1. Electroplankton

Electroplankton

Plankton is een verzamelnaam voor in het water zwevende ééncellige beestjes die op de bodem van de oceaan leven. Nu heeft een hobby bioloog na enige studie ontdekt, dat wanneer je deze beestjes onder een microscoop legt, en er stroom op zet, ze allemaal een eigen geluid maken wanneer je er met een stylus in prikt. Slim als de man is, neemt hij contact op met Nintendo die direct enthousiast reageert, en de beestjes een hoofdrol geeft in hun eigen elektrisch geladen stukje software. Het resultaat is een maf muziekprogramma voor de Nintendo DS met de naam Electroplankton. Omdat ik bij een spel denk aan iets met een einddoel of missie, en een kop en een staart, ben ik van mening dat je Electroplankton geen spel kunt noemen. Het is meer een elektronisch stukje speelgoed dat past in het rijtje Nintendogs en het uit een grijs verleden stammende Mario Paint.

http://media.insidegamer.nl/dump/1112958808.jpg

Afgezien van het tekengedeelte bevatte Mario Paint ook een mode waarin je muziek kon maken. Die was helaas nogal beperkt, omdat je zelf niet al teveel veranderingen kon aanbrengen. Het was alleen maar mogelijk om met vooraf geprogrammeerde instrumenten te werken, die je in een beperkt aantal toonhoogtes kon gebruiken. Electroplankton gaat hierin een stuk verder. Zo wordt je in één van de spelmodi in een grote waterpartij geplaatst waarin je naar alle vrijheid allerlei soorten plankton kunt plaatsen. De positie van dit plankton in het water, en de grootte van het beestje bepalen de toonhoogte, klank en de lengte van het geluid dat het diertje maakt als je er met de stylus op prikt. Zo kun je dus je eigen deuntjes samenstellen en deze via de draadloze meerspeler optie delen met andere spelers.

Een andere speloptie draait om het naspelen of beïnvloeden van bekende deuntjes, zoals de Super Mario Bros tune. Als je op de “play” knop drukt zal de computer alle plankton in de juiste volgorde afspelen, waardoor je het wereldberoemde deuntje zult horen. Vervolgens krijg je zelf de vrijheid om de instrumenten en de toonhoogte aan te passen en eventueel noten naar eigen inzicht en smaak toe te voegen. Zo kun je zelf in de huid van componist kruipen en je eigen draai geven aan diverse evergreens.

Bovenstaande modi zijn natuurlijk nog steeds redelijk beperkt, omdat je werkt met deuntjes en klanken die allemaal door de makers van Electroplankton zijn toegevoegd. Misschien wel de leukste modus van het “spel” is dan ook een soort voice-recorder waarin je via de microfoon je eigen stem of instrumenten kunt opnemen, om ze dan te mixen in een aantal geluidskanalen. Hier fungeert de DS ook als een soort drumcomputer die voorziet in een aantal ritmes. Van jazz, tot breakbeat en housebass, het kan allemaal. Maar de echte diehards nemen natuurlijk via de microfoon hun eigen beatbox ritme op om bijvoorbeeld achter hun raps te zetten. Naast bovengenoemde modi zal het eindresultaat nog meer van dit soort leuke functies bevatten, waarvan een aantal uitvoerig staat beschreven op de helaas volledige Japans-talige website van Electroplankton. Wel zijn daar een aantal flash filmpjes te bekijken, waardoor je een goed beeld van het programma krijgt.

http://media.insidegamer.nl/dump/1112958766.jpg

Het wordt steeds meer duidelijk welke richting Nintendo met de DS op wil. Unieke, eenvoudige spellen met een lage instapdrempel maar met een hoog “wow, dit moet ik uitproberen” gehalte. Ook laat men met hun laatste projecten zien wat bedoeld wordt met de uitspraak: speelbaarheid boven visuele pracht en praal. Een spel hoeft geen grote gedetailleerde 3d werelden te hebben om aantrekkingskracht uit te oefenen op spelers. Electroplankton bijvoorbeeld, speelt zich af op de oceaanbodem. Je bevindt je dus vooral in blauwe omgevingen. Het plankton is allemaal weergegeven in felle neonkleuren zodat je de verschillende beestjes goed van elkaar kunt onderscheiden. Dit klinkt nogal ongeïnspireerd en saai, maar het resultaat is een verassende visuele stijl, die misschien een beetje vergelijkbaar is met die van Project Rub.

De levensduur van dit soort projecten is natuurlijk volledig verschillend. Speler A zal alle modi een keer uitproberen en daarna het spel proberen te ruilen, terwijl speler B zich zal ontpoppen tot een ware Electroplankton virtuoos, die elke gelegenheid aan zal grijpen om de DS uit de jaszak te toveren om vrienden te laten “genieten” van creaties. Het “spel” zal volgende maand in de Japanse winkelschappen liggen, maar er is helaas nog niets bekend over een versie voor Europa.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kan best leuk worden, ben iig geinteresseerd. Het lijkt me ook een type game die alleen op een handheld echt goed tot zijn recht komt.

 • Heb gemixde gevoelens over deze game.

 • Na het zien van die "workshop" op de GDC05 ben ik om :)

 • lijkt me leuk voor even….maar daarna….

 • Deze game gaat hard ownen. Ik heb hem in actie gezien, en ik kan echt niet meer wachten om mijn eigen muziek te componeren.  Of zoals Iwata zei: 'Dit is een spel dat we eigenlijk niet tot het begrip 'spel' kunnen toevoegen, het is een non-game game'.  Jammer is dat nog niet duidelijk is of hij in Europa komt :(. • Hahahahahahahahaha

 • Het “spel” zal niet volgende maand in de Japanse winkelschappen liggen, maar ligt reeds in de japanse winkel…..in ieder geval vanaf gisteren of eergisteren verkijgbaar via de bekende importkanalen…

 • @ koppa hoezo? zeker omdat het er "kiddy" uitziet.. -_-'

 • stom

 • Geen spel voor de grote massa, maar ik als toch wel aardig muzikaal persoon vind dit errug grappig. Ik weet niet of ik het zou kopen als het in Nederland uit zou komen.

 • Grappig. Ik ben totaal niet musikaal, maar ik ga dit spel zeker kopen. Dat is ook mooi, je hoeft niet musikaal te zijn, je kunt gewoon wat fucken en dan komt er wat moois uit. Vooral dat filmpje op IGN met die boom, waarbij de muziek wordt gemaakt door op de bladeren stuiterende electrrplankton: Prachtig, je kunt dan met de stylus de bladeren veranderen en zo de muziek.

 • ik had iets anders verwacht, maar lijkt me we leuk, een muziekgame!

 • BORING!

 • Oordeel niet als je geen filmpjes hebt gezien. Mijn mond viel open, letterlijk.

 • ik ga denk ik toch maar voor jam with the band

 • yeah!

 • Het lijkt me een ongelofelijk saaie game :| sorry hoor :s

 • @ henkypenky: waar kun je die filmpjes vinden dan?

 • IGN DS

 • Hmmmpff Ik vind de DS meer en meer een machientje lijken voor spelletjes die niet zoveel diepgang hebben en meer gebaseerd zijn op mini spelletjes.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren