1. De zin en onzin van Apple's iPad

De zin en onzin van Apple's iPad

Als er één ding is dat zeker is, is het dat Apple’s iPad verreweg het meest besproken stuk computerhardware is sinds… Nou ja, sinds Apple’s vorige stukje hardware, de iPhone. In tegenstelling tot laatstgenoemde is de iPad echter een ontzettend onbegrepen machine. Wat is het nou precies? Waarom zou je er één willen of moeten hebben? Wat kun je er mee? En wat kun je er niet mee?

Een veelgehoorde opmerking sinds de aankondiging van de iPad is, dat het in feite niets anders is dan een opgeblazen iPod Touch (wat op zijn beurt weer een iPhone is zonder belfunctie) is. En zonder er veel doekjes om te winden, dat is precies wat het is. Het is een machine om muziek op te luisteren, films op te kijken, op te internetten en emailen, om mee te twitteren of IM’en, om foto’s op te kijken, om je agenda op bij te houden en notities te maken, om ’s avonds in bed boeken of strips op te lezen en ja, ook om een beetje op te gamen. Wat een iPad niet is, is een machine om torrents mee van het internet te trekken, of bijvoorbeeld om complete schoolverslagen op te schrijven.

De iPad kan je dan ook als beste omschrijven als een casual computer. Een computer die de dingen doet die je 90% van de tijd op een computer doet, dingen dus als muziek luisteren terwijl je wat rondsurft en met je vrienden chat. Of bijvoorbeeld om je nieuwste vakantiefoto’s te laten zien aan je ouders. Of om een spelletje op te spelen terwijl je met je vriendin naar de nieuwe aflevering van X-Factor zit te “kijken.”

Om maar bij het begin te beginnen, de iPad is een heerlijke machine om naar te kijken, het scherm is werkelijk adembenemend scherp en mooi om te zien. Ik durf zelfs zo ver te gaan dat de iPad verreweg het mooiste scherm heeft van welk apparaat ik momenteel bezit. Het touchscreen werkt bovendien net zo lekker als dat van de iPhone. De multitouchbesturing is direct en vooral erg accuraat en dankzij de grootte van het scherm is het bijna onmogelijk fout te klikken. Surfen over het web gaat dodelijk eenvoudig, en ook het on-screen toetsenbord is fijn te bedienen dankzij de extra ruimte die het op de iPad krijgt.

Veel mensen schrijven surfen op de iPad af wegens het ontbreken van Flash in zijn webbrowser. Onterecht, als je het mij vraagt. Ik merk dat de meeste websites Flash enkel nog gebruiken voor advertenties, iets dat ik persoonlijk kan missen als kiespijn. De websites die Flash gebruiken voor het laten zien van filmpjes zijn een ander verhaal, die worden op de iPad nagenoeg onbruikbaar. Gelukkig zijn een hoop van de filmpjes die online gepost worden embedded filmpjes vanuit YouTube, die wel gewoon op de iPad te kijken zijn. Sterker nog, in tegenstelling tot de iPhone en iPod speelt de iPad YouTube filmpjes direct in de browser af. Daarnaast duurt het, mede dankzij Apple, niet lang meer voordat Flash vervangen wordt door het veel efficiëntere HTML5. In Nederland gaan we dat bijvoorbeeld hopelijk snel terug zien op de website van Uitzending Gemist van de Publieke Omroep.

De grote kracht van alle iPhone OS devices (de drie hierboven genoemde apparaten) zijn echter de vele Applicaties die erop te verkrijgen zijn. Naast vele games, waarover later meer, zijn er veel functionaliteiten die Apple niet standaard levert alsnog te verkrijgen. Deze applicaties variëren in prijs van gratis tot een euro of 8 tot 10. Denk aan applicaties die je in staat stellen eenvoudig te Twitteren, te verbinden met MSN, Marvel comics te lezen of het laatste nieuws binnen te halen. Je kunt het in principe zo gek niet bedenken of er is wel een app voor te vinden in Apple's App Store. Qua Nederlandse toepassingen moeten we het momenteel nog doen met iPhone applicaties (die ook te installeren zijn op de iPad), maar daar zal hopelijk snel verandering in komen als de iPad release in Europa een feit is.

Maar aangezien we hier toch op een game-website zitten, is het tijd om het te hebben over de games op de iPad. De games op de iPad zitten kwa kwaliteit op het niveau van de vorige generatie-consoles. Wat inhoudt dat het systeem puike 3D-prestaties neerzet, vloeiende animaties toont en dankzij het grote scherm (met een resolutie van 1024x768) een overzichtelijker beeld geeft dan de kleinere broertjes. De iPad heeft geen knoppen en dus geschied de input geheel via het touchscherm. Dat werkt bij de iPad beter dan bij de iPhone, aangezien je vingers niet het halve scherm bedekken als je de onscreen knoppen bedient en je meer plaats hebt om je handen en vingers goed te plaatsen. Games die werken met de motion-controls, zoals bijvoorbeeld racegames, werken op de iPad echter minder goed, de logheid van het apparaat maakt het minder eenvoudig snelle bewegingen te maken die deze games vereisen.

Maar het is te merken dat de iPad eigenlijk niet gemaakt is voor games die werken via traditionele input. De echte fun zit in de games die gebruik maken van het touchscreen als besturing. Goede voorbeelden hiervan zijn Civilization Revolutions, Command and Conquer Red Alert en Mirror’s Edge. De eerste twee spreken voor zich, het selecteren van units en geven van opdrachten gebeurt dankzij de top-down view met een paar simpele bewegingen en werken minstens net zo lekker als een muis en toetsenbord op de PC. Bij Mirror’s Edge is er gekozen voor een platformview, waarbij je van de zijkant tegen het scherm aankijkt en hoofdrolspeelster Faith door middel van swipes (bewegingen met je vinger over het scherm) de goede richtingen en acties uit laat voeren. Een leuke manier om de actie van de consoles te vertalen naar de iPhone die erg goed werkt.

Is de iPad echter een concurent voor andere handheld gamingdevices? Nee, zeker niet. Het ontbreken van fysieke knoppen en het feit dat de iPad relatief erg groot is in vergelijking met de conventionele handhelds zet het systeem vrijwel meteen buitenspel. Het is voornamelijk leuk om casual mee te gamen, even tussendoor wat Plants vs. Zombies of Flight Control HD te spelen bijvoorbeeld. Maar niet om uren aan een stuk op te gamen. De machine is dan ook niet bedoeld als gamingdevice, maar als multimediabeest voor internet, muziek, films en boeken die toevallig ook games speelt.

Zou ik je aanraden een iPad te kopen? Ja en nee. Ja, want het is werkelijk een sublieme machine. Het geheel zit super in elkaar en als je er eenmaal één hebt zul je je laptop en PC nog maar sporadisch gebruiken om dingen te doen die de iPad niet kan, zoals het downloaden van bestanden of het maken van verslagen. De rest van de tijd zit je achter de TV te surfen, emailen, hyven, twitteren, enz. op de iPad. Maar, heb je er echt één nodig in je leven? Nee, nog niet. Over twee á drie jaar als de iPad concurenten heeft en de markt het systeem volledig ondersteund met allerhande applicaties wellicht wel. Momenteel is het een heerlijke machine die echter nog niet genoeg meerwaarde heeft om een aankoop te verplichten. Koop dus alleen een iPad als je wat geld overhebt of als je bijvoorbeeld een e-reader of een iPod Touch wilt gaan kopen die je voornamelijk thuis wilt gaan gebruiken voor functies als websurfen, e-mail en Apps.

Dit artikel delen

Over de auteur