1. Seksistisch

Seksistisch

Ah, de verkiezingen komen er weer aan. Hét excuus om weer eens flink te discussiëren over allerlei uiteenlopende onderwerpen, zoals hypotheekrente-aftrek, stufi en andersoortige ongein. Daarbij mag er natuurlijk flink wat met modder gegooid worden. Maar af en toe gaat het zelfs mij iets te ver... Lees verder en huiver.

Naar aanleiding van dit nieuwsbericht zakte mijn broek toch wel even af. Meneer Balkenende, onze brave demissionair premier wordt zonder pardon eventjes een seksist genoemd. Jep, je leest het goed. Onze goede christen-voorman zou heel even een heel erg vrouw-onvriendelijke opmerking hebben gemaakt. De opmerking: “U kijkt zo lief.”

Nou moet ik zeggen dat ik alleen al van deze klinkklare brol spontane schijtneigingen kreeg. Balkenende ontwijkt bij RTL voor de vierde keer een vraag, interviewster Mariëlle Tweebeeke vraagt waarom hij dit doet en Balk zegt “U kijkt zo lief.” Oké, het is geen bijster intelligente opmerking, maar om er nu aanstoot aan te nemen vanwege ‘seksisme’? Ga toch tapdansen. Maar het mooiste moet nog komen. Beste lezer, kijkt u eens naar links. Nee, niet letterlijk, dwaas. Links in het politieke spectrum, daar moet je wezen. En jawel hoor, daar komen de socialistische chappies al aan om hun portie faggotry nog eens toe te voegen aan deze vermeende seksistische opmerking.

Daar komt ten eerste onze favoriete roodharige tuinbroekenpot, Margriet van der Linden. De hoofdredactrice van het lesbische feministische blad Opzij was de eerste die Balkenende beschuldigde van ‘seksisme’. Wie komt er vervolgens nog meer? Jawel! Het is Femke Halsema, lijsttrekster van de linkse partij GroenLinks, om haar bijdrage te leveren aan deze portie dwaasheid. Was zij in de positie van Tweebeeke geweest, dan had ze Balkenende zowaar ‘een knietje’ gegeven. Inderdaad, dan had ze hem willens en wetens fysiek aangevallen. Nice going, Femke.

Voor de rest leverden verscheidene politieke tegenstanders van de CDA-voorman kritiek op deze seksistische uitlating en eisten dat Balk zijn excuses aanbiedt. Balkenende heeft aangegeven dat te willen doen, mocht Tweebeeke aanstoot nemen aan zijn ‘flirterige en seksistische’ opmerking, die overigens ‘in het heetst van de strijd gemaakt is.’ Also, Femke Halsema in een oude uitgave van de Opzij.

Ik huil in stilte.

Dit artikel delen

Over de auteur