1. Sony E3 Persconferentie 2010

Sony E3 Persconferentie 2010

De persconferentie begint met een trailer waarin verschillende Playstation games naar voren komen. Hierna komt Jack Tretton het podium op en vertelt wat over Playstation (voornamelijk de geschiedenis ervan).

Daarna komt Kaz Hirai en vertelt over het veelbesproken onderwerp 3D.

Hirai verwelkomt na zijn praatje Hermen Holst, iemand die meewerkt aan Killzone 3. Hij vertelt wat over de game, gevolgt met een live-demonstratie in 3D wel! Iedereen in het publiek krijgt namelijk een brilletje op waarmee ze de gameplay beelden in full-blown 3D kunnen bekijken. Het ziet er erg mooi uit, en er zitten wat leuke nieuwe dingen bij zoals een soort jetpack. Nadat ze klaar zijn met het demonstreren van de game, delen ze nog even mede dat Killzone 3 in februari 2011 in de winkels ligt. Ook zal het de Playstation move ondersteunen.

Hirai komt het podium weer op en noemt een paar titels die respectievelijk 3D en de Playstation move ondersteunen (zoals Eyepet en Gran Turismo). Hierna volgt er een trailer over al het 3D en Playstation move gamegeweld, natuurlijk in 3D!

Na deze trailer komt Tretton het podium weer op en heeft hij het even over de PS2. Deze is namelijk afgelopen jaar nog steeds als zoete broodjes over de toonbank heen gegaan. Met dit gezegd te hebben gaat Tretton het podium af en komt een andere Sony-mederwerker het podium op. Hij vertelt het een en ander over de Playstation move en laat verder nog een filmpje zien waar de move allemaal tot in staat is. Hopelijk gaat Sony nu niet dezelfde kant op als Microsoft...

Gelukkig zegt de Playstation-mederwerker ook dat het niet zo veel zin heeft om deze games te laten zien (de geshowde games zijn immers al een tijdje geleden aangekondigd) dus zegt hij dat ze nieuwe, onbekende games laten zien. De eerste game die ze live gaan demonstreren is Sorcery, dat tevens ook gebruik maakt van de Playstation move. In tegenstelling tot de live-demonstratie van de nieuwe Zelda (de wii-mote had last van storingen), werkt deze motion controller wél goed. Heel erg goed zelfs. Alle bewegingen die hij doet worden namelijk keurig naar het scherm vertaald. Het publiek heeft dit ook in de gaten en klapt daarom ook spontaan. Begin ik nou enthousiast te worden over de Playstation move?

De volgende game waarover ze het gaan hebben is een sportgame, namelijk Tiger Woods. Ook bij dit zie je dat de move vrij precies is in het virtueel nabootsen van jou bewegingen. Tretton komt het podium weer op en kondigt een nieuwe game aan: Heroes on the Move.

Hierna komt er Kevin Butler het podium op met al gelijk een boel melige gaming-grapjes. Je snapt wel waar hij naar toe wilt gaan; hij vindt dat de move voornamelijk voor het hardcore-publiek is, niet alleen voor het casual publiek. Ten slotte nog een wat praktische informatie: De Playstation move komt op 15 september uit en gaat 99,99 dollar kosten (dat zal dus hoogstwaarschijnlijk in Nederland 49,99 euro gaan kosten). Ten slotte laten ze nog een trailer zien met daarin beelden van games die je tussen nu en september kunt verwachten met Playstation move ondersteuning.

Na afloop van deze trailer gaat Tretton het over de PSP hebben. Er volgt weer een (grappig bedoelde) trailer met daarin een gesprek tussen Kevin Butler een een jongen genaamd Marcus. Na deze trailer gaat Tretton het eerst kort over Metal Gear Solid: Peace Walker hebben, gevolgt door Invizimals. Ten slotte kondigt Tretton een nieuwe game op de PSP aan, genaamd God of War: Ghost of Sparta. Er volgt een kleine trailer. Verder noemt hij nog een paar games die op de PSP gaan verschijnen, zoals Tron: Evolution, Kingdom Heart: Birth by Sleep, Toy Story 3, Ace Combat: Joint Assault, The 3rd Birthday en UFC Unleashed 2010. In totaal verschijnen er 70 nieuwe titels tussen nu en december voor de PSP. Er volgt weer een trailer met daarin korte beelden van de zojuist genoemde games.

Tretton gaat het nu over Playstation Network hebben. Hij noemt wat cijfers, en kondigt wat nieuwe diensten aan (zoals The Tester en een programma om films on demand te bekijken).

Hierna komt er een medewerker van het bedrijf Media Molecule het podium op, die we natuurlijk allemaal kennen van LittleBigPlanet. Van deze franchise laat hij LBP2 zien. Hij houdt een live-demonstratie met de grootste veranderingen in het nieuwe deel.

Na deze gameplay demonstratie komt Tretton het podium op en kondigt hij Playstation Plus aan. Dit is een betaalde versie van het bestaande Playstation Network met vele extra’s. Een voorbeeld van een extra dienst is dat je exclusieve content voor je games krijgt en dat je bijvoorbeeld iedere maand een beperkt aantal PSN games gratis mag downloaden. Zodra Playstation Plus uitkomt wordt het aanbod van de diensten alleen maar uitgebreider. Dit abbonement gaat rond de 39,99 euro kosten (precieze prijs is op het moment van schrijven nog niet bekend).

Hierna komt een EA-medewerker het podium op en konigt hij 2 titels aan die, alleen op de Playstation, exclusieve content gaan krijgen. De eerste titel is Medal of Honor. Een medewerker aan deze game komt het podium op en laat een trailer van een nieuwe personage zien. Het ziet er bijzonder uit, met name de lichteffecten zijn in deze game erg mooi gedaan. Na deze trailer laat de medewerker nog een wat ingame beelden zien. Ook dit ziet er niet verkeerd uit. Grafisch is het vergelijkbaar met Bad Company 2, maar de sfeer is totaal anders. Ten slotte maken ze nog bekend dat Medal of Honor 12 oktober van dit jaar uitkomt, en dat de speciale collectors edition van de game alleen op de Playstation 3 uitkomt.

De volgende titel waar ze het over gaan hebben is Dead Space 2. Ze laten een live-demonstratie zien. De demonstratie vond ik persoonlijk erg indrukwekkend. Audiovisueel gezien is het echt om je vingers bij af te likken en met de duistere sfeer in deze game zit het helemaal goed. Ook de horror elementen zijn echt eng. Kortom, een game waar ik erg naar uitkijk.

Ten slotte hoor je op een gegeven moment een wel heel erg bekende robotstem in de zaal. Het is de robotstem uit Portal! Portal 2 is nu officieel aangekondigt. Het is erg gek dat de game op de Playstation uitkomt, want de baas van Valve (ontwikkelaar van o.a. Portal en Half-Life) was nogal sceptisch over de nieuwe generatie consoles. Blijkbaar is hij dus van mening verandert. Er volgt ten slotte een trailer van de game.

Tretton komt het podium weer op en laat een trailer zien van Final Fantasy 14(#XIV#) Online. Ook weer bij deze game is het een grafisch spektakel.

Na afloop van deze trailer vertelt Tretton kort over de exclusieve content die Mafia 2 op de Playstation 3 gaat krijgen, zoals nieuwe missies en in-game objecten.

De volgende game waar Tretton het over gaat hebben is Assassin’s Creed: Brotherhood. Ook deze game krijgt exclusieve missies alleen op de Playstation 3. Na dit gezegd de hebben krijgen we een trailer te zien met daarin de multiplayer van Assassin’s Creed: Brotherhood. De trailer laat zien dat de multiplayer van Brotherhood erg veel potentie is. Nu maar hopen dat Ubisoft de verwachtingen waarmaakt. Hierna volgt een trailer met daarin verschillende games die op de Playstation uit gaan komen.

Na afloop van deze trailer wordt de achtergrondkleur van het podium rood, en je snapt al meteen waar dit naar toe gaat; Gran Turismo 5! Er volgt een uitgebreide trailer van de game, met op het laatst een releasedatum. Deze luidt 2 november 2010 in Amerika.

En Tretton begint weer over een andere Playstation exclusive, namelijk InFamous 2. Ze laten een trailer zien met in-game beelden.

Ten slotte zegt Tretton nog een verrassing te hebben. Er volgt een trailer. De verrassing is een nieuwe Twisted Metal! Na afloop komen enkele medewerkers van de game het podium op en vertellen wat over deze nieuwe game in de serie, gevolgt met een live-demonstratie. Het ziet er mooi en erg over-the-top uit: Twisted Metal is weer helemaal terug!

En hiermee zijn we aan het eind gekomen van de Sony persconferentie, en tevens de laatste persconferentie van de ‘Grote Drie’.

Conclusie: Er werd veel getoond, maar het waren wel allemaal beelden van reeds aangekondigde games. De paar nieuwe games maken het grotendeels wel goed, maar ik vind toch dat er wat meer nieuwe games getoond mochten worden. Achteraf was het toch een zeer geslaagde persconferentie, ook al had ik het mosterd-na-de-maaltijd-gevoel.

Ik hoop dat jullie mijn samenvatting van de Sony E3-persconferentie enigszins te pruimen vonden.

En dit is alweer de laatste persconferentie van dit E3. Volgend jaar is er weer een nieuwe E3 met nieuwe persconferenties waar ik dan ook weer verslagen van ga schrijven. Ik zie je dan!

p.s: Vergeet niet een comment te plaatsen. Eventuele verbeteringen zijn altijd welkom!

Dit artikel delen

Over de auteur