1. Komkommertijd

Komkommertijd

Dit blog heb ik geschreven als soort van test. Ik ben namelijk van plan om te gaan backpacken in december. Hierbij ga ik ook een blog bijhouden met alle gebeurtenissen, plus gewoon wat geouwehoer. Onderstaande is gemaakt ter opvulling van die site, zodat 'ie straks niet helemaal leeg staat ;)

Komkommertijd

Mij is verteld dat, wanneer ik naar Australie toe ga, ik het beste komkommers kan gaan plukken. Deze bedrijven zitten op 60 kilometer ten westen van Sydney - naar Australische maatstaven is dat 'om de hoek' - en men betaalt naar behoren. Het is wel fysiek zwaar werk, met hoge temperaturen en arbeid die slopend is voor je rug. Zo af en toe kans op een slang, met een stille tot matige wind. Piet had het wel geweten: 'Till tomorrow, oftewel tot morgen! Waarschijnlijk had hij er nog een barbecueweer aan vast geplakt, zelfs nog met een derderangs kok er naast, die de barbecuekunsten van hobbyisten komt beoordelen. Vandaag op het menu? Krokodillenspiesjes met komkommerdressing. Een 7.8 voor de moeite!

Het is stuitend om te zien hoe een onbenul als Paulusma elke avond weer voor kijkcijfers zorgt door zijn diepte-interviews ("Wat heb jij vandaag gedaan? (...) Was dat leuk?") of door een groep mensen geforceerd 'Oant Moarn' te laten roepen. In het verleden ben ik regelmatig 'gedwongen' om deze herhalingsoefening te aanschouwen. Na het net zo bedroevende Hart van Nederland, waarbij helden worden geëerd nadat ze een hond van de ondergang hebben gered, volgde dan: "Ho, nog even het weer zien!" Natuurlijk, alsof je voor de weersverwachting naar dat programma gaat kijken. De kern van 'de boodschap' is immers altijd hetzelfde: kans op zon, maar ook kans op een bui, met daarna waarschijnlijk weer opklaringen: verhelderend. Plaatsvervangende schaamte noemen ze dat, geloof ik.

Tegenwoordig waag ik mij niet meer aan een programma van SBS, de zender van Tokkieland Nederland. Zelfs voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal die hier op worden uitgezonden, kunnen me gestolen worden. Ik zie Hans Kraaij Jr. daar alweer staan, met zijn diepteinterviews met spelers die het niveau van Piet nauwelijks overstijgen. Laat die beste man lekker dominosteentjes omduwen hier in het FEC in Leeuwarden, maar hou 'm bij voetbalstadions vandaan! Toegegeven, in Voetbal International is het een held, op de manier hoe hij altijd weer tegen dat geweld van Van der Gijp en Derksen ingaat, als een spartelende kerel die op het punt van verzuipen staat. Maar dat is leedvermaak, dat is anders.

Ik dwaal af. Hoe kun je over komkommers beginnen, om te eindigen met Hans Kraaij Jr? Het is nu eenmaal zomer. In televisieland worden dan herhalingen herhaald en worden 'gouwe ouwes' in een nieuw jasje gestoken, maar wel vaak in een regenjas. Bovendien onweert het, had Piet het toch nog goed gister. Misschien moet ik dan toch maar weer even inschakelen... Ai, Hart van Nederland is er nog op. Iets over een brand in een bushokje op een plaatselijk landsweggetje. Hele happening hoor.

En dan toch nog Piet. Hamburgers en bier: een 10! Toch nog iets van verstand daar.

Dit artikel delen

Over de auteur