1. Black & White 2

Black & White 2

Vier jaar geleden werd één van de vele vreemde hersenspinsels van Peter Molyneux uitgebracht als spel: Black & White. Het resultaat mocht er zijn, vooral dankzij de originele gameplay en verbluffende visuele effecten. Toch hadden veel spelers moeite om te wennen aan het ietwat vreemde karakter van Black & White. Vier jaar na de release werkt men nu bij Lionhead Studios aan een vervolg, dat alle laatste twijfels over Black & White moeten wegnemen.

In een notendop

Voor diegenen die het origineel nooit hebben gespeeld, zal ik Black & White in een notendop uitleggen. Je speelt een god (ééntje zonder hoofdletter) die de macht heeft over een groep inwoners van een fictief eiland. Om je bevolking te leiden (en te laten gehoorzamen) heb je de beschikking over een gigantisch groot dier, die je daarnaast ook nog eens zelf moet opvoeden. Overigens zal er niet veel aan dit concept veranderen in het nieuwe deel.

Aangezien je nog steeds niet de enige bent op het eiland, zul je een manier moeten vinden om jouw bevolking te beschermen tegen indringers en ze het sterkst te laten worden. In Black & White 2 zullen er nog steeds twee opties zijn; een goede of een slechte manier. Deze vorm van gameplay is natuurlijk al heel bekend en zien we ook steeds vaker terugkomen in games, maar bij Black & White 2 draait het hele spel om dit gegeven. Al je daden zullen namelijk een bepaalde invloed hebben op de spelwereld, zowel op de karakters van je inwoners en dier, als op het uiterlijk van je onderdanen en het landschap.

Machtspelletje

Black & White 2 zal zich meer richten op het real-time strategische gedeelte van het spel dan zijn voorganger. Door je inwoners te laten werken en grondstoffen te delven, krijg je de beschikking over verschillende bronnen van inkomsten. Op dit punt maak je eigenlijk de belangrijkste keuze, die jou een goede of slechte god maakt. Kies je er namelijk voor om je grondstoffen te gebruiken om een groot en machtig leger op te bouwen, dan zal je rijk duister en als kwaadaardig beschouwd worden. Je kunt er ook voor kiezen om je onderdanen tot een beschaafde bevolking te ontwikkelen en machtig worden op het gebied van economie en wetenschap. Lionhead Studios heeft er overigens ook voor gekozen om je dit keer directe controle te geven over je inwoners, ook om zo de veldslagen in het spel interessanter te maken voor de speler. Deze veldslagen kunnen door duizenden eenheden tegelijk worden uitgevochten, zoals we eerder zagen bij Rome: Total War. In Black & White 2 zal echter iedere eenheid een eigen karakter krijgen, met de nadruk op behoeftes en verlangens.

Erwin Kroll

Het verschil tussen goed en slecht zal in Black & White 2 grafisch nog beter zichtbaar gaan worden. Waar in het vorige deel vooral kleuren veranderden, zal de omgeving zich nu in zijn geheel aanpassen aan jouw levenstijl. Langzaam stromende beekjes zullen in kolkende, bloeddorstige rivieren veranderen als je het slechte pad op zult gaan, terwijl lentebloemen uit de grond zullen schieten wanneer je geen vlieg kwaad zult doen.

Ook de Erwin Krolls onder ons kunnen hun lol op met Black & White 2. Het weer zal namelijk reageren op jouw machtsvertoon. Verwacht bijvoorbeeld regenwolken en onweer wanneer je besluit om een gewelddadig leger te gaan leiden. Alle goedzakken kunnen rekenen op zon en een hemelsblauwe lucht.

Hoewel Black & White 2 al een tijdje in ontwikkeling is, laat een releasedatum voorlopig nog even op zich wachten. Lionhead Studios is nog steeds bezig de engine op te poetsen, wat aardig lijkt te gaan lukken (zie de voorlopige screenshots). Als de speelbaarheid in tegenstelling tot het vorige deel iets gevarieerder en minder lineair wordt gehouden, dan kan Black & White 2 zeker een geweldig spel worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vond het eerste deel wel leuk niet geweldig dit deel koop ik niet zomaar zal hem eerst is lenen als het uit is van een maat die hem misschien wel koopt.

 • LOL! Ziet er echt lachu uit. Ik wou altijd al B&W spelen maar hij draaide nie op mijn PC omdat ie alweer wat ouder was. Na vanalles geprobeert te hebben heb ik het maar opgegeven.

 • Deel 1 was grappig maar zwaar eentonig en ging snel vervelen.

  Er zaten wel een paar leuke ideeën in dus hopelijk is deze game wat beter uitgewerkt.

 • Dit spel lijkt me wel leuk worden in vergelijking met deel 1 waar je alleen nog maar kon vechten met je beest word dit wel een stuk leuker als je een heel leger op kan bouwen.

 • goh… horen we hier eindelijk ook weer s wat van, net een soort half-life 2 uitstelsel, maar dan een game die minder in de belangstelling staat.

 • Can't wait!

 • ik wil deze echt graag.

 • Het ziet er echt ziekelijk mooi uit. Hopelijk is het nu wel goed te spelen.

 • er zijn wel veel meningen verdeeld

 • kan bijna niet wachten denk dat i 1 weer ff ga spelen om weer de stijl van B&W op te pakken

 • dit lijkt me wel cool vond deel 1 ook wel leuk

 • Wow, meesterlijk. Strategy games worden steeds mooier, denk aan AoE III…

 • hehe bij pczone lees je altijd bergen over dingen :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren