1. Burnout 4: Revenge

Burnout 4: Revenge

Langzaam maar zeker druppelt de eerste informatie over Burnout 4 binnen. Een tijdje terug hadden we al de eerste scan uit de Engelse editie van het gamesmagazine Official PlayStation2 Magazine (OPM) en gisteren volgden iets meer scans uit de nieuwste editie van de Amerikaanse uitvoering van het blad. In dat nummer is ook de eerste informatie over het racespel te lezen. Wat je zoal van Burnout 4 kunt gaan verwachten, is in dit artikel te lezen.

Als eerste is duidelijk geworden dat Burnout 4 niet op de volgende generatie spelcomputers verschijnt. Een versie voor de opvolgers van de huidige systemen is (nog) niet gepland. Verder wordt Burnout 4 geen verbeterde versie van Burnout 3. Ontwikkelaar Criterion Software wil het spel van de grond af aan opnieuw opbouwen. Hierdoor moet het spel er grafisch beter gaan uitzien, moeten de raceomgevingen interactiever en uitgebreider worden en moeten de auto's beter reageren en uiteraard ook mooier weergegeven worden. Ook het geluid tijdens de botsingen moet door de nieuwe opbouw op een hoger niveau komen te liggen.

In Burnout 3 had alles een typische arcadeweergave. Zo was de lucht strak blauw en leken de huizen wel geschilderd. Dit zal in deel vier niet het geval zijn. Daar is de kleurweergave en de belichting volledig anders, waardoor alles er realistischer uitziet. Verder wordt er veel aandacht besteed aan het ontwerpen van de auto's. Het ontwerp van de auto's is nu in handen van twee echte auto-ontwerpers. Lee Walton en Dan Walker werkten namelijk eerder al voor Jaguar, Nissan, Peugeot en Ford, en zullen nu dus hun kwaliteiten laten zien in Burnout 4. De beschikbare auto's zijn overigens ingedeeld in drie categorieën te weten: Racers, Muscle Cars en Crash Cars.

Verder wordt hard gewerkt aan de racebanen. De plaatsen waar de auto's racen zullen net zo heten als in het echt. Van die plaatsen gaat Criterion foto's maken en bekijken of die plaatsen geschikt zijn voor een plekje in Burnout 4. Er zal echter geen complete stad worden nagebouwd, maar sommige delen worden eruit gepikt en in de racebanen van Burnout 4 verwerkt. Voor de racebanen brengt Criterion onder meer een bezoek aan plaatsen in Europa , Amerika en Azië. Tot nu toe zijn Hong Kong, Rome, Detroit en Tokio al verzekerd van een plaatsje in Burnout 4. Naast de weergave van racebanen wordt ook aandacht besteedt aan het ontwerp en de interactiviteit ervan. Zo moeten de racebanen nog meer uitlokken tot aggresief rijgedrag dan in Burnout 3. Ook worden de banen nauwer gemaakt zodat er een krappere doorgang is en de auto's dichter bij elkaar komen te rijden, waardoor een 'duel' onvermijdelijk wordt. Tevens komen er meer objecten op de weg te liggen die tot een botsing kunnen leiden, zoals lantaarnpalen en verkeersborden. Verder zijn er dit keer meer mogelijkheden om af te snijden dan voorheen en zijn er meer 'springmogelijkheden'.

Agressie

Zoals uit bovenstaande beschrijving al een beetje naar voren komt, is het agressief racen net als in Burnout 3 een belangrijk onderdeel. In deel vier wil Criterion nog meer mogelijkheden creeëren om met de overige weggebruikers te dueleren. Ook zal het verkeer op de weg een stuk drukker worden, waardoor er een hoop meer verkeersdeelnemers zijn. Maar wees gerust, als ze lastig zijn verkoop je ze gewoon een flinke beuk, want je kunt op ze inrijden zonder zelf te crashen.

En ook aan die botsingen wordt gewerkt. De punten waarop de auto schade kan oplopen bij een botsing (verbuiging, vervorming), worden verdubbeld in deel vier. Iedere auto bezit individuele onderdelen die eraf kunnen vliegen of verbogen kunnen worden. Verder experimenteert Criterion met de geluidseffecten die bij een botsing te horen moeten zijn. Vermoedelijk wordt voor deze geluidseffecten een mix gemaakt van gejank van dieren en herrie uit horrorfilms, en het barsten van metaal en stukken glas.

Wat we verder weten van Burnout 4 is dat de laadtijden in Burnout 4 korter zullen zijn dan in deel drie, en dat de camerastanden verbeterd worden. Alex Ward van Criterion vergelijkt het spel met de Star Wars films. Als Burnout 3 'Return of the Jedi' was, dan zou Burnout 4 'The Empire Strikes Back' (algemeen beschouwd als de beste Star Wars film tot op dit moment, red.) zijn. De release van Burnout 4 staat in Amerika gepland in 2005. Het spel zal in ieder geval op de PlayStation 2 verschijnen en daarnaast wordt ook een Xbox-versie verwacht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb zelf nog nooit een Burnout game gedaan, misschien wordt het toch eens tijd.

 • burnout 3 is een van de vetste spellen op het gebied van race!

  Hij ownt nfsu totaal, op alle vlakke!

  ok misschien is burnout wel wat anderst maar het is veel vetter dan nfsu!

  Ik heb hem zelf gespeeld, beide! :D

 • Burnout 3 is vet idd. Maar wat zien de screens van 4 er retro uit :S. Lijkt wel Knightrider taferelen…

 • ziet er alvast gelikt uit, lijkt me echt een coole game

 • Ik heb hem ook en heel vaak gespeeld, maar snap niet wat mensen er zo 0WZ0R 1337 c00l aan vinden, je drukt gaspedaal in en bij bochten stuur je totdat je tegen de wand aankomt, dan geef je nog wat extra nitro en ga je naar de volgende bocht, waar je weer met volle vaart tegen de rand beukt, wat compleet acceptabel is want dan hou je je nitro weer lekker in en heb je gewonnne :S

 • @ Snuk.  Tis gewoon lachen vooral met een aantal vrienden lekker spelen ''cola'' erbij en racen maar ;). Of online is zekers wel 0wzor 1337 ofzo….

 • ehmm…  ''Verder zijn er dit keer meer mogelijkheden om af te snijden dan voorheen en zijn er meer 'spingmogelijkheden''.  bedoelen jullie niet: springmogelijkheden?


 • ze hadden burnout 4 beter voor de next gen consoles maken, het heeft volgens mij weinig zin om nu nog voor xbox of ps2 ofzo zulke spellen te gaan maken

 • burout 3 was al de max dus moet moet dit wel goeds voorspellen

 • @avenger222 JIJ ZUIGT

  burnout 3 is op dit moment 1 van de beste arcade racers die er zijn. Het heeft de hoogste kwaliteit en replay waarde. Als Burnout 4 nog mooier wordt en met wat meer dan 3 dan zou het weer een topper worden.

 • @avenger222

  en leer eens schrijven

  het is gekocht

 • nee ik check geen jeux-france.

 • Gelukkig heb ik geen Burnout!

 • @nemsis  Wil je misschien even een link geven? Want ik zie het nergens staan.

 • burnout 3 was supr vet

 • waar slaan al die gay-reacties op dan? hebben jullie nix beters te doen ofzo…

 • Vermoedelijk wordt voor deze geluidseffecten een mix gemaakt van gejank van dieren en herrie uit horrorfilms, en het barsten van metaal en stukken glas.

  Eh.. Dat lijkt me best wel raar klinken.. maar als je naar Burnout 3 kijkt zit het wel goed.

  Burnout 3 is echt de beste racegame (en de meest verslavende) die ik ooit gespeeld heb.

 • Komt deez op gamecube?

 • @gbodboy

  ik denk op de Gamecube 2 of hoe dat ding gaat heten  Deeltje 3 was ook top het het duurt wel lang voor je hem heb uitgespeelt en alle wagens heb.DE screens zien er vet uit ben beniewt!

 • Burnout 3 is zooo cool!

  deze MOET ik hebben!

  GT4 zuigt, kvind burnout veel leuker…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren