoel echter concreet maakt op de site van stemwijzer dan is het onmogelijk om uit te komen op bijvoorbeeld de SP of D66. Eén enkele menselijke emotie maakt iemand geen islamofoob, maar zelfs de grootste socialist zal zijn broederlijke roeping mislopen wanneer zij hun stemgedrag baseren op het advies van de site.

Mijn advies is wellicht jong maar niet geheel van een andere wereld. Neem je stemrecht serieus want er zijn letterlijk duizenden mensen die hun leven er voor hebben gegeven. Wij zijn hen (en ons recht) verplicht, enigszins te weten wat de ideologieën achter onze partijen zijn. Zelfs wanneer versplintering in ons politiek primaat de overhand krijgt. Wat je keus ook gaat zijn – stem met kennis, ratio en geweten – niet op basis van angst en negativiteit.

Lees al mijn blogs op http://onweersproken.wordpress.com

Dit artikel delen

Over de auteur