1. Final Fantasy VII

Final Fantasy VII

Cloud, Tifa, Barrett, Aeris, Yuffie, Vincent, Red XIII, Cid, Cait Sith en Sephiroth: dit zijn namen die ik mijn hele leven nooit zal vergeten. Zij brachten mij een episch avontuur zoals ik dat nog nooit op een spelcomputer had meegemaakt. Ik heb het hier natuurlijk over de PlayStation klassieker Final Fantasy VII.

Begin 1997 verscheen Squaresoft’s Final Fantasy VII in Japan. Voorheen verschenen de Final Fantasy delen op de platformen van Nintendo, maar daar kwam met het zevende deel dus verandering in. Het spel was direct een enorme hit en er gingen miljoenen exemplaren over de toonbank. Eind 1997 werd Final Fantasy VII ook in Europa uitgebracht. Dit was het eerste deel uit de serie dat op ons continent verscheen. Hiermee opende Squaresoft, maar ook Sony die de distributierechten voor Europa verzorgden, een gehele nieuwe spelwereld voor de PlayStation bezitters. De Final Fantasy reeks is hierdoor vandaag de dag niet meer weg te denken uit de spelletjeswereld.

Waarom maakte Final Fantasy VII eigenlijk zo’n enorme indruk op mij én vele anderen? En waarom werd vooral dit zevende deel zo’n groot succes? Allereerst was het verhaal zeer aangrijpend. Het draaide allemaal om de huurling Cloud Strife die werkzaam was bij de rebellerende Avalance groep. Deze groep, onder leiding van Barrett, nam het op tegen het foute Shinra. Inc., dat via verschillende reactoren in de stad Midgar, Mako energie opwekte. Na het opblazen van één van de reactoren kwam Cloud Strife in een gigantisch conflict terecht dat uiteindelijke tot de dood van één van zijn dierbaren leidde. Diegene die het spel gespeeld hebben weten uiteraard waar ik het hier over heb. Naast het aangrijpende en spannende verhaal was de presentatie van Final Fantasy VII ook uitstekend. Het spel, dat verdeeld was over drie cd’s, maakte gebruik van tientallen CG tussenfilmpjes die soms naadloos overgingen in het daadwerkelijke spel. Niet alleen de tussenfilmpjes, maar ook de verschillende steden en dorpjes zagen er schitterend en vooral levendig uit.

Squaresoft liet met Final Fantasy VII zien dat zij wel raad wisten met het maken van rpg’s. Niet alleen het verhaal en de beelden waren van topkwaliteit, ook het gevechtssysteem werkte enorm goed. En dat mocht ook wel, want om de zoveel seconden werd je weer in een gevecht geworpen. Dit deel maakte gebruik van het ATB (Active Time Battle) systeem. Dit hield in dat je pas een actie kon uitvoeren als je tijdsbalkje vol was gelopen. Naast gewone aanvallen kon je tijdens de gevechten ook gebruik maken van vele magische spreuken en voorwerpen, maar het leukst waren toch wel de grote monsters die je kon oproepen. Na elk gevecht kreeg je ervaringspunten en daarmee werden je personages steeds sterker.

Wat mij vooral is bijgebleven zijn de vele minispelletjes die Final Fantasy VII rijk was. Zo viel mijn mond wagenwijd open toen ik voor het eerst de Gold Saucer bezocht. Dit was een pretpark waar je ontzettend veel dingen kon doen, waaronder snowboarden en motorrijden op een speelhalkast. Daarnaast heb ik mij ook zeer lang beziggehouden met het broeden van Chocobo’s. Chocobo’s zijn die grappige (gele) vogels die je in meerdere Final Fantasy delen kunt tegenkomen. Het ultieme doel was om een gouden Chocobo te broeden. Deze kon namelijk in de grote Final Fantasy wereld over water en bergen lopen zodat je geheime locaties kon bereiken.

Final Fantasy VII vind ik nog steeds de beste RPG die ik ooit heb gespeeld. En ik ben zeker niet de enige, want Final Fantasy VII leeft nog steeds. Zo is er al een vervolg op de mobiele telefoon verschenen in de vorm van “Before Crisis”, en kunnen we binnenkort de wereld van Final Fantasy VII opnieuw betreden in het PlayStation 2 spel “Dirge of Cerberus” met Vincent Valentine in de hoofdrol. En wat te denken van een film: “Final Fantasy VII: Advent Children”. Het worden binnenkort dus mooie tijden voor de Final Fantasy (VII) fans. Nu is het alleen nog wachten op een remake voor de PSP! Tot die tijd blijf ik mijn Final Fantasy VII avonturen herleven, door te luisteren naar die fantastische Final Fantasy VII soundtrack.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Beste. Game. Ooit.

 • Beste RPG ooit gemaakt.

  Ik denk nog zoveel terug aan deze game. Fantastisch

 • Mooi stukje.  FF7=beste RPG tot nu toe. En zit zeker in mijn top3 beste games allertijden. Ik heb nog nooit zoiets heftigs ervaren als FF7. Het spel had ik vanaf de launch gekocht. Ik had nog nooit zoeits gezien als dit. Sindsdien ben ik een Square fanboy geworden, en heb ik bijna al hun spellen gespeeld. _0_

 • goed stuk en leuke serie is het en blijft het

 • Tis een erg goeie RPG maar de beste… kweet nie. Dit spel heeft gewoon niet zoon grote indruk gemaakt op mij maar ik heb dit spel dan ook voor het eerst in 2004 gespeeld na de wat nieuwere delen en VELE nieuwere RPGs. Ik stoorde me ook meteen aan dingen zoals niet weten waar je nou wel kan lopen en waar niet door die soms hele vage pre-rendered graphics. Maja ik kan me voorstellen dat deze game een hele grote indruk heeft gemaakt op mensen die hem voor het eerst in 1997 hebben gespeeld.  O enne for those who care, de officiele US site van Advent Children is net online: http://na.square-enix.com/dvd/ff7ac/

 • Mooi stukje Remco :)  Erg goede game inderdaad. Ik ben op een kleine 20 uur blijven steken, maar ik wil er binnenkort eens echt tijd in gaan steken.

 • Voor mij nog steeds de beste FF uit de serie!

 • Helaas, dit spel heeft me nooit écht kunnen boeien.  Waarschijnlijk omdat ik Final Fantasy VIII eerder speelde, en dat spel imo een veel betere sfeer en feel had dan VII. Heb VII ook nooit uitgespeeld.

 • Nog nooit gespeeld maar zou het graag een keer doen. Hopelijk ooit een remake?

 • Dat 1ste plaatje is erg mooi!

 • Op één na beste game ooit. Deel IX vind ik nog beter :)  *rent weg voor fanboys*

 • Ik vind VII en VIII ongeveer twee gelijke spellen met allebei een meeslepend verhaal. Top!

 • VII was super. Wat mij betreft ook zeker de beste uit de serie.. ook al heb ik 1, 2, 3, 4, 5 en 6 niet gespeeld :P

  Na 7 komt voor mij IX en X. VIII vind ik zwaar overrated.

 • goed spel nooit gehad maar al zoooooveel van gehoord

 • FF7 is goed ja; ik kocht em pas toen ik me ps2 al 2 jaar had. En nog steeds kon ik er heel erg van genieten :D

 • En nu allemaal op de knietjes en bidden richting Midgar :)

 • VII & VIII zijn inderdaad de beste uit de reeks. Ik heb ze dan allebei niet veel gespeelt, want ik had ze nooit, maar ik krijg ze van een vriend vandaag ^^  toch weet ik nu al dat het de BEST GAME EVER is. Zelf nu is het nog leuk, ookal is het zo lelijk

 • melken? ja en nee, elke FF avontuur speelt zich af in een andere wereld dus van melke is niet echt sprake. behalve nu de recente ps2 FF's. FF7 is mijn favo maar zeker niet de beste rpg ooit. die plaats is nog altijd voor Chronotrigger :)

 • Deze game is dus echt briljant.. Ik heb zelfs een traantje weggepinkt toen Aerith heenging..

 • In het lijstje van FF7 games die nog gaan komen ontbreekt Crisis Core, voor de PSP :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren