1. Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory

Iedereen die dacht dat Sam na het tweede deel het rustiger aan zou doen, had het fout. Iedereen die dacht dat deel drie een simpele manier was om geld te verdienen, had het fout. Iedereen die dacht dat Halo 2 het mooiste was wat de Xbox kon voortbrengen, had het fout. Iedereen die dacht dat Chaos Theory een gruwelijk vermakelijk spel zou zijn, met ijzersterke multiplayer mogelijkheden, die groep, die had het bij het juiste einde.

Het is haast ongelofelijk in hoeverre het spel verbeterd is ten opzichte van Pandora Tomorrow. Toen ik dat spel speelde, dacht ik dat het plafond was bereikt en vervolgen zouden alleen maar meer van hetzelfde zijn. Goh, wat zat ik fout. Er is een geheel nieuwe coöperatieve modus, waarin er samen met een vriend op los kan worden geslopen en bovendien ziet het spel er vreselijk mooi uit. Vergeet alle lichteffecten en animaties van het vorige deel; het ziet er in Chaos Theory allemaal nog mooier uit. Bovendien is er meer variatie in de levels. Zo ben je de ene keer op een boot en bevindt Sam zich de missie daarop in hartje New York, terwijl je in Pandora Tomorrow veelal in de jungle zat. Als klap op de ‘eyecandy’-vuurpijl is er vooraf aan elke missie een CGI filmpje dat je mond doet open slaan, puur kijkgenot dus.

Met alleen visuele verbetering hebben we natuurlijk geen waardige opvolger. Daarom zijn er ook heel wat vernieuwingen in het spel te vinden. De belangrijkste vind ik de grotere speelvrijheid. Nog steeds zijn er een aantal vaste doelen die voltooid moeten worden, maar op welke manier je dat doet, daarin sta je vrijer. Zo kan een ruimte via verschillende manieren betreden worden. Natuurlijk is er de deur, maar daarnaast is er vaak ook een ventilatieschacht of een raam. De andere manier waarop de vrijheid wordt verwerkt, is dat er meerdere wegen van punt A naar B lopen. Hierdoor is het leuk om een missie voor een tweede keer te doen. Je ontdekt namelijk nieuwe dingen, iets wat in het vorige deel ondenkbaar was. Daarnaast is het mogelijk om voor de missie uit drie verschillende wapenuitrustingen te kiezen, zijn de checkpunten geschrapt en is het nu mogelijk om overal het spel op te slaan.

Dit is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg der vernieuwingen. Voor de andere veranderingen verwijs ik je naar ons achtergrondartikel en ga ik liever over tot de vraag of het spel leuk is om te spelen. Daarbij moet je jezelf een paar vragen stellen:

1. Vond je de vorige delen leuk en sta je open voor een nieuw deel?

2. Houd je van sluipspellen in het algemeen?

3. Heb je vrienden om de coöperatieve modus te spelen of de beschikking over een PC of Xbox Live?

Als je op alle drie de vragen met ja hebt geantwoord, dan is het simpel: dit spel moet je gewoon in je bezit hebben. Het brengt dezelfde hoge gameplaykwaliteit die de vorige delen boden, met hier en daar prettige verbeteringen. Waarom dan geen tien? Omdat het in mijn ogen geen revolutie is, zoals een Half-Life 2 of Resident Evil 4. Dat zijn spellen die de huidige generatie spellen naar een hoger niveau brengen. Splinter Cell: Chaos Theory komt daarvoor net iets te kort. Hoe zit het dan met die Insider’s Choice? Die krijgt het van mij voor de geweldige visuele presentatie en de online mogelijkheden.

Conclusie en beoordeling

None

We houden deze conclusie simpel. Splinter Cell: Chaos Theory ziet er mooi uit, speelt heerlijk en heeft prachtige online mogelijkheden. Dit is een verplichte aanschaf voor iedereen die van het genre houdt.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Visueel prachtig
 • Veel vrijheid
 • Co-op mode
 • Minpunten
 • Misschien een beetje snel na deel 2

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goede review en zeker hele mooie game!

  Maar 9 is harstikke mooi maar heb spellen een 10 zien krijgen die wel minpunten heeft dus hoe kan dat?

  Is geen kritiek hoor maar snap niet waarom die wel een 10 kregen met een minpunt en deze een 9 zonder minpunt.

 • Minpunten: Niks?  Waarom krijgt het spel dan geen 10? Half-Life 2 had wel minpunten maar nog een 10. Een spel zonder minpunten is een 10 waard.  Half-Life 2 is meer mijn type spel, maar ik denk dat ik deze SplinterCell maar koop. Eerste 2 delen heb ik niet.


 • Omdat bij andere games, ondanks de minpunten, het speelplezier en de speelbaarheid waarschijnlijk net iets hoger lag. Maar mooie review en terecht cijfer. Jij slaat de spijker op de kop. Ondanks de alleen maar pluspunten kan een spel net wat minder leuk spelen dan een ander spel.

 • Top spel!

 • Ik begrijp waarom het geen 10 is geworden, de game is niet voor iedereen toegankelijk (dit deel beter dan de vorige twee delen), een shooter daarentegen is wel voor iedereen toegankelijk.

  Voor Splinter Cell moet je geduld hebben en je moet je strategie plannen en veranderen wanneer het moet, niet iedereen vind dat leuk, eigenlijk vind ik het jammer dat stealth-gebruik niet noodzakelijk is in dit deel.

  Je haalt alleen geen 100% zoals bij de vorige delen, het maakt de game meer mainstream en toegankelijker voor de rest van de mensen die stealth maar niks vinden.  Hij is werkelijk nergens te downloaden! Zelfs Half Life 2 werd gekraakt! (niet voor lang maar toch ), geen Steam, op DVD en een prachtige game die te goedkoop is voor zijn kwaliteiten en speelplezier,

  Dat is de beste manier om het downloaden aan te pakken!  UBISOFT, TOP!!!!  Ik ga hem volgende week halen, en ik kan gewoon niet wachten!!

  (En ik ken de demo inmiddels uit me hoofd :P )
 • Quote:Omdat bij andere games, ondanks de minpunten, het speelplezier en de speelbaarheid waarschijnlijk net iets hoger lag. Maar mooie review en terecht cijfer.  Jij slaat de spijker op de kop. Ondanks de alleen maar pluspunten kan een spel net wat minder leuk spelen dan een ander spel.  Hmm dat zou kunnen natuurlijk en maakt verders ook niet uit dat het een 9 krijgt moeten vele spellen blij mee wezen of alleen over kunnen dromen. Maar tsja de ene kan net wat leuker spelen dan de andere dat kan natuurlijk maar dat is dan meer een persoonlijke reden/mening naar mijn inzien.


 • Hij is werkelijk nergens te downloaden! Zelfs Half Life 2 werd gekraakt! (niet voor lang maar toch ), geen Steam, op DVD en een prachtige game die te goedkoop is voor zijn kwaliteiten en speelplezier,

  Dat is de beste manier om het downloaden aan te pakken!  UBISOFT, TOP!!!!  Ik ga hem volgende week halen, en ik kan gewoon niet wachten!!

  (En ik ken de demo inmiddels uit me hoofd :P )  Hij is al vorig week uitgelekt hoor ;P

  nah zal em maar ook is downloaden. kijken of het wat is, want ik vond de 1ste deel wel leuk maar na een tijdje werd het wel te moeilijk voor mij :P • heel mooi spel

  alleen jammer van de "slowdowns" in de co-op mode

 • mooi spel

  als ik nog een keer ergens geld vandaan kan halen, zit deze bij de kanshebbende 'kopers' ;)  wel raar dat hij geen 10 krijg, maar ja, je kunt natuurlijk ook geen minpunten vinden, en dan speelt hij nog niet als een 10… dus dat je hem gewoon toch net geen 10 waardig vind  en Pandora Tomorrow kwam van een andere onwikkelaar, dus eigenlijk mag je CT niet als opvolger van PT zien, anders was het een heel stukje slechter geworden, denk k • Pikmin 2 had ook geen minpunten en het had een 9.

 • Lekker leesbaar Jelle. Mooi. Ik vind het wel jammer dat jullie geen 9.5/8.5 etc kunnen geven. Anders had dit spel zeker de 9.5 kunnen krijgen. En de uitleg waarom je geen 10 geeft, vind ik ook wel in een zekere weg correct.

 • ik weet wel een minpunt als je een AK47 rondloopt kan je niet meer dan 2 gasten aan :(

  maar voor de rest is het wel een cool spel.

 • Lol Starforce 4 is vrijwel onkraakbaar. Je zal wel een weekje of twee moeten wachten.

 • "Iedereen die dacht dat Halo 2 het mooiste was wat de Xbox kon voortbrengen"  ik denk dat ziezo niemand dat dacht hoor -__-"

 • Goede review:)

 • naaiende site geen minpunten en dan een 9?

  wtf is dat?

  worden ze beoordeeld door mensen die net een controller in handen kunnen houde of net een muis en toetenbord vast kunnen pakken.

  wat een@#$@#$.  ik heb wel veel critiek maar ik denk dat de meeste dat ook vinden wat hier klopt iets niet. • naaiende site geen minpunten en dan een 9?

  wtf is dat?

  worden ze beoordeeld door mensen die net een controller in handen kunnen houde of net een muis en toetenbord vast kunnen pakken.

  wat een@#$@#$.  ik heb wel veel critiek maar ik denk dat de meeste dat ook vinden wat hier klopt iets niet. Je laat je wel erg kennen door deze reactie. Je leest nieteens de reacties enzo, ga maar weer terug naar de basisschool ofzo. Zelf nadenken blijk je nog niet te kunnen. • dat komt omdat er niets op aan te merken is…wat wel het geval was bij hl2. Maar deze game is zooooooo goed mensen….kopen!!!

 • trouwens ik vind die co-op revolutionairder dan resident evil

 • dit spel is zeker wel revolutionair, gewoon een topgame

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren