1. Delta Force: Black Hawk Down

Delta Force: Black Hawk Down

Op zondag 3 en maandag 4 oktober 1993 lijdt het Amerikaanse leger een van haar gevoeligste nederlagen ooit. Wat een eenvoudige arrestatiemissie had moeten worden, werd voor de leden van de Amerikaanse elite-eenheid een nachtmerrie. Nadat een van de helikopters was neergestort moesten de overlevenden zich een weg uit Mogadishu vechten. Al met al vonden 18 soldaten de dood en raakten er tientallen gewond. Hun verhaal werd in 2001 verfilmd, verscheen in 2003 al op de PC als spel, en dat spel verschijnt binnenkort ook op de Xbox en de PlayStation 2.

In het spel speel je met de Amerikaanse eenheid onder andere het verhaal uit de film na, maar ben je ook betrokken bij veel gebeurtenissen er omheen. Wel zullen er veel punten van herkenning zijn; uiteraard zul je ook in de stad Mogadishu terechtkomen en vecht je tegen dezelfde terroristen, met dezelfde wapens.

De zestien missies die het spel rijk is zijn zeer gevarieerd. Veel missies hangen samen met bezigheden van de Verenigde Naties, zoals het beschermen van voedseluitgiftes of het begeleiden van een konvooi. Op de een of andere manier zullen deze missies altijd eindigen in een heftig vuurgevecht tussen jouw eenheid en een aantal terroristen. De missies bevatten genoeg variatie. De ene keer kom je aangereden in een jeep en schiet je er met een machinegeweer op los, terwijl je de andere keer wordt gedropt door een helikopter en je jezelf met je M16 moet zien te redden.

Overigens heb je wel meer wapens tot je beschikking dan alleen een M16. Je kunt vaak kiezen uit verschillende pakketten, zodat je het wapen kunt nemen dat volgens jou het meest geschikt is voor de missie. Wel zo handig. Een ander soort wapen is de manier waarop je je team kunt gebruiken. Zowel de PlayStation 2-versie als de Xbox-versie bevatten genoeg mogelijkheden voor de speler om het team opdrachten te geven. Dat varieert van simpele Fire at Will orders tot hele tactische Room Take Down manoeuvres. Erg handig, en werkt ook erg goed. In de PlayStation 2-versie is er zelfs nog meer interactiviteit met het team. Zo kun je jouw ‘helpers’ om health en ammunitie vragen, iets dat in de Xbox-versie helaas niet mogelijk is. Daar ben je dus afhankelijk van pick-ups.

De PlayStation 2-versie beschikt over meer mogelijkheden. Dat komt ook terug in een uniek systeem waarin de speler zijn karakter gaandeweg het spel kan ontwikkelen. Door bepaalde eigenschappen te ‘leren’ kan hij dan beter omgaan met bepaalde wapens. Een soort ‘mini-RPG-elementje’ dus.

Bij een actiespel als Black Hawk Down, dat in de handelingen natuurlijk erg doet denken aan eerdere Delta Force spellen op de PC, is het belangrijk dat de actie geloofwaardig is. Op dit punt doet het spel wat wisselvallig aan. Hoewel de actie vooral bij gevechten met voertuigen echt vet en ook geloofwaardig is, gebeuren er af en toe tijdens het loopwerk rare dingen. Zo had ik op een gegeven moment niet door vanaf waar ik nu precies werd beschoten. Die kerel bleef maar schieten, maar raakte me helemaal niet. Dit terwijl ik op andere momenten binnen een fractie van een seconde al met een kogel door de kop op de grond lag.

Over het algemeen gebeurt dat laatste meer dan dat je makkelijk blijft leven. Zelfs in de laagste moeilijkheidsgraad zul je af en toe moeten merken hoe moeilijk het is om als soldaat in Somalië in leven te blijven. In de Xbox-versie zijn de pick-ups vrij schaars, waardoor je ook goed moet kijken hoe je je ammunitie gebruikt. Dit brengt ook weer een tactisch element; ga ja als Rambo door een huis en trakteer je elke kamer op een douche aan kogels, of baan je je samen met je team, kamer voor kamer een weg door het huis? Laatstgenoemde optie werkt meestal beter.

De moeilijkheidsgraad speelt zeker ook een rol bij de Co-Op-modus. In deze modus bestaat je team nog maar uit twee man; jij en je medespeler. Geen probleem, want je kunt elkaar natuurlijk uitstekend helpen: één menselijke medespeler is vaak effectiever dan een heel AI-team bij elkaar. Het lastige in deze modus is echter wel dat er geen optie is om de missie tussentijds op te slaan. Dit houdt dus in dat tenminste een van de twee de missie in een keer zal moeten uitspelen, omdat je anders helemaal overnieuw moet beginnen. Ergens leuk, want het maakt het wel extra spannend, maar vooral jammer omdat je, als je net heel ver bent, al gauw wilt stoppen met spelen omdat je alwéér opnieuw moet beginnen.

Behalve Co-Op kan er natuurlijk ook tegen elkaar geknald worden. Daarbij is vooral de Xbox Live-optie noemenswaardig: er kan met maar liefst vijftig (50!!) man tegelijk gespeeld worden, terwijl de PlayStation 2-versie een al even imposant aantal van 32 gamers kan verwerken. Hoewel we dat uiteraard nog niet hebben kunnen testen, lijkt het een garantie te zijn voor totale chaos en heel veel actie. De multiplayer mappen die we hebben bekeken waren in elk geval te groot voor twee spelers, maar oogden toch wel klein voor een totaal van vijftig man, en dan is er nog de vraag of het überhaupt speelbaar zal zijn. Novalogic weet dankzij de Joint Operations spellen natuurlijk als geen ander hoe je veel spelers tegelijk kunt laten spelen, dus ook de sceptici moeten deze modus zeker nog niet afschrijven.

Kortom, Black Hawk Down mag voor de Xbox en zeker voor de PlayStation 2 in het rijtje ‘veelbelovend’ gezet worden. De gameplay staat voor een groot deel al. Technisch mag er aan de Xbox-versie nog wel iets gesleuteld worden, maar de PlayStation 2-versie ziet er al erg sterk uit. Waar die laatste versie beschikt over de completere singleplayer modus, moet de Xbox-versie natuurlijk gaan scoren met de multiplayer met vijftig spelers. De Xbox-versie moet in mei in de winkels verschijnen, terwijl we de PlayStation 2-versie niet voor juni zullen zien.

Je kunt op de officiele website alvast een trailer bekijken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Op de PC speel ik de game nog heel vaak.

  Mij benieuwen wat de console versies worden.

 • wel erg verouderd maar heb de pc versie vele uren gespeeld.

 • zeer goeie film en veel goeie commentaar op de pc versie maar het blijft wachten op de consoleversie hoe die gaat zijn

 • ik vond DF1 alrijd erg cool, speel het nu soms nog steeds, gewoon pure nostalgie.  DF:BHD vond ik minder leuk, maar heb er wel lange tijd van genoten, lekker op dakje campen met je sniper :o

 • Ik vond deze game uit de Delta Force serie een van de slechtse, jammer!

 • BHD rocks, online was ik de king ^^

 • Een van de weinige shooters die ik heb gedaan, en vond et in t begin meevallen, maar daarna vond ik er duz echt ook geen zak meer aan. Net als alle andere (weinige) shooters die ik gedaan heb ( o.a. Halo (2) Castle Wolfenstein, dat soort shit )

 • Ik heb de game ook online gespeeld en op sommige servers was het gezellig !

 • Ben wel benieuwd hoe die gaat spelen want shooters spelen op de consoles tog wat anders dan op de pc.

 • ik heb de game ook vele uren gespeeld vond het toen ook een heel leuk spel nu houd ik me meer bezig met HL2 and CS

  maar zeker niet een slecht spel!

 • Op de PC heb ik hem ook super veel gespeelt online was altijd geweldig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren