1. YOFL: E3 2010 korte analyse

YOFL: E3 2010 korte analyse

Klinkt wel heel pretentieus “analyse”, maar na de persconferenties is het natuurlijk even tijd tijd om alles even op een rijtje te zetten. Want we hebben toch weer onze goede dosis nieuwe aankondigingen wel binnenkrijgen. Nu mocht Microsoft beginnen, maar ik vraag me af: wat hebben ze in godsnaam bij MS zitten roken? Natuurlijk, het eerste halfuur was niet slecht. Het zijn de games die je verwacht, maar dat is natuurlijk geen probleem. Genoeg spelers onder ons die niet kunnen wachten op Gears of War 3, Halo Reach en Fable III bijvoorbeeld. Het project van Crytek was maar een teaser, daar kun je niet veel mee. Maar na deze games... ging het allemaal een totaal andere richting op. Hoewel MS vorig jaar al zich duidelijk wou gaan richten op meer multimedia gebruik voor de 360, is het nodig om er zoveel aandacht aan te schenken? ESPN is natuurlijk wel een toffe extra functie. Maar dan komt het paradepaardje, “Kinect”. Tja, naast dat Cirque du Soleil een buttload aan geld heeft gekost en waar mensen vooral in een what the fuck trance zaten, was er iemand daadwerkelijk onder de indruk? Het was ook wel te merken aan de aanwezige pers die op bepaalde punten muisstil waren. Pas toen Don “Oprah” Mattrick vertelde dat iedereen in de zaal een gratis zonet aangekondigde Xbox 360 slim kreeg, kon men op enthousiasme rekenen. Oei. By far de zwakste van het stel.

En toen kwam Nintendo op dinsdag.

Wat een onverwachte klapper, ver boven mijn eigen verwachtingen. Op de Wii kwam vooral de nieuwe Zelda aan bod. Jammer dat de onstage demo de soep inliep, Miyamoto was zichtbaar geërgerd door de situatie. Gelukkig zijn de eerste indrukken over Zelda vanaf de beursvloer positief qua controls, dus dat is reden om blij te zijn. Grafische stijl is cool, een coole mix tussen Twilight Princess en Windwaker. Op de Wii waren ook de nieuwe Donkey Kong van Retro aanwezig en Kirby die eindelijk verschijnt na jaren geprijkt te hebben op de release lijsten. Op het gebied van derde partijen was het karig, maar Epic Mickey en Goldeneye zullen hopelijk prima toevoegingen zijn. Op de DS zagen we de nieuwe Golden Sun en Dragon Quest IX, bijzonder. De echte ster was de nieuwe 3DS, die even menig gamer hartje sneller laat kloppen. Grafisch lijkt het Cube niveau te worden, maar het 3D effect lijkt erg gaaf te worden. Maar wat vooral imponeerde was de line-up: als grote verrassing kwam Kid Icarus uit de hoge hoed, (ergens schreeuwt Matt Cassamassina I WAS RIGHT!!!) Nintendogs + Cats en een hele sloot derde partij titels waaronder Metal Gear Solid, Resident Evil, Kingdom Hearts, Saints Row en meer. Uitstekende show en het zal voor velen onder ons de nare smaak wegspoelen van afgelopen Nintendo conferenties. Duidelijk de leukste.

Als laatste, Sony. Tjah, what’s to say? Zeer degelijk, al was het soms wat te degelijk. Het begon goed met het showen van de Killzone 3 trailer, die uitgebreid werd getoond. Met een Nederlander en zijn aardige Engels btw. Toen werd er toch geconcentreerd op Move en 3D, die veel titels gaan ondersteunen. Support ziet er ook solide uit, alleen was het wel enigszins flauwtjes om een zaal vol brillen te zien. Toch, Sony lijkt echt te investeren in motion control en 3D, kudos voor hen. Het is veel beter dan wat MS wist te presteren. De opkomst van Kevin Butler is overigens zeer leuk te noemen. Wellicht kwam het wat te geforceerd over, maar ik weet niet we die schrijver van Butler’s tekst is het werkte wel. Grappig, met hier en daar even wat steken richting de concurrentie. Leuk. Sony’s showing voor de PSP was vrij mager en we kunnen inmiddels wel constateren dat het apparaat over een jaar of twee toch echt zal stervan. Natuurlijk zijn titels zoals GoW Ghosts of Sparta leuk, maar het zal de PSP niet de boost geven die het nodig heeft. Om eindelijk weer terug te keren naar de PS3, Gabe Newell zijn opkomst was natuurlijk hilarisch te noemen, de EA extratjes zijn aardig, maar InFamous en Gran Turismo 5, daar doen mensen het voor. De revival van Twisted Metal is een aardig einde voor Sony. Het mocht niet zo knallen als vorig jaar, maar wel constant. Good job.

Moraal van het verhaal, persoonlijk het meest genoten van Nintendo. Tijd voor E3 impressies!

Dit artikel delen

Over de auteur