1. Hoe haar wijnglas brak - Hoofdstuk 10: Home Sweet Home?

Hoe haar wijnglas brak - Hoofdstuk 10: Home Sweet Home?

De vakantie in Spanje was ronduit rampzalig. De hele vakantie draaide bij mijn moeder en Hans om twee dingen, seks en drank. Ik was blij toen we weer richting Nederland gingen en ik hoopte dat ik alles achter me kon laten en het liefst de beelden die in mijn hoofd rondspookte. De terugweg leek eeuwen te duren en ik was ook blij toen ik voelde dat het vliegtuig geland was. Mijn moeder had weinig tegen me gesproken in de vakantie, ze deed net alsof er niets gebeurd was. De dag nadat ze me geslagen had deed ze erg vrolijk en bood ook nergens haar excuses voor aan. Ongeveer aan het einde van de vakantie begonnen mijn moeder en Hans strubbelingen te krijgen. Ze waren elkaar de laatste paar dagen in Spanje goed aan het afblaffen. In het vliegtuig spraken ze haast niet. Het wachten op de bagage duurde me ook te lang. Hans had een taxi geregeld die voor ons klaar stond voor het vliegveld, die zou ons richting Apeldoorn brengen. Hans en mijn moeder waren druk in gesprek terwijl ik rustig achter hun aanliep. Ik was hun gesprek niet echt aan het volgen maar ik kon horen aan de toon dat het een felle discussie was.

Ik kon me er ook niet echt in interesseren wat hun met elkaar aan het bespreken waren. ‘Dat maak ik zelf wel uit’ zei mijn moeder met een stemverheffing. Ik keek hun verbaasd aan terwijl Hans met zijn handen het gebaar maakte dat mijn moeder wat zachter moest zijn. ‘Het is mijn leven en mijn vrijheid, jij bemoeit je daar niet mee!’ zei mijn moeder op een zachtere toon. Ik zag dat Hans nu zijn geduld begon te verliezen maar hij hield zich in. We liepen door naar de taxi maar de sfeer was om te snijden. Het duurde ongeveer twee uur met de taxi voordat we weer in Apeldoorn waren. Ik kon echt niet wachten tot we thuis waren, het eerste wat ik zou doen was Kiara heel lang vast houden en knuffelen. Ik had haar erg gemist tijdens de vakantie. Ik mistte het hoe ze me ’s avonds gezelschap hield en hoe ze spinnend op mijn bed kon liggen. Ik zat naar buiten te kijken toen Hans opeens zei tegen mijn moeder :’ Ik snap het niet’. Mijn moeder draaide haar hoofd naar Hans toe en keek hem lichtelijk verbaasd aan. ‘Ik probeerde je alleen iets te laten inzien’ zei Hans terwijl hij voor zich uit staarde. Mijn moeder reageerde er niet op en Hans zweeg. De rest van de rit sprak niemand met elkaar, het was muisstil.

Toen de taxi voor ons huis stopte vulde mijn lichaam zich met vreugde. We stapten uit en pakten onze spullen uit de taxi. Hans rekende af en de taxi reed weer weg. ‘Hier eindigt het dan’ hoorde ik Hans zacht zeggen. Ik keek verbaasd naar Hans en vervolgens naar mijn moeder, wachtend op haar antwoord. ‘Ja, het eindigt hier’ antwoordde mijn moeder op een kille manier. ‘Je hebt me gewoon gebruikt’ dreunde erdoor de straten. ‘Ik jouw? Jij mij!’ schreeuwde mijn moeder terug. ‘Lekker makkelijk he! Gewoon een man je vuile werk laten doen, vervolgens met hem op vakantie gaan en hem dan vervolgens dumpen’ schreeuwde Hans woest naar mijn moeder. ‘Ach rot toch op klootzak’ snauwde ze terug. ‘Gore kuthoer, vieze gore hoerenwijf’ schreeuwde hij terwijl zijn benen van woede begonnen te trillen. ‘Dat neem je terug’ schreeuwde mijn moeder terug terwijl ze een paar stappen vooruit deed. ‘Ik heb het echt met jou gehad’ schreeuwde Hans maar hij wist zich in uiteindelijk te kalmeren. Hij pakte zijn koffer en liep de straat uit. ‘Ja ga maar weg lafaard’ gilde mijn moeder hem na.’Ga maar weg en kom godverdomme nooit meer terug’. Mijn moeder zocht woest naar haar sleutels en terwijl tranen over haar wangen rolde deed ze de deur open. Ik liep stil achter haar aan, verbaasd over het schouwspel wat ik net gezien had. Wat had ik gemist? Wat was eraan de hand dat ze zo woest op elkaar waren en wiens schuld was het nou? Het waren vragen waar ik nooit achter zou komen. Mijn moeder gooide de voordeur zo hard open dat het doordreunde. ‘Gore klootzak’ vloekte mijn moeder terwijl ze haar koffer in de hoek gooide en naar haar slaapkamer liep. Ik tilde mijn koffer naar binnen en sloot voorzichtig de deur. Ik bracht mijn koffer naar mijn kamer en hoorde mijn moeder in zichzelf vloeken toen ik langs haar kamerdeur liep. Ik liep vervolgens naar de woonkamer en deed de deur open. Een enthousiaste Kiara sprong van de bank en kwam naar me toegelopen. Ik hurkte door mijn knieën en aaide haar . Ze spinde terwijl ze kopjes probeerde te geven tegen mijn knie.

Ik hoorde mijn moeders slaapkamer deur open gaan. Ze stampte bijna naar de keuken toe. Ik hoorde glazen rinkelen en ik hoorde er zelfs een paar kapot vallen. Ik keek achterom en zag mijn moeder haar slaapkamer in gaan met een fles wijn. Ik zuchtte en stond op. Ik ging op de bank zitten, deed mijn schoenen uit en zette de tv aan. Er was geen moer op tv maar had was beter dan niets doen. Na een half uur hoorde ik een deur open gaan. Mijn moeder liep naar de keuken en kwam vervolgens naar de woonkamer. Ze had een volle fles wijn in haar rechterhand en in de linker een wijnglas. Ze zette de fles wijn neer, dreunde het glas op tafel en plofte neer op de bank. Ze had of haar wijn nog niet aangeraakt of ze had de vorige fles al leeg, maar aan haar glas te zien had daar al wijn in gezeten. ‘Weet je wat ik moet doen’ sprak mijn moeder bijna zweverig. ‘Ik moet gewoon nooit meer een man nemen. Je hebt er namelijk geen moer aan’. Ze maakte haar wijn fles open, goot haar glas vol en dronk het leeg. Kiara lag op mijn schoot en ik fluisterde in mijn gedachtes naar haar :’Nou, we zijn er weer hoor. Home Sweet Home’.

Dit artikel delen

Over de auteur